Rull acusa Rajoy d'«escanyar» Catalunya mentre «s'omple la boca de diàleg»

En la vigília de la visita de Mariano Rajoy a Barcelona, el conseller anticipa que el president espanyol "arribarà, farà un discurs i marxarà sense haver parlat amb ningú" | En una conferència al Barcelona Tribuna, assegura que "no hi pot haver diàleg sense unes bases de credibilitat i confiança"

Publicat el 27 de març de 2017 a les 12:45
Josep Rull creu que el govern espanyol "escanya la locomotora catalana enlloc de fer-li arribar combustible" i l'acusa de "frenar-la". En una conferència al Barcelona Tribuna la vigília de la visita de Mariano Rajoy a Barcelona, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha avisat que no hi pot haver diàleg amb ningú "sense unes bases de credibilitat i confiança". "Rajoy vindrà, farà una conferència i marxarà sense haver parlat amb ningú en termes raonables", ha anticipat Rull davant d'un auditori format per representants del Govern, de la patronal i diversos empresaris.

El conseller ha posat dades concretes als incompliments del govern de l'Estat. Concretament, ha citat els plans de Rodalies i ha recordat que, fins ara, el govern espanyol només ha materialitzat un 8'5% dels compromisos que contempla el darrer acord, pactat l'any 2014. "Al ritme actual, el pla de Rodalies s'acabarà d'executar el 2061 i el corredor mediterrani es podrà donar per acabat el 2039", ha avisat Rull. "Tenim 10.000 milions d'euros pendents des del 2005, però el nivell d'execució és del 10%", ha denunciat el conseller, que creu que el govern espanyol "s'omple la boca de diàleg però no treballa per recuperar la confiança perduda".

El titular del Departament de Territori i Sostenibilitat està convençut que aquesta situació és conseqüència d'una "voluntat política molt concreta" traçada pels darrers executius espanyols d'un i altre color polític. "Rere la política de l'Estat hi ha el centralisme", ha emfatitzat Rull, que creu que "aquesta estratègia ens condueix a l'absurditat". I ho ha exemplificat amb el corredor mediterrani: "Ara la millor manera de connectar per tren Barcelona i Alacant no és en línia recta, sinó passant per Madrid".

"Un dèficit clamorós"

En el seu discurs, Rull ha analitzat la situació de les infraestructures del país i ha acusat el govern espanyol de ser el responsable del "dèficit clamorós" que pateix Catalunya. En aquest sentit, ha posat deures al president espanyol, que demà visitarà Barcelona amb l'objectiu, teòricament, de posar sobre la taula una bateria de compromisos en aquest àmbit. El conseller li ha recordat que "hi ha promeses pendents des de temps immemorials", com ara el desdoblament de la N-II, la N-340 o la culminació de la B-40 entre Abrera i Sabadell, entre d'altres.

El titular de Territori i Sostenibilitat creu que la solució passa perquè Catalunya tingui "la capacitat de decidir". "Hem demostrat que quan les infraestructures depenen de nosaltres, les coses avancen més ràpidament i millor", ha apuntat, abans de recordar que la Generalitat inverteix, de mitjana, 850.000 euros diaris a Rodalies davant els 250.000 de l'Estat. "Cal tenir la capacitat de prendre les decisions des d'aquí, sabent el que necessita la gent d'aquí", ha conclòs Rull.

El conseller també ha denunciat "l'agut infrafinançament" de la Generalitat i ha atribuït al dèficit fiscal els incompliments de la Generalitat amb els ajuntaments. "Si cobrem i ingressem el que ens toca, també pagarem el que ens toca", ha avançat, que ha tornat a posar el concert basc com a exemple que, si el govern espanyol vulgués, "les coses es podrien fer diferent". Rull creu que l'executiu basc i el central "poden pactar per a Euskadi tenen el cupo, però aquí hem de fer acords sobre la base d'una confiança que sempre s'acaba traïnt".

Una agenda "modernitzadora"

El conseller ha desgranat els reptes de futur en el camp de les infraestructures i ha estructurat l'agenda del seu departament en cinc grans blocs vinculats a la digitalització de l'economia, a la reutilització de residus, a la construcció de nous equipaments que facilitin el transport global, a l'articulació d'una xarxa viària adequada als nous models de mobilitat i, finalment, a la protecció de l'entorn natural. Una agenda "modernitzadora", en paraules de Rull, que "ja hem demostrat que només podem desplegar quan nosaltres tenim la capacitat de decidir".

"Catalunya encara és massa dependent dels governs de l'Estat", ha assegurat el conseller, que creu que, per culpa del govern espanyol, les infraestructures "sempre han anat per darrere de les necessitats". "Ha arribat el moment d'adquirir les habilitats i eines necessàries per anticipar-nos als reptes", ha defensat Rull, que ha evitat apel·lar directament a l'estat propi, tot i que sí que ha deixat clar que "el referèndum es farà perquè el farem possible".

"No em sento al·ludit pel 3%"

En el torn de preguntes, Rull ha hagut de respondre algunes qüestions incòmodes, entre les quals diverses que feien referència als casos de corrupció que esquitxen l'antiga Convergència. El conseller ha deixat clar, però, que no se sent "al·ludit" per l'anomenat 3% perquè "és un procés que està judicialitzat i cal respectar la presumpció d'innocència". Al mateix temps, també ha volgut remarcar que "si efectivament es demostra que hi ha hagut això del 3%, s'haurà de ser molt contundent a l'hora de condemnar-ho i no ens tremolarà el pols".