L'encarregada d'emergències al País Valencià va descobrir el sistema d'alerta massiva el mateix dia de la DANA

Un àudio desmenteix Salomé Pradas, que també havia dit que havia rebut el toc d'alerta de l'operatiu a les 20:00 del vespre quan eren les 19:15

Un bomber, fent tasques de reparació a Algemesí després de la DANA
Un bomber, fent tasques de reparació a Algemesí després de la DANA | Sergi Baixas
07 de novembre de 2024, 16:35
Actualitzat: 23:09h

Nou escàndol al País Valencià al voltant de la gestió de la DANA. La consellera de Justícia i Interior valenciana, Salomé Pradas, ha admès en una entrevista al canal de televisió públic À Punt que va tenir coneixement que existia un sistema d'alerta massiva per alertar la ciutadania el mateix dia del temporal, és a dir, dimarts de la setmana passada. Pradas és, a més a més, la persona al capdavant del Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi).

La consellera ha assegurat que a les 20:00 del vespre el secretari d'estat de transició ecològica, Hugo Morant, que depèn directament de la ministra Teresa Ribera, li va fer un truc per dir-li que "existeix un mecanisme que es diu S-Alert". 12 minuts més tard, quan ja havien ocorregut les primeres inundacions, es va activar el sistema i l'avís va arribar al veïnat. No obstant això, aquesta nit un àudio de la reunió del CECOPI, avançat per la Cadena Ser, ha desmentit la titular de Justícia i Interior del govern valencià.

A les 19:15 i no a les 20:00 hores ja es debatia enviar l'alerta massiva. A la trobada hi eren la mateixa Pradas, però també la delegada del govern estatal a la zona, Pilar Bernabé, i un tècnic de la Generalitat. La cita començava a les 17:00 de la tarda, però el president valencià, Carlos Mazón, no es va incorporar fins a les 19:30. Hauria estat, precisament el tècnic qui hauria donat coneixement de l'existència de l'S-Alert. A la conversa, s'escolta com ell ressalta la importància de ser "redundants". I demana que, a banda d'enviar el missatge, es parli amb À Punt i diferents emissores de ràdio tradicionals perquè se subratlli la magnitud de la situació.

A més a més, per justificar el desconeixement, Pradas ha dit a la televisió pública que el sistema d'alertes "no figura als plans autonòmics" i que "és encara un esborrany pendent d'aprovar" al Consell Nacional de Protecció Civil. No obstant això, el cert és que la Generalitat Valenciana va presentar l'operatiu -que permet a les autoritats enviar missatges directes als telèfons mòbils una determinada zona de cobertura- ara fa dos anys, el 2022. Després, el van provar en diverses localitats i ja el tenien actiu. Fins i tot la consellera anterior al seu càrrec, Elisa Núñez, va dir l'agost del 2023 que els seria d'utilitat en cas d'haver d'encarar una DANA.

A tot l'Estat, el sistema estava disponible des del 2023, tal com ha recordat convenientment el Ministeri de l'Interior. Una de les principals crítiques ha rebut el govern liderat per Mazón és que l'avís a la ciutadania valenciana va arribar massa tard, quan els efectes de la pertorbació ja impactaven de ple en els veïns i veïnes.