Tremosa: «Espanya no té capacitat de veto per evitar que seguim a l'Espai Econòmic Europeu»

L'eurodiputat de CDC publica "Let Catalonia Vote, el procés català vist des d'Europa" | Assegura que "la premsa internacional ha anat evolucionant des d'una sorpresa i neutralitat inicials cap a una certa simpatia"

Publicat el 06 de setembre de 2015 a les 18:00
L'economista i eurodiputat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Ramon Tremosa té clar que al catalanisme li cal deixar de llegir tanta premsa espanyola i n'ha llegir més d'internacional. Menys El Mundo, diari només influent a Madrid, i més Financial Times, diari influent a Brussel·les, Londres, Berlín i Nova York. És des d'aquesta perspectiva que acaba de publicar el llibre Let Catalonia Vote, el procés català vist des d'Europa (Pòrtic), en què aporta abundants mostres d'articles publicats a la premsa internacional en què s'observa, d'una banda, que el procés català té ben poca cosa d'autonòmic i, de l'altra, que l'estat espanyol no està tan ben considerat com fa veure. I conclou: "Espanya no té capacitat de veto efectiu ella sola per evitar que Catalunya segueixi dins l'Espai Econòmic Europeu, un espai avui de 500 milions de persones."

A tall d'exemple d'aquesta perspectiva global que reclama Tremosa, l'endemà de les eleccions del 25-N el FT va titular: "Catalan pro-independence parties win sweeping mandate for referendum" ("Els partits pro-independència guanyen un mandat radical pel referèndum"), en contraposició als diaris espanyols que destacaven la patacada de CiU, sense tenir en compte que podia sumar amb ERC. "Quasi totes les institucions de l'estat espanyol, de la monarquia a la justícia, exhibeixen signes de podridura", va assegurar el FT el 3 de febrer del 2013, destaca Tremosa. I The Economist va afirmar el 3 de novembre del 2012: "Una Espanya cada cop més endeutada i més dependent del Banc Central Europeu no podrà vetar ningú a la Unió Europea."

"Es pot comprovar com la premsa internacional ha anat evolucionant, pel que fa al procés català, des d'una sorpresa i neutralitat inicials cap a una certa simpatia, que ha arribat a ser explícita en alguns casos molt rellevants", assegura Tremosa. I, entre d'altres exemples, exposa que la setmana posterior al 9-N The Economist "va dir a Rajoy que no podria evitar que els catalans acabessin votant". 

 
Per tot plegat, destaca l'eurodiputat al llibre, "Espanya no té capacitat per articular una minoria de bloqueig a la UE (1/3) per expulsar Catalunya de l'EEE: a casa nostra hi ha 6.000 multinacionals, la major part europees, que mai no es deixarien expulsar per Espanya d'aquest EEE".

D'Elena Salgado a Yves Gaunin

A més de centrar-se en l'anàlisi de la premsa internacional, Tremosa també treu a relluir diversos ridículs de mandataris i eurodiputats espanyols a Brussel·les, ja sigui pel fet que "no parlen anglès, no tenen estudis universitaris, no han viscut mai a l'estranger i no han treballat mai al sector privat", ja sigui pel fet que han arribat a mentir obertament sobre la salut de les finances estatals, enervant així multitud de dirigents comunitaris. "No more money for Spain!", va arribar a proclamar a viva veu un eurodiputat austríac a la ministra Elena Salgado en plena presidència espanyola de la UE, el 2010. Alhora, recalca la constant pèrdua de pes polític que està acumulant l'executiu Rajoy.

Entre d'altres perspectives globals, Tremosa també destaca la del conseller d'Estat francès Yves Gounin, qui, entrevistat per Nació Digital, assegurava que hi acabarà havent "una negociació entre Catalunya, Espanya i la UE".