
Trias, amb Daniel Salinero, presentant la 44a. Feria de Abril de la FECAC. Foto: Ajuntament de Barcelona
La Feria de Abril de l'any passat va ser la primera en què, després de la retirada de l'expresident Francisco García Prieto -imputat per presumpte desviament d'1,7 milions dels beneficis de la festa-, l'Ajuntament de Barcelona va poder conèixer els números d'aquesta festa privada. I, segons reconeix el propi consistori, l'esdeveniment de l'any passat "va tenir guanys". Tot amb tot, enguany, el consistori ha decidit tornar a contribuir-hi econòmicament, enmig de les crítiques dels organitzadors, que en la presentació de la 44a. edició, aquest dimarts, s'han lamentat públicament que l'aportació econòmica de l'ajuntament a l'esdeveniment serà inferior que el 2014.
El president de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (Fecac) i acòlit de García Prieto, Daniel Salinero, s'ha lamentat de la retallada consistorial, assegurant que la FECAC haurà de "retallar despeses" de la festa d'enguany. Tot amb tot, ha defensat que la presència de més "casetas" pot contribuir a engrandir els números finals.
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest dimarts el cartell de la 44a. edició de la Feria de Abril, que tindrà lloc del 24 d'abril al 3 de maig. Una edició marcada per la polèmica, ja que, després de la sortida de García Prieto, la històrica FECAC va quedar dividida en dos: la Federació FECAC, controlada pels seus partidaris, i la Fundació FECAC, on s'hi agrupen els seus detractors. El consistori, que l'any passat va forçar els dos col·lectius a entendre's, enguany ha confiat només en la Federació FECAC, amb l'argument que amenaçaven amb emportar-se la celebració "a algun altre municipis de l'entorn metropolità".
Trias ha proclamat avui: "Necessitem que aquesta Fira d'Abril sigui un èxit, sempre ho ha estat però hi ha hagut problemes i aquesta història l'hem d'acabar." Segons l'alcalde, la Feria és "una festa integradora que uneix dues cultures, l'andalusa i la catalana, que formen part del patrimoni cultural de Catalunya".
En un debat consistorial, el PP, ICV i ERC van criticar durament la decisió de CiU d'apostar només pels partidaris de García Prieto, mentre que el PSC se'n va mantenir al marge. De fet, Salinero va formar part de la llista del PSC a l'alcaldia de l'Hospitalet de Llobregat el 2011, i actualment hi ostenta un càrrec.