Sílvia Orriols triomfa, Aliança Catalana es queda a mitges

L'extrema dreta independentista irromp al Parlament amb dos diputats, però no aconsegueix representació a Barcelona

Sílvia Orriols, aquest vespre a Ripoll per seguir els resultats electorals
Sílvia Orriols, aquest vespre a Ripoll per seguir els resultats electorals | Marc Trillas / Europa Press
12 de maig del 2024
Actualitzat el 13 de maig a les 10:55h

Nit de contrastos per a Aliança Catalana. L'extrema dreta independentista ha aconseguit el gran objectiu d'irrompre al Parlament de Catalunya. Ho ha fet, això sí, amb només dos diputats -Sílvia Orriols per Girona i Ramon Abad Lleida-. De fet, el triomf sense paliatius de la líder d'Aliança a Ripoll, ha contrastat amb el fet que el partit ultra no hagi obtingut representació a Barcelona.

L'aposta per Girona, un èxit a mitges

Sílvia Orriols tenia aquest 12-M la seva primera revàlida com a alcaldessa de Ripoll. Un any després de guanyar les municipals, no només ha aconseguit repetir la victòria sinó que ha augmentat els vots de 1.400 a més de 1.550. A més, el Baix Ripollès s'ha configurat com el bressol de l'extrema dreta independentista amb victòries a Campdevànol, Gombrèn i les Llosses.

Orriols va protagonitzar un moviment poc habitual: ser presidenciable, però presentar-se per Girona, malgrat l'efecte Puigdemont. La jugada, aparentment, li ha sortit a mitges. El resultat a la demarcació ha estat espectacular -9,13% dels vots- i s'ha quedat a les portes d'un segon representant. En canvi, el partit islamòfob no ha pogut entrar per Barcelona: un 2,88% de sufragis i 0 diputats.

Aliança Catalana ha aconseguit el segon representant a Lleida, on amb Ramon Abad com a cap de llista i un 7,7% s'han imposat a Vox, CUP i Comuns. Tot plegat, ha suposat una circumstància curiosa: un partit que irromp al Parlament amb menys de tres diputats, ja que si un partit entra per Barcelona -per exemple Ciutadans, Solidaritat o la CUP- ho acostuma a fer amb aquest mínim. En conjunt, ha sumat quasi 118.000 vots i un 3,8% dels sufragis.

Aliança Catalana no es menja Vox

Aliança Catalana ha intentat al conjunt de Catalunya la mateixa estratègia que va assajar en èxit fa un any a Ripoll. A partir d'un nucli de votants de dretes i independentistes, aconseguir passar el rasclet a la resta de l'espectre ideològic. Ha tornat a passar en aquesta ocasió al Ripollès -segona força amb un 25,3%, segurament en altres zones de Girona, però no pas a les grans zones metropolitanes del país.

En aquest sentit, el desig reconegut per la mateixa Orriols de menjar-se l'electorat de Vox, no s'ha complert. L'extrema dreta espanyolista s'ha mantingut amb 11 diputats, set dels quals a Barcelona. A la demarcació de Barcelona, els millors resultats d'Aliança Catalana s'han produït a places fortes de l'independentisme: Vic (8,57% i quarta força), Berga (10,58% i per davant de la CUP) o Manresa (9,42% i quasi 3.000 vots).