13
de febrer
de
2018, 18:36
Actualitzat:
14
de febrer,
13:23h
Santi Vidal, a la sortida del jutjat on ha declarat aquest dimarts Foto: Europa Press
L'exsenador d'ERC Santi Vidal ha assegurat davant del jutge que les polèmiques declaracions que va fer sobre el procés sobiranista no eren certes. Les seves afirmacions sobre que el Govern havia obtingut "de manera absolutament il·legal" les dades fiscals dels catalans i que tenien una partida secreta per a les estructures d'Estat li van costar el càrrec i van ser precisament el detonant de la causa contra l'1-O que està ara en mans del jutjat d'instrucció número 13 amb una trentena d'investigats.
Si bé va ser Oriol Junqueras el primer en desmentir rotundament tota la informació que Vidal havia esbombat en xerrades arreu del territori a finals del 2016 assegurant, fins i tot, que "havien fet mal" al Govern, ara ha estat l'exjutge, que va desaparèixer de l'esfera pública arran de la seva immediata dimissió a principis del 2017, qui ha negat les seves pròpies afirmacions. Vidal, que ha assegurat abans de declarar que estava "tranquil", només ha respost les preguntes de la seva defensa. Ha argumentat que aquestes declaracions sobre com el Govern preparava les estructures d'una eventual Catalunya independent les va fer en el context d'un míting, que s'ha d'entendre com una "interpel·lació atrevida" als assistents en el que es fan afirmacions que "no es corresponen amb la realitat" i que en moltes ocasions són "hipòtesis de futur".
Una querella de VOX que contempla rebel·lió i sedició
De fet, per aquestes afirmacions VOX va presentar una querella contra Vidal en el qual l'acusa de fins a vuit delictes, inclosos els de rebel·lió i sedició, a més de malversació, deobediència, revelació de secrets i prevaricació. El jutge ha confirmat aquest dimarts que a l'exsenador se l'investiga pels fets que recull aquesta querella i que fan referència a les declaracions en aquestes xerrades públiques, i no pels fets que se'ls atribueix a altres persones que estan sent investigades en la causa sobre l'organització de l'1-O. Fonts de les defenses consideren que, de fet, la investigació del jutjat d'instrucció número 13 s'ha acabat convertint en una "causa general" contra el procés sobiranista.
Vidal va ser suspès de la magistratura durant tres anys per haver redactat un esborrany de la Constitució catalana, un termini que es compleix el pròxim 26 de febrer. És per això que ja ha demanat al Consell General del Poder Judicial el seu retorn per poder tornar a exercir.
Viver Pi-Sunyer destaca el seu càrrec "tècnic"
Tant Vidal com l'exdirector de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern Carles Viver Pi-Sunyer han basat la seva defensa davant del jutjat d'instrucció número 13 en el fet que ells no tenien la responsabilitat política de l'organització de l'1-O. Pi-Sunyer ha argumentat que ell ostentava una responsabilitat "tècnica" i que simplement feia "propostes" per assessorar el Govern de Carles Puigdemont sobre les lleis de desconnexió des de l'ens que dirigia fins que va ser cessat pel govern espanyol en aplicació de l'article 155. Pi-Sunyer sí ha respost a les preguntes de totes les parts a excepció de l'acusació particular exercida per VOX i ha explicat quins han estat els càrrecs que ha ostentat.
La investigació que capitaneja el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer va ser la que va motivar la detenció de 14 persones vinculades a l'organització del referèndum, com ara l'exsecretari d'Hisenda Lluís Salvadó i l'exsecretari general de viceprediència Josep Maria Jové, el passat 20 de setembre. La mateixa data en la qual es va produir la massiva manifestació a les portes de la conselleria d'Economia per la qual el Tribunal Suprem manté a presó preventiva l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
Quatre empresaris investigats
Els pròxims investigats en desfilar pel jutjat d'instrucció número 13 seran quatre empresaris vinculats a la fabricació i distribució de la publicitat del referèndum en el marc de la campanya publicitària que va impulsar la Generalitat: José Oriol González Martínez, Sergi Bellido Andújar, Sergi Aymerich Roman i Ricardo Martí Ramon. Estan citats el 7 de març i és la primera vegada que hauran declarar empresaris com a investigats per la seva contribució en l'1-O.