La justícia belga va decidir ahir que Tintin al Congo continuarà podent-se distribuir per les llibreries del país. Han estat cinc anys de batalla jurídica entre Bienvenu Mbuto Mondondo, un congolès que viu a Brussel·les, i Casterman/Moulinsart, l'editorial i la societat que exploten l'obra d'Hergé.
Naturalment, vist amb uns ulls d'avui, els negres que va dibuixar aquell jove Georges Remi el 1930 són un grapat d'estúpids amb reaccions infantils que són incapaços de parlar correctament la llengua dels blancs sense ni tan sols donar mostres de tenir un idioma alternatiu. En realitat, es passen l'aventura provant d'imitar Tintín i la resta de blancs, en un intent grotesc que els caricaturitza col·lectivament. En definitiva, el denunciant congolès té raó.
Però per sobre d'això, el tribunal ha estat prou sensible com per tenir en compte que "vist el context de l'època, Hergé no podia tenir una intenció d'aquest tipus". És a dir que la correcció política no pot aplicar-se de forma retroactiva. Afortunadament.
ARA A PORTADA
Publicat el 10 de febrer de 2012 a les 22:59
Et pot interessar
-
Política Elisenda Alamany presenta candidatura per liderar ERC a les municipals del 2027
-
Política El PP celebra el nou ajornament en l’oficialitat del català: «Europa no paga xantatges»
-
Política Collboni envia una carta a 31 alcaldes europeus per demanar-los el suport amb l'oficialitat del català a la UE
-
Política Espanya persisteix per fer caure el mur contra l'oficialitat del català a Europa
-
Política El Parlament denuncia la desinversió de l'Estat en infraestructures i els socis d'Illa critiquen l'ampliació del Prat
-
Política La progressista Ana Ferrer s'aparta de la cursa per la presidència de la sala penal del Suprem i deixa via lliure al candidat conservador