Tot buscant respostes a la incògnita d'una hipotètica independència

Un grup d'universitaris crea Catalunya Demà, un mecanisme d'anàlisi que vol respondre amb "rigor l'oportunitat o el perill d'un futurible Estat propi"

Publicat el 26 de febrer de 2012 a les 16:03
Buscant arguments pel Sí i pel No a la independència. Foto: Adrià Costa

Comença a fumejar una iniciativa per ocupar un espai que fins estava vacant en l'intens debat sobre la independència de Catalunya. Entremig d'un broll insadollable de fòrums, debats, assemblees, col·lectius i manifestos determinats ideològicament a favor de la secessió de Catalunya -o si més no, que busquen o ressalten arguments a favor de la independència- ha aparegut un col·lectiu de joves universitaris que ha encetat la "recerca" d'opinions per "poder valorar amb un cert rigor l'oportunitat o el perill d'un futurible Estat propi".

Perills i avantatges

La iniciativa fundada el setembre de 2011 i que darrerament ha encetat la seva singladura és l'Associació Catalunya Demà. Els impulsors tenen un objectiu: aclarir el debat de les idees sobre la independència sense prendre partit. De fet, la divisa és prou clara: "Som una visió oberta de tota mena d'experts sobre els perills i avantatges d'una Catalunya independent".

Carles Rútia, un dels promotors de l'associació vol distingir la singularitat de Catalunya Demà respecte d'altres fòrums. "El que ens diferencia d'altres iniciatives és la nostra total imparcialitat davant la possibilitat que Catalunya esdevingui un estat o no", sentencia Rútia.

Opinions de tots colors

De fet, al manifest fundacional de l'associació de debat és prou evident que l'objectiu més que buscar un argumentari cap a una direcció és crear un minut i resultat de les opinions que sobre la idea tinguin els experts.

"L'auge de l'independentisme català s'ha fet palès tant a nivell social com als mitjans de comunicació, però les raons que ens haurien de portar a seguir-lo o rebutjar-lo no han aconseguit crear un mapa de possibilitats ben definit a l'opinió pública", assegura el Manifest, al que ha tingut accés Nació Digital.

Catalunya Demà pretén, doncs, fer "una recerca transversal, que no busca una tendència d'opinió concreta, sinó que vol donar veu a totes les raons per  contrastar-les i poder oferir un espai ric en divergències sobre la temàtica".

En aquest sentit, ja han iniciat una intensa campanya a través de les xarxes socials com Twitter i Facebook, a través de les quals han demanat opinió, seguiment i debat a polítics en actiu, periodistes o representants de la societat civil. A més, l'associació entrevistarà, amb l'ajut dels seguidors de la xarxa, experts en tots els àmbits i de totes les ideologies per tal que hi diguin la seva.

El primer ha estat el degà de la Facultat de Dret de l'UAB, Josep Maria de Dios, que ja aportat les seves idees, que seran recollides en un web. La intenció de Catalunya Demà és preparar el terreny i aportar argumentari per complir, en la mesura del possible, una de les idees aportades pel primer expert entrevistat, : "Un estat no s'improvisa".