Trias solemnitza que Junts serà oposició a Collboni a les portes de deixar l'Ajuntament

L'exalcalde acusa l'alcalde de fer les mateixes polítiques que Ada Colau i garanteix que votarà en contra dels pressupostos municipals; exigeix el cessament del regidor de Seguretat i indica que esperarà a l'amnistia per plegar

Xavier Trias, aquest dilluns al Born.
Xavier Trias, aquest dilluns al Born. | Junts
11 de març del 2024
Actualitzat a les 19:54h
Xavier Trias ha passat per tots els estats d'ànim -polítics- en l'últim any. De l'entusiasme de la precampanya va transitar cap a les dificultats pròpies de les setmanes prèvies a les eleccions municipals del 28 de maig, de les quals va sortir com a vencedor. L'alegria pel triomf, però, va durar poc: una aliança entre el PSC i els comuns, amb la participació indispensable del PP, va portar Jaume Collboni a l'alcaldia tot i haver quedat segon. Des d'aquell moment, Trias va assumir amb resignació el seu paper, que també l'ha portat a explorar un executiu municipal amb els socialistes malgrat la punyalada posterior al 28-M. Qualsevol porta oberta, però, ja no existeix. En una conferència al Born, l'exalcalde ha solemnitzat que Junts passa a l'oposició i que ell marxarà en un termini "breu" de temps, previsiblement quan l'amnistia ja sigui aplicada.

La conferència ha estat especialment dura amb Collboni, amb qui ja va parlar sobre la possibilitat de governar junts després de les eleccions. En aquell moment, es va posar sobre la taula la possibilitat de compartir el mandat, fins i tot es va explorar la possibilitat d'un repartiment de tres anys pe a Trias i un per al dirigent del PSC, però no es va arribar a cap acord. Diverses fonts insisteixen que un dels qui s'hi va oposar va ser Carles Puigdemont. En tot cas, Collboni va arribar al poder i el partit més ben posicionat per formar part de l'executiu municipal és ERC, que ja ha signat un acord pressupostari amb el PSC a l'Ajuntament. El moviment va arribar una setmana abans que els socialistes pactessin els comptes amb Pere Aragonès. Per validar-los del tot, els republicans necessiten els comuns, que al seu torn volen un tripartit a Barcelona.

És en aquest context que Trias, que es va presentar amb una plataforma dissenyada per ell i sense les sigles de Junts a la candidatura -integrada pel sector més postconvergent del partit de Puigdemont-, ha garantit que passarà a ser "oposició" a Collboni i que treballaran per construir una "alternativa". Ha estat especialment dur amb l'alcalde, a qui ha acusat d'arribar al càrrec "al preu que fos". "Aquella votació va permetre a Pedro Sánchez i a Alberto Núñez Feijóo passejar-se per Espanya en campanya electoral [del 23-J] dient que havien impedit que l'alcalde de Barcelona fos independentista", ha apuntat el dirigent de Junts, que ha avisat de la perspectiva que Salvador Illa, líder del PSC, arribi a la Generalitat de la mà del PP. "Si no vigilem, encara ens ho trobarem", ha indicat l'exalcalde, que també ha repartit contra Colau.

"La manera de fer de l'actual govern és fer veure que es canvia, per no canviar res. Fer les polítiques de Colau, però sense ella", ha assenyalat Trias, que ha donat per fet Junts no farà costat als pressupostos de Collboni. A l'Ajuntament, segons l'exalcalde, s'hi ha imposat la política del "mal menor". "L'alcalde de Barcelona no pot ser el mal menor. Ha de liderar i il·lusionar", ha apuntat Trias, que ha situat com un error haver entonat el "que us bombin a tots" del dia que va perdre l'alcaldia a l'últim minut. Tot i això, va intentar negociar amb el PSC, tot i que no existeix "confiança". "Hem parlat molt, però no s'ha negociat gens. Una cosa és dialogar i l'altra és negociar", ha assenyalat l'exalcalde amb una frase amb reminiscències de Waterloo.

Pel que fa a polítiques concretes, Trias ha estat taxatiu a l'hora de demanar el cessament d'Albert Batlle -d'Units per Avançar i exalt càrrec al Govern en l'etapa d'Artur Mas- com a regidor de Seguretat. "És imprescindible un canvi en la direcció política de la Guàrdia Urbana. És imprescindible el relleu de l'àrea de seguretat, i obrir una nova etapa, amb unes noves maneres de fer", ha remarcat l'exalcalde de la capital catalana. Per acabar la conferència, ha insistit en la idea que el Born és un exemple de la "degradació" que ha patit la ciutat. Trias marxarà d'aquí poc, quan l'amnistia estigui en vigor, però ja marca el camí per qui l'hagi de succeir.