Totes les incògnites que haurà d'aclarir Mazón a les Corts Valencianes

On era i què feia durant les hores crítiques, la crisi institucional oberta a l'Estat i els canvis en l'estructura governamental marcaran la compareixença d'aquest divendres del dirigent del PP, qüestionat fins i tot dins les files populars

Carlos Mazón, en una reunió del govern valencià.
Carlos Mazón, en una reunió del govern valencià. | Jorge Gil / Europa Press
14 de novembre de 2024, 07:00
Actualitzat: 15 de novembre, 18:02h

Carlos Mazón porta dues setmanes sotmès a una gran pressió. Primer, per la gestió immediata dels estralls causats per la DANA, amb més de 200 víctimes mortals al País Valencià. Segon, per l'onada de crítiques a la manera com la Generalitat Valenciana va afrontar les pitjors hores del temporal, marcades per l'absència del dirigent del PP als centres de comandament i per la manca d'explicacions per part de l'executiu regional. I, tercer, per la crisi institucional oberta, amb polèmica per la visita del rei i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va ser agredit per uns manifestants. El còctel l'ha portat al límit, tot i que la dimissió, per ara, està descartada.

Mazón, que encara no ha ofert cap roda de premsa tot i haver atès preferentment mitjans de la dreta mediàtica, compareix aquest divendres al Parlament valencià per donar explicacions sobre la gestió de la DANA. La intervenció arriba cinc dies després de la manifestació massiva a València que va demanar la dimissió del dirigent popular, a qui ni tan sols defensa de manera aferrissada Alberto Núñez Feijóo, que dimarts es va mostrar comprensiu amb la "indignació" de la ciutadania. Aquestes són les incògnites que haurà d'afrontar Mazón a les Corts Valencianes, on desplegarà tot l'argumentari contra el govern espanyol per la manera com es van afrontar les hores crítiques del temporal.

Què feia Mazón?

Divendres de la setmana passada va transcendir que el president valencià va dinar amb la periodista Maribel Vilaplana al restaurant El Ventorro. L'àpat es va allargar fins a les 17, però no va ser fins al cap d'unes hores que Mazón es va dirigir fins al centre on es coordinava l'emergència. L'alerta a la ciutadania no es va enviar fins passades les vuit del vespre, un moment en què la situació ja era "dramàtica", com l'ha definit el govern espanyol en els últims dies. Per què es va anar tard? Què va fer el president valencià entre el dinar i l'aterratge al centre de coordinació? Per què no es va fer cas als avisos sobre el creixement dels rius i de la gravetat de les pluges? Les respostes les té Mazón.

Xoc amb el govern espanyol

Tot i que en un primer moment el dirigent del PP va mostrar-se cordial amb Sánchez, la guerra entre els populars i la Moncloa no va trigar a esclatar. Encara dura, per bé que el PSOE ha ordenat perfil baix i parla més de reconstrucció que de responsabilitats. Els populars lamenten que Fernando Grande-Marlaska, com a ministre de l'Interior, no activés l'estat d'emergència, un mecanisme que hauria tret Mazón del comandament de la crisi. En algun moment va ser plantejat per la Generalitat? Per ara, el PP té més preguntes que respostes: "On era Sánchez? On era Teresa Ribera". La vicepresidenta tercera és ara el blanc de les crítiques dels populars, que en volen boicotejar el nomenament a Europa.

Qui saltarà del govern valencià?

El president valencià va admetre aquest dilluns, per primera vegada, que s'havien pogut cometre "errors" en la gestió de la crisi. Alguns d'ells han resultat evidents. Salomé Pradas, consellera de Justícia i Interior, va fer unes declaracions en les quals assegurava desconèixer el funcionament del sistema d'alertes. Això l'ha situat com un dels noms que formaran part de la crisi de govern, juntament amb Nuria Montes, consellera d'Innovació i Turisme i protagonista d'unes declaracions insensibles amb les famílies de les víctimes. Canvis pensats per resistir, com també la vicepresidència per a la reconstrucció. Se'n sortirà fins al 2027, data de les properes eleccions? Ho té més aviat magre.