
'The Wall Street Journal' ha publicat un dur article de crítica al sistema polític espanyol perquè considera que promociona "mediocres" com els socialistes José Bono i José Blanco o el popular José Ignacio Wert, al qual el diari li recrimina que proposés l'"espanyolització dels nens catalans per resoldre la crisi" sobre la independència catalana. El rotatiu nord-americà lamenta la importància a Espanya dels "endollats", denuncia l'elevat pes de l'aparell dels partits en el sistema electoral i critica que l'elecció dels candidats la facin els líders dels partits i no els votants i que els electors només puguin votar llistes tancades als comicis.
Aquestes són les explicacions que dóna l'article, signat per Raymond Zhong, a la següent pregunta: "Per què hi ha aquesta disfunció en la classe política espanyola?". 'The Wall Street Jorunal' compara l'exministre José Bono amb un governant populista de l'Amèrica Central i denuncia que el també exministre José Blanco rebés la Creu de l'Ordre Espanyola de Carlos III el desembre passat, només dos dies després que el Tribunal Suprem obrís una investigació per un presumpte suborn.
El text denuncia la importància de l'amiguisme i el clientelisme a l'estat espanyol i critica la politització d'òrgans com el Tribunal Constitucional, el Banc Central, el cos diplomàtic i les caixes d'estalvis. Pel que fa aquestes darreres, va més enllà i assegura: "La bombolla immobiliària va començar quan les caixes van convertir-se en vehicles per a préstecs dirigits políticament".
Raymond Zhong critica els dubtes de Rajoy sobre la petició d'un rescat i li retreu que no encari reformes a Espanya i afronti "tímidament" la gestió de la crisi però en canvi sí reclami al Regne Unit negociar la sobirania de Gibraltar. Després del resultat de les eleccions basques i gallegues, el rotatiu econòmic constata que "Rajoy és el líder més poderós del país en dècades" i compara el seu estil amb el de "l'aparell burocràtic del Partit Comunista xinès".
Zhong acaba l'article fent-se ressò de la descripció que feia d'Espanya el 1937 el poeta W. H. Auden: "Aquella àrida plaça, aquell fragment esqueixat de la calorosa / Àfrica, tan bruscament soldat a l'enginyosa Europa".