Tothom per l'Estat propi

A la convocatòria de l'ANC per l'Onze de Setembre hi conflueixen des de l'ala catalanista del PSC fins a sectors de l'esquerra independentista, passant per ERC, RCAT, SI, DC, CiU i ICV

Publicat el 22 d’agost de 2012 a les 21:59


La convocatòria de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per realitzar una marxa multitudinària aquest Onze de Setembre a Barcelona tot reclamant un Estat propi per a Catalunya ha fet confluir amplis sectors de la política catalana fins al punt que tot l'espectre del catalanisme hi serà present, des de sectors de l'esquerra independentista extraparlamentària fins a l'ala catalanista del PSC, passant per ERC, RCAT, SI, CiU, ICV i la Democràcia Catalana de Joan Laporta.

Tot i que el lema finalment triat per a la marxa, "Llibertat", ha fet aixecar veus crítiques, que demanaven un més explícit "Independència", el fet és que la concentració reclama que Catalunya sigui un "nou Estat d'Europa" i bateja la manifestació com a "marxa cap a la independència" ja al mateix cartell de la convocatòria, fet que converteix la celebració en nítidament independentista. Esclar que també hi ha qui creu que fins i tot això és massa explícit. De fet, un dirigent d'UDC com Antoni Castellà ha assegurat que tot i sentir-se còmode amb el lema, l'hauria volgut encara més obert, amb l'argument que, d'aquesta manera, encara hi podria haver encabit més gent. 

De tota manrea, a més del suport de partits netament independentistes, com ERC, SI i RCAT la convocatòria comptarà amb la presència d'Iniciativa per Catalunya, tot i que amb pancarta pròpia, i dels sectors més catalanistes del PSC. En aquest sentit, l'exconseller Ernest Maragall ja ha expressat la seva intenció de ser-hi, i amb tota probabilibtat ho farà acompanyat d'altres membres d'un sector del Partit dels Socialistes de Catalunya en què també hi formen part Montserrat Tura, Antoni Castells, Joaquim Nadal i Pasqual Maragall entre d'altres. Qui no hi anirà de totes totes serà Pere Navarro, que insisteix en la via federalista i amb ell l'aparell del partit. 

Pel que fa a la CUP, que manté la seva convocatòria diferenciada junt amb altres organitzacions de l'esquerra independentista, han estat vàries les veus que des del si de la formació han estat crítiques amb aquesta decisió, i no es descarta que almenys a títol personal, hi hagi membres i simpatitzants que participin a la convocatòria de l'ANC. I això si és que no hi ha canvis en els propers dies.

Amb el suport més o menys explícit de CiU a la convocatòria, tot i que incidint en que la demanda principal ha de ser la proposta de pacte fiscal aprovada recentment pel Parlament de Catalunya, la gran incògnita continua sent si els membres de l'executiu i participaran i en qualitat de què. Segons les declaracions dels últims dies, molts d'ells frissen per anar-hi, però esperen a que tot el Govern prengui una decisió colegiada, no tant pel fet d'anar-hi o no, que tot indica que si, sinó en el matís  de si ho faran com a simples ciutadans o representant el seu càrrec. En tot cas, de moment els quatre presidents de  diputació de Catalunya, tots quatre de CiU ja han deixat clar que hi seran presents  i que hi aniran en representació del seu càrrec. A més de la presència o no del govern, més significativa encara serà la presència o no del President de la Generalitat, Artur Mas, que auqests dies, gràcies a trobar-se de vacances, ha pogut evitar tractar el tema, tot i que des del PP s'ha insistit en que no hi hauria d'anar. La seva assistència en una manifestació de vocació clarament independentista encara que doni cabuda a altres reclamacions, com la del pacte fiscal, serà especialment significativa. I potser fins i tot determinant per a l'èxit de la convocatòria.