"Ens trobem en un estat d'excepció judicial", ha assenyalat Torra, que ha indicat que el procés català va comptar "sempre" amb el "mandat democràtic" d'eleccions i programes electorals que, en el seu moment, no van ser impugnats ni suspesos. "Processar responsables polítics per haver fet allò compromès a les eleccions és una aberració democràtica", ha remarcat el dirigent independentista, que ha clamat contra el relat de la "falsa malversació" que fa el jutjat 13 i el Tribunal Suprem.
Segons Torra, la Generalitat no s'ha vist afectada financerament per la celebració del referèndum -així ho han detallat els alts càrrecs que han passat pel Suprem, inclosos els presos polítics", i ha aprofitat per denunciar, també, el relat de la "falsa violència" que hi ha hagut en la instrucció de la causa contra l'1-O a Madrid. "Existeix vulneració de drets civils. La República catalana s'aconseguirà per les vies democràtiques i pacífiques", ha reivindicat el màxim dirigent del país.
â–¶ Declaració institucional del #president de la Generalitat @QuimTorraiPla: "No hi ha presons, multes ni sancions que puguin frenar l’anhel de llibertat del poble català” pic.twitter.com/HXjzQk09nz
— Govern. Generalitat (@govern) 9 d’abril de 2019
"Si algú compta que amb atacs com aquest abandonarem el compromís, que perdi tota esperança. No hi ha tantes presons ni multes per frenar el poble català", ha assegurat Torra, que ha reivindicat "l'orgull" que suposa l'1-O i ha donat suport als encausats pel jutjat 13, algun dels quals encara treballa per la Generalitat.
Instrucció tancada
El jutjat número 13 de Barcelona durà a judici una trentena d'alts càrrecs públics per la seva implicació en el referèndum de l'1-O. La magistrada Alejandra Gil, que va substituir el difunt Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha tancat la instrucció de la causa que va obrir arran de les polèmiques declaracions del jutge Santi Vidal, i processarà els investigats per delictes de desobediència, malversació de fons públics, falsedat documental, revelació de secret i prevaricació.
En el llistat hi figura l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo; l'exdirector de la representació de la Generalitat davant la UE, Amadeu Altafaj, i l'exsecretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Antoni Molons, entre d'altres alts càrrecs de la Generalitat, però també membres de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), com la seva presidenta Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis, i el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo. També hi apareix Francesc Fàbregas, director d'El Vallenc -setmanari on va irrompre la Guàrdia Civil- i president de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal i Local (ACPC). En canvi, no apareix el nom del jutge Santi Vidal que va donar peu a la investigació.