Santamaría creu que la querella contra Adif avala la via dels tribunals per resoldre conflictes

La vicepresidenta en funcions afirma que la Generalitat ha presentat el doble de querelles que l'Estat | Assegura que la capacitat de diàleg de Rajoy i la responsabilitat de l'oposició marcaran l'estabilitat de l'executiu i la durada de la legislatura

Publicat el 28 d’octubre de 2016 a les 11:51
La vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tirat d'ironia per valorar la querella que ha presentat la Generalitat contra Adif a l'Audiència Nacional pels incompliments amb Rodalies. "Ahir [en el debat d'investidura] vam escoltar dos representants dels partits del Govern de la Generalitat, Joan Tardà i Francesc Homs, parlant de la judicialització de la política", ha recordat la dirigent popular, que ha afegit que el gest liderat pel conseller de Territori, Josep Rull, evidencia que "el recurs als tribunals és habitual quan es creu que es té raó".

De fet, Sáenz de Santamaría ha asseverat que "la Generalitat ha presentat el doble de recursos als tribunals contenciós administratius que el govern espanyol". I, quan s'opta per acceptar els jutges com a àrbitres, "un accepta el resultat final i, si no, frega l'absurd".

Sigui com sigui, pel que fa a les querelles referides concretament al procés, ha asseverat que "el primer que judicialitza els temes és qui decideix qui se salta la llei i, a més, amb gran difusió", ja que és conscient que "no complir té la llei té conseqüències". La llei, ha insistit, és "la fonamental garantia que la voluntat general es compleix" i no es pot "decidir àrbitràriament" quan es compleix i quan no.

Una legislatura basada en el diàleg

Pel que fa a la investidura i la nova legislatura, Sáenz de Santamaría ha pronosticat que hi haurà "dos elements dels que dependrà l'estabilitat: la capacitat de diàleg i d'arribar a entesa i la responsabilitat amb què cadascú sàpiga exercir la tasca d'oposició", motiu pel qual ha mostrat Rajoy disposat a dialogar i negociar amb l'oposició i, al seu torn, li ha demanat a aquesta que s'obri a acords. "Un ha de ser oposició quan considera que el que fa un govern no és bo pels interessos de l'Estat, però també fa d'oposició quan creu que és adequat per negociar mesures", ha afirmat, ja que "l'acció d'oposició no és de qui s'oposa a tot", sinó que es tracta de "negociar i criticar i proposar alternatives". "Si prioritzem els interessos d'Espanya en un moment tan important per a l'economia i la recuperació, podrem contribuir a aquesta estabilitat", ha sentenciat.

Així mateix, la vicepresidenta encara en funcions ha assegurat que Rajoy no ha comunicat encara qui seguirà i qui no a l'executiu, però si ha revelat un missatge que els ha exposat en la darrera reunió del govern espanyol abans de ser renovat: "Diuen que la nova situació política serà molt dífícil, també ho era la situació econòmica quan vam arribar al govern el 2011, i tot i que falta per superar-lo, allí hi som". Sigui com sigui, ha avançat que una de les primeres accions, després de la investidura, serà l'aprovació del sostre de despesa de l'Estat per a l'any vinent, el primer pas per posar-se a elaborar els pressupostos.

Finalment, quant al xoc en el ple amb Pablo Iglesias, Sáenz de Santamaría ha assegurat que sap "els motius que fan que a Podem li irritin certes qüestions", però sí que ha apuntat que "el límit del que cadascú creu que ofèn l'honor el posa cadascú". "El senyor Iglesias ja ha assentat el que considera que afecta a l'honor, jo li demano que hi apliqui per als altres", ha afegit, en relació a l'acusació que al Congrés hi ha més potencials delinqüents que a fora.