Una eurodiputada del PP europeu veu«molt dur» enviar Forcadell als jutjats

Sipra Pietikäinen aposta per la “mediació” i el “diàleg” entre Catalunya i l'estat espanyol | L'europarlamentari eslovè Igor Soltes lamenta que per a la UE sigui “més fàcil intervenir i opinar” de “Veneçuela” que del cas català

Publicat el 12 de maig de 2017 a les 07:56

L'eurodiputada finlandesa Sipra Pietikäinen del grup popular europeu, en una intervenció al Parlament Europeu Foto: ACN


L’eurodiputada del PP europeu Sipra Pietikäinen creu que els partits polítics europeus haurien d’encoratjar la “mediació” entre Catalunya i Espanya per resoldre el conflicte independentista. En declaracions a l’ACN, coincidint amb la setmana en què la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la primera secretària de la Mesa, Anna Simó, han testificat al TSJC, Pietikäinen, de Finlàndia, assegura que enviar-les als jutjats és “una reacció molt dura” del govern espanyol. Per la seva banda, l’eurodiputat eslovè Igor Soltes lamenta que per a la UE sigui “més fàcil intervenir i opinar” de “països africans o Veneçuela” que de Catalunya, mentre que per l’irlandès Matt Carthy la judicialització “perjudica la reputació” de l’Estat.

“És una reacció molt forta i dura per part del govern espanyol enviar-les als tribunals”, admet l’eurodiputada finlandesa Sipra Pietikäinen, tot i admetre que pot “entendre i simpatitzar” amb el temor del govern espanyol davant dels moviments “unilaterals” dels independentistes. “Cal diàleg, per descomptat”, remarca Pietikäinen, que assenyala que caldria “encoratjar” el paper de les regions a nivell europeu i que els partits europeus, tot i que no les institucions de la UE, fessin de “mediadors” per evitar “aquest tipus de conflicte”. “Cal trobar noves maneres de donar més autonomia”, explica, recordant que els parlaments “han de poder parlar del que vulguin” sempre que el debat s'enmarqui dins dels valors europeus. 

“Veig com de difícil és, en alguns casos, pressionar les institucions europees perquè s’impliquin més”, remarca l’eurodiputat eslovè Igor Soltes, que va entrevistar-se a Barcelona amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i coneix bé el cas català. Segons ell, la judicialització del procés independentista és un “mirall” sobre “com veu” Espanya “la democràcia”. Per Soltes, que la UE no s’atreveixi a opinar sobre els conflictes interns dels seus estats perquè “llavors tothom l’acusa d’intervenir” és perjudicial. “Crec que n’hem de parlar, perquè també és un dels problemes europeus”, defensa, indicant que la voluntat independentista a Catalunya “no és un secret” i “també el Parlament Europeu és un lloc per parlar-ne”. 

“L’Estat espanyol s’està fent a sí mateix i al poble espanyol una gran injustícia, està perjudicant la seva pròpia reputació arreu d’Europa”, afirma l’eurodiputat irlandès del Sinn Féin Matt Carthy. “Estem parlant de democràcia, dels drets dels ciutadans a decidir el seu futur”, assenyala. Segons ell, és “molt estrany” que la UE s’atreveixi a parlar d’Irlanda del Nord i, fins i tot, d’Escòcia, però no de Catalunya. “La UE també té una responsabilitat”, destaca, afegint que si bé correspon als catalans decidir si volen o no la independència, la UE ha de “defensar el seu dret” a fer l’elecció. 

Per la flamenca Helga Stevens, que va ser candidata del grup dels conservadors i reformistes europeus a presidir el Parlament Europeu, el judici contra Forcadell i la resta dels representants de la mesa és “la manera incorrecta de tirar endavant”. “Si és la presidenta del Parlament vol dir que la gent l’ha escollida”, reitera, assenyalant que els conflictes polítics s’han de resoldre “amb diàleg” i no “als jutjats”. Stevens demana “consistència” a les institucions europees a l’hora de valorar els processos d’autodeterminació, sense fer “diferències” entre Irlanda del Nord, Escòcia o la pròpia Flandes. 
 

La candidata dels Conservadors i Reformistes Europeus a presidir l'Eurocambra, Helga Stevens Foto: ACN