Dimarts 29 d'octubre de 2024, 7:31 hores. L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) eleva al nivell vermell (de perill extrem) l'avís per pluges que havia activat a les 6:42 hores a la demarcació deValència. No serà fins a les 20:12 hores, amb la zona ja inundada i persones atrapades en els torrents d'aigua, quan el govern de Carlos Mazón enviarà l'alerta massiva als mòbils de la ciutadania per informar del temporal. Entremig, es van succeir un conjunt d'errors operatius per part de la Generalitat Valenciana que la premsa i els mateixos actors implicats han anat destapant. Tot plegat, mentre el president valencià prova de centrifugar responsabilitats en l'Estat.
1. Ignorar els avisos de l'AEMET i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer
El dimecres 23 d'octubre, sis dies abans del desastre meteorològic, l'AEMET va emetre els primers avisos que parlaven d'una "circulació atmosfèrica en nivells alts" que portaria a "la formació d'una DANA". Amb el pas de les jornades, els avisos van evolucionar fins a les primeres alertes, el mateix dijous; diverses notes informatives, un avís especial de fenòmens adversos, ja diumenge; i un segon avís, el dilluns previ.
Amb l'arribada de l'alerta taronja i després vermella a les 7:31 hores del dimarts, aquesta es va estendre de l'interior del nord de València fins al litoral nord i sud de la demarcació. Al seu torn, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va alertar a les 8:53 hores a la xarxa social X d'acumulacions d'aigua extraordinàries a Carlet, Corts de Pallars i Dues Aigües. Més tard, va tornar a informar que havia detectat problemes en els cabals dels rius.
Ja a les 9:06 hores, l'AEMET va alertar a les xarxes socials que hi havia avisos vermells fins a les 18:00 hores i va demanar "molta precaució" davant un perill "extrem". A les 12:27 hores, el portaveu de l'agència meteorològica, Rubén del Campo, va publicar un vídeo explicatiu a les mateixes xarxes i, a les 14:30, s'emet un tercer avís especial. Finalment, a les 17:49 hores, l'AEMET anuncia que prolonga l'alerta vermella a les zones afectades.
Amb tot, però, no va ser fins a les 17:00 hores que la consellera de Justícia i Interior valenciana -i responsable política dels serveis d'emergències-, Salomé Pradas, va convocar una reunió "no operativa" del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (CECOPI). Havien passat nou hores i mitja des de l'alerta vermella de l'AEMET.
2. No atendre l'oferiment d'ajuda de la delegada del govern espanyol
Mentre arribaven les alertes meteorològiques de l'AEMET, la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, va trucar a Pradas fins a quatre vegades per oferir recursos sense cap petició prèvia, tal com han relatat fonts involucrades i ha confirmat la mateixa consellera a la SER. Des de les 12:07 hores fins a les 14:00 hores, el govern espanyol va intercanviar quatre comunicacions telefòniques, que van resultar en la sol·licitud d'efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) només al municipi d'Utiel.
Pradas ha negat posteriorment que el govern espanyol oferís el servei de l'UME en aquestes trucades, però una gravació de TVE emesa en el telediari d'una de les rodes de premsa que va oferir aquell matí va captar com, efectivament, Pradas explicava al seu equip que "l'UME s'ha posat a disposició". La televisió pública espanyola indica que el vídeo es va enregistrar a les 12:45 hores del dimarts.
La consellera @salomepradas avui: “Niego que ella (Pilar Bernabé) en ese momento ofrezca el despliegue de la UME en un punto concreto”.
— Ramir Calvo i Cubedo (@ramircalvo) November 7, 2024
La consellera @salomepradas el 29 d’octubre: “Por ejemplo la UME, que se ha puesto a disposición de poder desplazarse allí”.
