
Raül Romeva. Foto: Raül Romeva
El primer conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, té l'obligació d'informar al govern espanyol dels viatges que realitzi a l'estranger, però només si són fora "de l'àmbit de la Unió Europea". Així ho estableix la Llei de l'acció i del servei exterior de l'Estat, en vigor des de març de 2014 i que es va aprovar exclusivament amb el suport del PP. Els territoris "mantindran informat" el ministeri d'Exteriors de les "propostes sobre viatges, visites, intercanvis i actuacions amb projecció exterior, perquè aquest departament pugui informar i, si escau, emetre recomanacions motivades sobre l'adequació de la proposta d'actuació a les directrius, finalitats i objectius de la Política Exterior" fixats pel govern espanyol, resa l'article 5.2.
El text precisa que aquesta "obligació" afecta "els viatges, visites, intercanvis i actuacions dels seus presidents i dels membres dels seus consells de govern i no serà aplicable quan es tracti d'actuacions en l'àmbit de la Unió Europea i de viatges o visites a les seves institucions".
La prohibició de signar tractats amb altres països
Durant la tramitació de la llei, el PP va accedir a relaxar la seva posició respecte d'aquesta exigència, ja que en esborranys inicials del projecte pretenia obligar als territoris al fet que avisessin de tots els desplaçaments a l'estranger dels alts càrrecs dels seus consells de govern, però també dels desplaçaments que fessin membres dels parlaments regionals. A aquesta exigència s'hi van oposar frontalment el PSOE i els nacionalistes de CiU i PNB, els representants dels quals van arribar a reunir-se en diverses ocasions amb el cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García Margallo, per apropar posicions.
La norma impedeix a més als territoris de l'Estat signar tractats internacionals amb altres països o organitzacions internacionals o generar "directament o indirectament" obligacions o responsabilitats internacionalment exigibles a l'Estat. També tenen expressament prohibit "incidir o perjudicar la política exterior que dirigeix el govern".
La llei ja va servir al govern espanyol per recórrer l'any passat l'obertura de noves delegacions de la Generalitat a Roma i Viena, per incomplir l'obligació d'informar prèviament de la creació d'aquestes noves estructures. Mariano Rajoy està a més convençut que aquestes noves delegacions no s'obren per defensar els interessos catalans o promoure la seva llengua i la seva cultura, sinó "per encoratjar el procés secessionista".