El TSJC sosté que Jové i Salvadó poden entrar a l'amnistia, però dubta de l'encaix de la llei a la Constitució

El tribunal argumenta que no hi va haver enriquiment personal en els preparatius de l'1-O, però dona deu dies a les parts perquè es posicionin sobre si s'han de plantejar prejudicials al TJUE o bé una qüestió d'inconstitucionalitat al TC

El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, i el diputat d'ERC Lluís Salvadó, a l'acte d'ERC pel cinquè aniversari  del 20-S.
El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, i el diputat d'ERC Lluís Salvadó, a l'acte d'ERC pel cinquè aniversari del 20-S. | ACN
09 de juliol del 2024
Actualitzat a les 15:03h

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) té dubtes sobre si es pot aplicar l'amnistia a la causa sobre els preparatius del referèndum que afecta Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i la consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga. Per això, ha activat els tràmits per plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) o una qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC). Jové i Salvadó s'enfronten a penes de presó per malversació, prevaricació i desobediència, mentre que Garriga només té l'amenaça de la inhabilitació per desobediència pel seu paper en l'organització del referèndum.

El tribunal que presideix Jesús María Barrientos ha donat deu dies a les parts perquè es posicionin sobre si cal o no plantejar aquests dubtes a Europa o al TC. Com diu l'amnistia, deixa sense efecte les mesures cautelars que hi havia ara en vigor, poc importants perquè no hi havia ni ordres de detenció ni presons preventives. Així doncs, la causa encara no queda amnistiada a l'espera que s'acordi presentar prejudicials o qüestions d'inconstitucionalitat, cosa que allargarà els terminis fins que els tribunals respectius no hi diguin la seva. El procediment queda aturat i tampoc es podrà enviar a judici els tres implicats.

Aquesta era una de les causes importants que quedaven vives relacionades amb el procés (i l'altra part, que continua al jutjat d'instrucció 13 pendent que se li apliqui la llei). La sala creu que Jové, Salvadó i Garriga es poden amnistiar, però no té clar del tot l'encaix de la norma a la Constitució i al dret europeu. Diu que serien "amnistiables", però encara no els amnistia del tot. "És aquí quan sorgeix la necessitat d'esvair dubtes sobre l'adequació de la norma a la Constitució", diu la sala.

Concretament, creu que el fet d'amnistiar aquesta causa podria vulnerar la seguretat jurídica, el principi d'igualtat o s'estaria produint una ingerència del poder legislatiu en les funcions del poder judicial. Per això, planteja la necessitat d'una qüestió d'inconstitucionalitat. Alhora, com que l'acusació popular de Vox va planejar la necessitat de diverses qüestions prejudicials, el tribunal demana a les parts que es posicionin. ERC sosté que el moviment del TSJC és un "mecanisme dilatori" i reclama aplicar de manera immediata la llei.

La malversació sí que es pot amnistiar, en aquest cas

El tribunal utilitza la darrera resolució del Suprem, quan diferencia entre la malversació atribuïda als dirigents de l'1-O -Puigdemont, Junqueras i els exconsellers- d'una malversació que afectaria la segona fila del moviment, com és el cas. En la seva interlocutòria, Manuel Marchena sostenia que no es pot amnistiar la malversació del procés perquè hi va haver benefici personal de caràcter patrimonial. En canvi, diu que hi ha un altre tipus de malversació en què això no passa, i que per tant sí que podria encaixar en la nova llei. És la que afectaria els càrrecs intermedis, que no formaven part del Govern i no tenien "disponibilitat" dels fons públics, sinó que només van participar de l'execució i materialització de la despesa. En aquest cas no hi hauria enriquiment i, per tant, podrien ser amnistiats.