Sánchez ja defensa l'amnistia: «Intentarem superar una de les pitjors crisis de la història de la democràcia»

El president espanyol aprofita la presència dels principals líders europeus per pronunciar-se per primer cop sobre la mesura de gràcia i distanciar-se de la proposta de Sumar

Pedro Sánchez i Ursula von der Leyen a la cimera europea de Granada
Pedro Sánchez i Ursula von der Leyen a la cimera europea de Granada | Moncloa
06 d'octubre del 2023
Actualitzat el 07 d'octubre a les 9:22h

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha pronunciat per primer cop la paraula amnistia. El moment triat no és casual. Ho ha fet en una roda de premsa conjunta després de la cimera de Granada amb els màxims representants de la Unió Europea (UE): la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, i el líder del Consell, Charles Michel. Escoltat per la seva presència, el líder socialista ha defensat la mesura de gràcia com una "forma d'intentar superar les conseqüències judicials d'una de les pitjors crisis territorials de la història de la democràcia", o cosa equivalent, allò que va viure l'Estat el 2017. 

D'aquesta manera, Sánchez ha aprofitat, també, per desmarcar-se de la proposta presentada per la vicepresidenta segona de l'executiu estatal i líder de Sumar, Yolanda DíazLa també ministra de Treball en funcions ha explicat aquest mateix divendres des de Barcelona que el seu partit és partidari de fer que el perímetre de l'amnistia inclogui tots els fets del procés des de 2013 i també els policies implicats en el referèndum de l'1-O. En deixa al marge, en canvi, les accions de tortura i causes com la de l'expresidenta del Parlament Laura Borràs

És evident que PSOE i Sumar tenen abordatges diferents sobre l'amnistia, cosa que el president del govern espanyol s'ha afanyat a subratllar. "Coneixem la proposta de Sumar com coneixem la proposta d'altres partits sobre l'amnistia, però aquesta no és ni la proposta ni la posició del PSOE", ha començat argumentant Sánchez que, malgrat tot, és conscient que, com en tota negociació, haurà d'acabar cedint.

"Els espanyols han parlat i ens han dit que parlem. En això estic", ha admès.  "Entenc que hi hagi mitjans que em preguntin quin serà l'acord, però no en puc donar detalls fins que tingui aquest acord". Un cop es materialitzi, ha avançat, el farà "transparent i públic" i estarà "dins del marc de la constitució". Aquest modus operandi és, per al socialista, "de sentit comú". Cosa senzilla que, quan arribi a bon port, ha avançat serà validat pel poder legislatiu i "inclús, si l'oposició el vol recórrer, pel Tribunal Constitucional (TC)".

Les seves paraules també arriben 48 hores abans de la gran manifestació organitzada a Barcelona per Societat Civil Catalana (SCC) contra l'amnistia, a la qual està previst que hi acudeixin figures de primer ordre del PP -com ara el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, la líder madrilenya Isabel Díaz Ayuso i diversos barons territorials-, de l'extrema dreta de Vox -encapçalats, també, per la seva màxima autoritat, Santiago Abascal-, i de Ciutadans.

En el moment de convocar la marxa, que començarà a les 12:00 del migdia al passeig de Gràcia amb Provença, es desconeixia si veritablement l'amnistia formava part de les negociacions per a la investidura de Sánchez amb els independentistes perquè ell mai s'hi havia pronunciat explícitament. Ara, però, ja és una realitat i dona més ales -i combustible- a l'espanyolisme més dur per fer escoltar les seves demandes i crítiques en els carrers de la capital catalana. 

Sánchez es reunirà amb ERC dimecres i deixa Junts pel final, divendres

La setmana vinent Sánchez intensificarà les reunions per a la seva investidura. Les trobades començaran amb el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, el dilluns. Dimarts es reunirà amb el BNG i el PNB. Dimecres, les trobades seran amb UPN, Coalició Canària i ERC. Finalment, divendres tancarà les trobades amb Bildu i Junts. La formació de Carles Puigdemont serà l'última amb la qual es trobarà.