La dissolució de les Corts Generals, que es produirà aquest dimarts amb la publicació del decret de convocatòria d'eleccions, implica que a partir d'aquesta data només seguiran sent diputats 121 membres del Congrés, que mantindran el seu sou. Els altres 229 restants tindran opció de demanar una espècie d'indemnització per acomiadament equivalent a gairebé dos mesos de salari, que és incompatible amb altres ingressos.
D'acord amb la legislació, dissolt el Congrés només romandrà activa la seva Diputació Permanent, que és l'òrgan que prendrà el testimoni del ple fins a la celebració de les eleccions generals i la constitució de la nova Cambra.
Per tant, des de dimarts i fins que es constitueixi el nou Parlament, només seguiran sent diputats els seus 60 membres titulars, el mateix nombre de suplents i el president de la Cambra, que ho és al seu torn de la Diputació Permanent. En total, 121 diputats que, fins a la constitució del nou Parlament, seguiran cobrant el seu sou i mantindran el fur i altres prerrogatives lligades a l'exercici del càrrec de parlamentari.
Pel que fa a la resta de 229 diputats, el Congrés els ofereix la possibilitat de demanar una indemnització de transició, tornin o no a ser diputats. Es tracta de l'equivalent a gairebé dues de les seves mensualitats (54 dies de sou, que són els que resten fins a la jornada electoral), que s'abonen en un pagament únic i estan subjectes a tributació.
A més, la Cambra té establert que aquesta espècie d'indemnització "per acomiadament" és incompatible amb la percepció d'altres ingressos, siguin públics o privats, de manera que el diputat cessant té un termini de 15 dies per triar què cobra. Amb motiu de l'anterior dissolució van cobrar aquesta indemnització 222 dels 247 que es van quedar sense escó amb la convocatòria de les eleccions, és a dir, el 90%.
Existeix també l'anomenada "indemnització per cessament", que equival a una mensualitat de l'assignació constitucional per cada any amb escó al Congrés o fracció superior a sis mesos i fins a un límit màxim de 24 mensualitats. Després de les eleccions del 20 de desembre la van sol·licitar un total de 53 exdiputats dels quals, a data de 30 d'abril, encara la percebien 28.
La mesa del Congrés també va decidir aquesta setmana que es permetrà als 350 diputats mantenir el "kit tecnològic", que inclou mòbil d'última generació i tauleta, fins que es constitueixin les noves Corts i es confirmi qui seguirà amb escó la legislatura vinent i qui abandona definitivament la Cambra. I els que no revalidin el 26 de juny hauran de tornar els aparells o pagar-los gairebé a preu de mercat, ja que s'entén que, amb tot just quatre mesos d'ús, estan nous.
Tot i la dissolució del Congrés, 121 diputats encara cobraran un sou
A la resta de 229 se'ls ofereix la possibilitat de demanar una indemnització
Ara a portada
-
-
Política L'Ajuntament de Barcelona dotarà les biblioteques amb 10.000 llibres en català a petició d'ERC Ona Sindreu Cladera
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
-
Política L'escriptora Margarida Aritzeta presenta una petició d'indult total per a Laura Borràs Redacció
Publicat el 01 de maig de 2016 a les 14:59
Et pot interessar
-
Política Cauen un 5% els delictes en el primer trimestre de 2025
-
Política Illa i Parlon saluden els comissaris dels Mossos en el seu primer Dia de les Esquadres
-
Política L'Ajuntament de Madrid multa Pablo Iglesias per excés d'aforament al seu bar
-
Política Junts demana «ajuda» al municipalisme davant de la «desconstrucció nacional» del Govern