JA ESTÀ BÉ! pic.twitter.com/z3OVVGi5hU
3. Mazón, il·localitzable
El president valencià, Carlos Mazón, no va formar part de la primera reunió "no operativa" (en què no es prenen decisions) convocada a les 17:00 hores. De fet, no es va presentar al CECOPI fins a les 19:00 hores. I és que estava il·localitzable, tal com confirmen múltiples fonts. Es trobava en un dinar amb la periodista Maribel Vilaplana al restaurant El Ventorro del centre de València per oferir-li la direcció de la televisió pública À Punt, tal com han explicat aquest divendres fonts de les dues parts a El Español i elDiario.es i ho han confirmat a Nació fonts de la Generalitat Valenciana, que detallen que el cap del govern valencià va estar en contacte permanent amb Pradas.
El "dinar de feina" no consta a la seva agenda, que és pública. A més, Mazón va dir en un primer moment que estava reunit amb el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, però aquest mateix ho ha desmentit. El president valencià també ha assegurat que "estava comunicant tota l'estona", contràriament al que relaten la resta de participants. El País assegura que va ser al restaurant fins a les 18:00 hores. En aquest sentit, el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha expressat que correspon a Mazón i no al partit donar explicacions de la seva agenda.
4. Desconeixement de l'existència del sistema d'alerta massiva
La consellera Pradas, cap de l'emergència, persona al capdavant del CECOPI i encarregada de coordinar els equips autonòmics i estatals, ha admès en una entrevista al canal de televisió públic À Punt que va tenir coneixement que existia un sistema d'alerta massiva per avisar la ciutadania del perill el mateix dia del temporal. Ha assegurat que a les 20:00 hores el secretari d'estat de transició ecològica, Hugo Morant, que depèn directament de la ministra Teresa Ribera, li va fer un truc per dir-li que "existeix un mecanisme que es diu S-Alert".
La consellera de Justicia y encargada de Emergencias se enteró a las 20:00 horas de que existía el sistema de alerta masiva.
— Mateo López Belarte (@MateoLBelarte) November 7, 2024
Lo ha dicho ella misma👇🏼 pic.twitter.com/uQodNeJJSt
Dotze minuts més tard, quan ja havien ocorregut les primeres inundacions, es va activar el sistema i l'avís va arribar al veïnat. No obstant això, un àudio de la reunió del CECOPI, avançat per la SER, ha desmentit la titular de Justícia i Interior del govern valencià. A les 19:15 i no a les 20:00 hores ja es debatia enviar l'alerta massiva. Hauria estat, precisament el tècnic qui hauria donat coneixement de l'existència de l'S-Alert. A la conversa, s'escolta com ell ressalta la importància de ser "redundants". I demana que, a banda d'enviar el missatge, es parli amb À Punt i diferents emissores de ràdio tradicionals perquè se subratlli la magnitud de la situació.
A més a més, per justificar el desconeixement, Pradas ha dit a la televisió pública que el sistema d'alertes "no figura als plans autonòmics" i que "és encara un esborrany pendent d'aprovar" al Consell Nacional de Protecció Civil. No obstant això, el cert és que la Generalitat Valenciana va presentar l'operatiu -que permet a les autoritats enviar missatges directes als telèfons mòbils una determinada zona de cobertura- ara fa dos anys, el 2022. Després, el van provar en diverses localitats i ja el tenien actiu. Fins i tot la consellera anterior, Elisa Núñez, va dir l'agost del 2023 que els seria d'utilitat en cas d'haver d'encarar una DANA.
5. No enviar l'alerta fins a l'avís de l'alcaldessa de Paiporta
Les informacions de la SER han demostrat que va ser a les 19:00 hores quan l'alcaldessa de Paiporta va trucar a la delegada del govern espanyol per informar-la que veia inundar-se el poble i que podria haver-hi víctimes mortals. Aquesta comunicació va fer preguntar-se a un càrrec de la Generalitat Valenciana: "Llencem l'alerta?". Finalment, a les 20:12 hores, amb la zona totalment inundada, va arribar l'alerta.