
José Montilla ha trobat el pou de la campanya. A la festa de la Rosa d'ahir diumenge ja ho va deixar entreveure: "No deixem que les minories ben instal·lades decideixin el nostre futur". Si fins ara la campanya tenia dos fronts: eix dreta-esquerra i agenda nacional, ara el primer s'especialitza utilitzant el vell discurs de classe. Aquest vespre n'ha estat la prova. L'excusa per marcar aquest perfil de campanya ha estat la conferència titulada 'D'un temps, d'un país. Un itinerari personal ', que ha pronunciat al Teatre Romea de Barcelona per inaugurar la temporada de la Fundació Romea. El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha presentat com un "fill de família humil nascut en una pedania" que pertanyia al bàndol dels vençuts, de manera que per a ells emigrar de Còrdova cap a Catalunya significava tenir l'esperança de millorar econòmicament i també fugir "del control dels vencedors sobre els vençuts".
Montilla s'ha reconegut com un "pencaire" perquè ja de jove alternava estudis amb un treball. Montilla però ha reconegut amb certa frustració no haver pogut acabar cap de les dues carreres que va començar: Dret i Econòmiques.
Un immigrant, però amb matisos
Ha comparat la immigració actual i la que ell va protagonitzar, tot i que amb matisos: "No dic que sigui el mateix, però el viatge ple d'interrogants sí que és semblant", ja que els immigrants "es porten somnis i l'anhel d'un futur millor" , i part cap a aquesta nova terra amb unes "arrels que espera trasplantar, convençut que donaran fruits nous i millors", però sense "tancar el bagul de les vivències anteriors".
"Catalunya era on hi havia treball en els 70. No és que creguéssim que era 'El Dorado' però sí que era una terra més desenvolupada, la més oberta d'Espanya, i on hi havia més mobilització. On passaven coses", ha sentenciat. Montilla ha recordat que després del 1971, va entrar "en contacte amb un país, amb una cultura i amb una determinada realitat sociocultural... i rep unes influències que el porten, com a tanta altra gent, a prendre un compromís polític i a participar com a ciutadà actiu i activista. D’aquí em ve, insisteixo, afirmar que sóc català per elecció, i catalanista per convicció”.
Acompanyat pel director de la Fundació Romea, Carles Canut, i el president del grup Focus, Daniel Martínez, Montilla ha citat les mateixes paraules d'Arthur Miller que va esmentar en un debat obert celebrat aquest any pel PSC a la Fira de Barcelona. Les paraules de Miller a les que Montilla sempre recorre són les reflexions sobre si és bo que la política estigui tan governada per les arts teatrals, "des del vodevil fins a la farsa" en una època d'entreteniment com l'actual. "La política ha de il·lusionar però no és una il.lusió, ha de ser divertida però no és diversió", ha rematat Montilla.