El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat avui que "no té cap problema per reunir-se amb els líders de Junts i ERC" quan li han preguntat si es reunirà amb Carles Puigdemont, tot i afegint que no sap quan es produiran aquests encontres. Sánchez ha afirmat que "la societat espanyola ha passat pàgina del que va passar el 2017". Ho ha dit en una compareixença després del consell de ministres en què ha fet un balanç de la legislatura. "Espanya progressa -ha dit- i ho seguirà fent durant el 2025".
Sobre una possible moció de censura del PP que tingués el suport de Junts, Sánchez ha assenyalat que "si PP, Vox i Junts volen presentar una moció de censura, estan en el seu dret". El dirigent socialista ha al·ludit a la "hipocresia" de la dreta espanyola i les seves manifestacions contra l'amnistia, "i ara llueixen acords amb Junts". "Però la plena normalització de la política espanyola és un èxit de la llei d'amnistia", ha afirmat. "Que el senyor Feijóo tregui pit dels seus acords amb Junts és un altre èxit de l'amnistia i del govern espanyol".
Sánchez ha criticat el tipus d'oposició del PP, "basada en les mentides i en la destrucció de l'adversari": "No tenim oposició política. Feijóo i Abascal no em pregunten per habitatge". Ha considerat un "fracàs" el model "neoliberal" del PP quan governava i que la gestió del seu executiu demostra que es podia reforçar l'estat del benestar i alhora reduir el dèficit públic. "Avui ningú parla d'una Espanya que es trenca sinó de les marques que se superen", ha dit. "Espanya és un país millor del que era el 2018".
El líder del PSOE, a la pregunta sobre els problemes judicials que empaiten la seva dona, ha recordat la investigació que afecta "la parella de la senyora Isabel Díaz Ayuso", ironitzant en el perquè Alberto Núñez Feijóo no li demana explicacions a la presidenta madrilenya: "Com ho ha de fer si recordem el que li va passar al senyor Casado".
El president espanyol ha subratllat l'increment de la "convivència territorial": "Veníem d'on veníem, d'una declaració d'independència". S'ha produït, ha dit, un descens de la conflictivitat territorial: "El govern espanyol està aconseguint un nivell d'interlocució amb comunitats i municipis com no es produïa en aquest país en molts anys".
Pedro Sánchez ha destacat el paquet de mesures adoptades contra la dana, amb més de 20.000 professionals de l'administració desplegats, que han fet 37.000 rescats i han recuperat 400 quilòmetres de carreteres i vies ferroviàries, i mig milió de connexions telefòniques interrompudes. A dia d'avui, s'han processat 57.400 sol·licituds d'ajudes amb 690 milions d'euros transferits.
Pedro Sánchez ha recordat les grans prioritats de la legislatura: la recuperació econòmica, destacant que Espanya "és un dels països del món que més creix al món", esmentant l'anàlisi del setmanari The Economist: "Estem creixent de manera equilibrada i sent fiscalment responsables". Ho ha atribuït a l'"element transformador" dels Next Generation, fons que van majoritàriament al teixit de les pimes i que ajuden a la modernització del model productiu.
El líder socialista ha afirmat que aquest creixement es produeix en un marc de sostenibilitat financera, amb un dèficit públic que serà de de l'1,8% del PIB. Ha destacat que l'espanyola pot ser la primera economia exportadora europea: "Avui estem exportant més que Alemanya, que ha estat la gran potència exportadora". Ha al·ludit també en l'increment del consum i, "en un difícil context internacional", unes bones xifres d'ocupació, amb la creació el darrer any de 400.000 nous llocs de treball, "més que Alemanya i Itàlia junts".
Sánchez ha destacat que hi ha més de 10 milions de dones treballant, un rècord històric, amb una bretxa de gènere "3 cops menor" que quan ell va arribar a la preidència, mentre que hi ha mig milió més de joves treballant que el 2018: de 2,7 mioions a 3,3 milions. Ha admès que hi ha febleses estructurals a corregir i continuen havent nivells de productivitat a millorar, despesa insuficient de recerca i un nivell d'atur encara excessiu, però "Espanya progressa i ho continuarà fent durant el 2025".
Enfortir l'estat del benestar ha estat l'altre gran objectiu de la legislatura, ha dit, esmentant les dades en beques, amb disset noves titulacions en formació professional, dual, seguint un model similar a l'alemany. Ha citat els 170 milions d'euros per formar professors universitaris i la consolidació de 5.000 places, amb la inversió en ciència, mobilitzant 18.400 milions d'aquí al 2027 en l'àmbit científic. També ha destacat l'increment de les pensions i del SMI. El consell de ministres d'avui ha aprovat un increment del 2,8% de les pensions contributives el 2025, que beneficiarà més de 12 milions de ciutadans.
"Avui Espanya té un nivell d'igualtat de renda 1,5 punts més que el 2018 i la renda disponible en termes reals ha crescut un 9%", ha assegurat Sánchez, tot i afegir que "encara arrosseguem un nivell de pobresa infantil intolerable". "La prosperitat només és justa quan és compartida", ha dit.
El president espanyol ha refermat el compromís amb el canvi climàtic, assenyalant que Espanya és un dels països més afectats per aquesta realitat, destacant les mesures de reciclatge, la reducció del consum d'aigua i el suport als transports públics. L'executiu ha aprovat avui la pròrroga dels descomptes en els transports durant sis mesos.
La darrera prioritat de l'executiu ha estat la política internacional i una major intensitat de l'acció diplomàtica. Ha tornat a considerar "rellevant" la presència de Teresa Ribera com a vicepresidència de la Comissió Europea, assenyalant que la influència del país ha crescut. Sánchez ha recordat també el reconeixement de Palestina.
Pedro Sánchez ha afirmat que la seva intervenció s'ha basat en "dades, no opinions". Des de quasi set anys, "vivim enmig d'un tornado de rumors i fake news, intentant guanyar a les tertúlies el que no van guanyar a les urnes".
Sánchez ha comparegut després del que serà el darrer consell de ministres de l'any, que ha aprovat una bateria de mesures econòmiques que, bàsicament, prorroguen els principals elements de l'escut social que s'esgotaven a l'acabar el 2024. Entre elles, l'extensió durant un any de la prohibició de desnonar famílies vulnerables en cas d'impagament, i la pròrroga del gravamen a les energètiques perquè entri en vigor abans de la derogació del tribut que van votar PP, Vox, PNB i Junts.
ERC, EH Bildu i BNG van acordar amb el govern espanyol l'aprovació del reial decret que permeti mantenir el gravamen amb l'objectiu de convalidar-lo al Congrés i tramitar-lo com a projecte de llei per convertir-lo en un impost. En un comunicat signat per les tres formacions, van apuntar que el text inclouria les bonificacions a projectes renovables proposades per altres grups per aconseguir un acord ampli i equilibrat entre totes les forces necessàries, especialment Junts.
Estava prevista també l'aprovació de la pròrroga del blindatge a empreses estratègiques, que es coneix popularment com a escut antiopes. Una mesura que deixa en mans del govern espanyol l'autorització de les inversions estrangeres en companyies considerades estratègiques cotitzades que pretenguin superar el 10% delñ capital, com també les no cotitzades en què la inversió superi els 500 milions d'euros.