
-Espanya és víctima dels seus vicis
-Més que vicis, a Europa consideren que Espanya fa aigües per moltes bandes i la crisi catalana tothom l'entén perquè és una de les múltiples crisi que té. Si aquestes crisis no existissin no acabarien d'entendre la crisi amb Catalunya, però en un vaixell que s'enfonsa entenen que vulguin saltar. No entenen que tinguem l'electricitat més cara d'Europa, que encara es construeixin AVE, la crisi d'immigrants de Ceuta i Melilla, o el rescat de Bankia.
-Així l'opinió pública internacional la té guanyada la causa catalana?
Sí, així ho va dir fins i tot l'eurodiputat del PP, Luis de Grandes, al mateix Parlament Europeu, el mes de març passat. Mira, el fet que la FAES repartís llibrets, -val a dir que de manera ineficient-vol dir que han passat d'amagar el problema a haver de justificar la seva oposició a què la gent voti,.
-Així, la qüestió catalana està a l'agenda de Brussel·les?
Quan dic que el procés està a Brussel·les molts diuen en “Ramon va passat de voltes”, però aquesta és la realitat.Quan els principals think tanks organitzen conferències, la premsa internacional s'aboca a escoltar i preguntar, els eurodiputats interroguen... vol dir que el procés està a Brussel·les. Mira, en el debat a cinc, en Martin Schutlz ja va advertir que el “precedent serà Escòcia”, Una tesi que he defensat durant tota la campanya. Espanya no fa aquesta diagnosi. Tots van parlar del procés.

-A Espanya l'amaguen
-És la diferència, per exemple, amb Alemanya que està acostumada a afrontar amb sinceritat els seus problemes.
-El procés el veuen amb realisme?
L'Artur Mas ha fet una cosa amb encert per a Europa: transparència i previsibilitat. Per més difícil que sigui el que hagis de fer no els enganyis. Aquesta és la seva premissa, Ha anat complint els passos tal i com els ha explicat. De fet, ara no em pregunten què feu a Catalunya sinó “com us va als catalans?”. El que no agrada a Europa és el que fan els polítics espanyols, que dilluns diuen una cosa, el dimarts una altra i dimecres tornen a canviar.
-I aquest perfil no respon al perfil de Duran?
-En Duran fa la seva vida a Madrid, i els seus viatges... L'he vist un dia a Estrasburg que va venir a fer-se no sé quina foto, ha acompanyat al President a veure en Jose Manuel Durao Barroso i poc més... En Duran va molt a Sud-amèrica, Xile, Àfrica però a Europa...no, l'hauré vist un cop. El seu amic Jean Claude Juncker..... no... l'ha vist gaire en canvi , en Guy Verhofstadt, el candidat de CDC a presidir la Comissió Europea, s'ha passejat per Vic i s'ha fet selfies amb el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, i ha estat en un míting amb estelades, això és llenguatge no verbal de Brussel·les.
-Així a Europa hi ha algú que es plantegi una Catalunya fora de la Unió?
Necessitem més Europa. Em costa molt imaginar una Catalunya fora d'Europa. El precedent escocès és clar i servirà per a Catalunya. Escòcia firmarà la independència el mateix dia que declararà la independència, després d'una negociació si en el referèndum guanya el “Sí”. Per això no entenc que ERC no parli d'Escòcia que ens farà de precedent.¡

En un país petits, les elits extractives estaran més controlades, no toleraríem moltes coses, no ens empassaríem un projecte com el Castor que si guanyo bé i si faig fallida ho carrego al deute públic. De fet, quan més petita és l'administració tributària menys frau.
-D'acord, però no deixem de ser un estat del sud?
-Sí, però molt nòrdic.
-S'entendrà amb el candidat Francesc Gambús?
-Té una avantatge va estar sis anys amb Concepció Ferrer quan era eurodiputada. I ja ho ha deixat clar, entre Juncker i Catalunya, Catalunya.
-Mantindran la unitat amb els eurodiputats com fins ara?
-Crec que sí, però cal ser prudent. Ara veig l'Ernest ma4raagll defensar el tripartit. O signatures d'ERC, ICV i PSC contra els partits xenòfobs, potser és que volen unes eleccions anticipades i tornar al tripartit...

Ramon Tremosa. Foto: Adrià Costa