Tot el que Rajoy no ha respost al judici de Gürtel: de la caixa B del PP al viatge familiar a les Canàries

En la declaració a l'Audiència Nacional, el president del govern espanyol ha deixat llacunes sobre la relació amb Francisco Correa, la finalitat dels SMS a Bárcenas i el coneixement dels comptes a Suïssa de l'extresorer

26 de juliol del 2017
Actualitzat el 27 de juliol a les 17:15h
Mariano Rajoy declarant com a testimoni a l'Audiència Nacional en el judici del cas Gürtel
Mariano Rajoy declarant com a testimoni a l'Audiència Nacional en el judici del cas Gürtel | Pool EFE
Poca informació, detalls escadussers i desconeixement de les finances del partit. Aquest ha estat el relat de Mariano Rajoy a l'Audiència Nacional. El president del govern espanyol estava citat en qualitat de testimoni al judici del cas Gürtel. La seva compareixença, però, no ha aportat noves informacions al procés contra la presumpta trama de finançament il·legal del PP. De fet, la seva declaració s'ha assemblat més a la d'un acusat que a la d'un testimoni, obligat legalment a dir la veritat i respondre totes les preguntes.

Rajoy ha negat qualsevol indici que el pogués incriminar i ha al·legat desconeixement davant les preguntes que poguessin esquitxar el seu partit. Des del principi, s'ha deslligat de la gestió econòmica del PP i ha negat haver cobrat sobresous. Però els advocats de l'acusació no han pogut furgar en aquesta qüestió a través de les anotacions dels papers de l'extresorer Luís Bárcenas. Aquest assumpte es jutja en una peça separada i el magistrat president ha tallat diverses preguntes dels lletrats en aquest sentit. Rajoy s'ha estalviat així respondre sobre els 220.000 euros que suposadament hauria rebut en negre entre el 2000 i 2008.

Francisco Correa, un desconegut

El líder del PP tampoc ha aclarit com es van pagar les obres de la seu del partit al carrer Génova de Madrid, malgrat admetre que "en aquella època hi anava tots els dies [a la seu] i veia els operaris". De la seva declaració s'interpreta que Rajoy no es preocupava gaire pel que passava a les dependències del carrer Génova. Ha declarat que "no tenia ni la més remota idea" que el presumpte capitost de la trama Gürtel, Francisco Correa, es passegés per la seu del PP. Tot això, el dia que l'empresari va declarar com a acusat va arribar a dir que es "passava el dia" al quarter general del PP.

La relació amb Correa ha estat un dels punts més foscos de la declaració del president del govern espanyol. Rajoy ha defensat que ell mateix va ordenar el 2004 deixar de treballar amb qui considerava un "proveïdor" quan l'extresorer Álvaro Lapuerta li va comunicar que Correa "feia servir el nom del partit" en benefici propi en localitats de la Comunitat de Madrid. La pregunta que queda sense respondre, però, és per què les empreses de Correa van seguir treballant pel PP en actes com, per exemple, el Congrés del PP a València el 2008, en el qual Rajoy es va convertir en el líder del partit. Aquesta qüestió també forma part d'una altra peça.

Bárcenas i els buits del president

L'advocat de l'acusació exercida pels socialistes madrilenys, Wilfredo Jurado, ha intentat aclarir per què Rajoy va enviar diversos SMS a Bárcenas quan aquest va ingressar a la presó de Soto del Real. Ha estat un dels moments en què el president del govern espanyol ha mostrat més dificultats per respondre. Rajoy ha apuntat que quan va dir a Bárcenas -en els missatges de mòbil- allò de "fem el que podem" la cita no "significava res". El líder del PP ha insistit que no es va intentar frenar la investigació del cas Gürtel.

Una vegada més, davant l'escàndol dels missatges a Bárcenas, Rajoy s'ha defensat més a si mateix que al propi PP. I ha assegurat que es va assabentar dels comptes a Suïssa de l'extresorer a través de la premsa. Aquesta afirmació, però, és qüestionable gràcies a dues informacions que va publicar eldiario.es. En la primera, Rajoy va aparèixer en un document d'un banc suís relacionat amb un compte obert per Bárcenas. La policia va considerar que el president del PP va avalar l'extresorer. La segona notícia que desmenteix Rajoy és la que detallava que les autoritats suïsses van informar al govern espanyol sobre els comptes de Bárcenas abans que sortissin a la llum.

Viatges sense una factura clara

El lletrat de l'acusació popular exercida per l'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa (Adade), Mariano Benítez de Lugo, ha qüestionat un viatge de Rajoy i la seva família a les illes Canàries el 2004. Li ha preguntat si el va pagar el partit. "Fins on jo sé, sí", ha respost el president. I el lletrat ha insistit: "Fins a on sap?". En aquest moment, Rajoy se l'ha tret de sobre amb un "fins al final". Benítez de Lugo li ha retret que formulés una resposta "una mica gallega". I Rajoy ha conclòs: "Ha de ser gallega, perquè no pot ser riojana". Una altra pregunta sense resposta, malgrat que se sospita que Correa -avui un desconegut per al líder popular- és qui li va pagar el viatge.

Rajoy va assegurar el 2013 en relació al cas Gürtel i els papers de Bárcenas que tot era "fals excepte alguna cosa". Aquest dimecres s'ha guiat per aquesta màxima, amb matisos. Segons ell, totes les acusacions són falses, però no ha aclarit què hi ha de cert.
Arxivat a