
La transparència entesa com una mesura útil per combatre la desafecció de la ciutadania cap a l'administració pública, però no l'única ni la que solucionarà definitivament el distanciament entre governants i governats. Aquesta és la idea amb la que el catedràtic Manuel Villoria ha escrit el llibre "La publicitat activa en la Llei de transparència, accés a la informació i bon govern: possibilitats i insuficiències", primer volum de la col·lecció 'Govern obert 2014' impulsada des de la Secretaria de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
I és que Villoria, docent a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, considera necessari trobar mesures per aturar una evidència, que "cada cop hi ha més desconfiança en les institucions democràtiques", i a tall d'exemple recorda l'alarmant increment de la "percepció de corrupció" o la diferència entre "la percepció de la feina dels diputats segons ells mateixos i la resta de ciutadans".
Davant de tot plegat, les polítiques de transparència apareixen com un pas més de l'administració electrònica, amb un objectiu de sumar a "eficàcia i eficiència" un tercer aspecte, "la legitimació de la democràcia". En aquest sentit, les polítiques de dades obertes o 'open data' ha de servir, segons Villoria, per assegurar que el ciutadà tingui accés a tot tipus de dades "de forma clara, transparent i reutilitzable", perquè "com més dades es posin a disposició dels ciutadans, més possibilitats de generar serveis i ocupació".
Mecanismes per aconseguir un millor govern
Per això es mostra partidari de que la filosofia de govern obert vagi una mica mes enllà, tot defensant que "l'alta transparència, associada a la rendició de comptes promou un millor govern", i permetrà formar "una societat activa i vigilant, que portarà a més qualitat democràtica, més eficiència i menys corrupció". "Els països mes transparents son menys corruptes", ha reblat.
Per la seva banda, el secretari de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Josep Martí,
ha aprofitat la presentació del llibre per assenyalar que la transparència i la participació és un dels eixos de l'acció de govern del president Mas, però al mateix temps ha alerta que la transparència per si sola, és la solució de tot. "No podem caure en l'error de creure que la transparència tot ho cura", sinó més aviat que és un "nou contracte entre governant i governat", tot i que cal controlar-ne "els riscos", entre els quals ha assenyalat que es pugui considerar la transparència "com una moda" o "una necessitat per sortir del pas". Per això mateix ha defensat la necessitat de mantenir "un discurs crític sobre la mateixa transparència", i acompanyar-les "d'una exigència de responsabilitat" per impedir que aquesta no quedi segrestada "per la qüestió dels salaris públics".