El Tribunal Suprem no té pressa per aplicar l'amnistia a la causa de Tsunami Democràtic que afecta Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg. La magistrada instructora, Susana Polo, ha demanat a les parts que es pronunciïn en un termini de tres dies sobre si s'ha de presentar o no una pregunta prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), perquè es pronunciï sobre si es pot amnistiar un delicte de terrorisme d'acord amb la normativa europea. La setmana que ve, la Fiscalia i les defenses hauran de dir la seva sobre un escenari que els independentistes donaven per descomptat.
El moviment del Suprem l'ha replicat, també, l'Audiència Nacional, que pilota la causa de Tsunami per a les persones que no són aforades. El jutge Manuel García Castellón també ha donat tres dies a les parts perquè diguin si cal portar a Europa aquesta carpeta. Mentre la Fiscalia i les defenses li demanen que apliqui ja l'amnistia, les acusacions particulars de Societat Civil Catalana, Vox o els policies ferits demanen que la causa en quedi fora. En tot cas, res no fa pensar que aquesta carpeta, que afecta altres dirigents com Marta Rovira, s'hagi de resoldre per la via ràpida.
Si finalment el Suprem acorda presentar qüestions prejudicials, la causa quedarà aturada. No es podrà aplicar la llei fins que la justícia europea es pronunciï -pot trigar més d'un any-, però tampoc es podrà continuar investigant o perseguint els encausats. La norma és clara quan diu que, en cas que el procediment quedi aturat, s'hauran de desactivar les mesures cautelars. Ara com ara no n'hi ha, però si la instructora porta el cas a Europa no podrà dictar ordres de detenció ni tampoc enviar els investigats a la presó de manera preventiva. Això vol dir que els investigats que són a l'exili podrien tornar a Catalunya.
En cas de preguntes prejudicials, i a diferència del que va passar amb les euroordres contra Puigdemont o les prejudicials de Llarena, el Suprem només tindrà com a aliades les acusacions particulars, no pas la Fiscalia ni molt menys les defenses. Això debilita la posició de l'alt tribunal, segons fonts jurídiques consultades. En tot cas, tant ERC i Junts com el PSOE confien que l'amnistia passi tots els filtres, tant el del Tribunal Constitucional com el de la justícia europea. Bona part del preàmbul, però també l'articulat, se centren sobretot a donar un encaix sòlid a la llei dins de la normativa europea.
La lluita contra el terrorisme ha de ser compatible amb els drets i llibertats
La Comissió Europea sosté que la directiva antiterrorista europea ha de ser compatible "amb els drets i les llibertats". Aquestes paraules les subscriu a través d'una carta la vicepresidenta de l'executiu comunitari, Vera Jourová, en resposta a una pregunta traslladada pels europarlamentaris d'ERC -Diana Riba i Jordi Solé- sobre l'exili de Wagensberg, acusat de terrorisme pel cas del Tsunami. En l'escrit, Jourová també assegura que Brussel·les continuarà "prestant especial atenció als intents de pressió cap a membres de la societat civil en qualsevol estat membre" i defensa que l'activisme juga un paper "clau" per defensar l'estat de dret a la Unió a través d'una societat civil "vibrant".