Sánchez resta transcendència a la reunió amb Puigdemont i la situa per després de l'amnistia

El president del govern espanyol, poc abans de reunir-se amb Aragonès, torna a rebutjar el referèndum i aposta per dotar de "més autogovern" Catalunya

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 10:01h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la trobada amb el fundador de Junts, Carles Puigdemont, encara no té data, i ha demanat que es posi el focus en el més rellevant, que a parer seu és l'amnistia. "Hem de restar transcendència a un acte polític que evidentment té significat", ha dit sobre la reunió amb Puigdemont. A més, ha situat aquesta trobada, així com la reunió amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, per a després de l'aprovació de l'amnistia, que serà previsiblement per primavera. "És el lògic", ha remarcat en una entrevista a RAC1 poques hores abans de reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el que serà la primera trobada després de la investidura.

L'anunci sobre la data per la trobada ha arribat de manera abrupta. Ara fa una setmana el secretari general de Junts, Jordi Turull, anunciava que el president espanyol es reuniria amb Puigdemont. Tot seguit, Sánchez negava que existís una trobada programada i, de fet, va explicar que l'única reunió concertada amb l'independentisme era amb Aragonès. Després d'aquest moviment des de l'entorn de Junts asseguraven que la trobada entre Puigdemont i Sánchez seria a començaments d'any. Ara, però, el socialista ho allunya

Més enllà de les reunions, que seran protagonistes durant aquesta legislatura, Sánchez també ha rebutjat una vegada més, el referèndum per Catalunya. Ha argumentat que no té cabuda a la Constitució, però també que és "contraproduent" per a la superació de la "fractura viscuda". L'aposta del PSOE és construir "espais de trobada" entre la "posició de màxims" que considera que és el referèndum, i la negativa socialista.

Quins tipus d'espais? Sánchez ha defensat un punt "intermig" que serveixi per avançar en "més autogovern", el que es traduiria en més competències per Catalunya. "Si només parlem de referèndum no podrem avançar", ha afegit. "El que hem de fer és mirar cap endavant, obrir una nova etapa, reforçar l'autogovern i trobar espais en els quals ens puguem trobar els que pensem diferent", ha insistit. També s'hi ha posat bé a treballar per un pacte fiscal en el marc d'aquestes negociacions: "L'Estatut d'Autonomia recull l'opció del desenvolupament de l'Agència Tributària". 

Rebutja que Tsunami sigui terrorisme


També ha insistit que l'amnistia ha estat una aposta per avançar cap a la "normalització" i ha rebutjat que la justícia vinculi el cas de Tsunami Democràtic amb terrorisme. En aquest sentit, ha mencionat que l'estat espanyol ha viscut el terrorisme de la mà d'ETA i el gihadisme, i que aquestes dues carpetes "no són comparables" amb les manifestacions independentistes després de la sentència als presos polítics. Sobre el traspàs de Rodalies, que serà una de les carpetes que abordarà en la trobada amb Aragonès, ha reconegut que és un traspàs "molt complex", però ha apostat per no dibuixar un "horitzó negre". 

Després de l'entrevista, Sánchez es traslladarà fins al Barcelona Supercomputing Center, on ja coincidirà amb Aragonès. Serà al migdia, però, quan comenci la reunió entre els dos presidents. La cita servirà per posar el termòmetre a la nova etapa de relacions entre l'Estat i la Generalitat, marcada per la llei d'amnistia -al gener hi ha el segon tràmit parlamentari al Congrés dels Diputats- i l'ofensiva de la dreta -judicial i política- per frenar-la. Si per a Aragonès l'amnistia és el punt de partida per negociar el referèndum, per a Sánchez és un punt i a part per acabar amb els efectes del procés i aprofundir en l'agenda del "retrobament".