Urnes, cens, campanya, vot exterior i observadors: així és l'operatiu de l'1-O

El Govern aprova el decret de normes complementàries del referèndum per detallar qüestions cabdals com la borsa de col·laboradors i l'escrutini

Mesa electoral en una cita recent a les urnes
Mesa electoral en una cita recent a les urnes | Martí Albesa
07 de setembre de 2017, 01:28
Actualitzat: 18:46h
Juntament amb el decret de convocatòria, el Govern ha signat un decret de normes complementàries que detalla tot l'operatiu del referèndum de l'1-O. Aquest text, de 22 pàgines, inclou aspectes tan cabdals com les urnes, el cens, la campanya institucional, el personal col·laborador que ajudarà en la maquinària electoral, el vot exterior i els observadors internacionals que vigilaran de prop la votació. Aquests són els aspectes més destacats que inclou el decret signat per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, on s'hi pot llegir que la Generalitat "adoptarà les mesures necessàries per a la protecció de les persones que intervenen" en el referèndum.

1. Cens

"El cens electoral que s'utilitza en el referèndum és el que s'hagi tancat el dia 30 de març del 2017", sosté l'article 6.1 del text, sense més detalls. L'elaboració d'aquest cens és competència de l'administració electoral del Govern "sota la supervisió de la Sindicatura Electoral". Serà l'administració catalana qui mantindrà un "servei de consulta de les llistes electorals vigents, preferentment per mitjans informàtics".

2. Urnes

No es detalla de quin material estan fetes, però s'assegura que seran d'un material "resistent" i que tindran una "tapa" que inclourà "una ranura al centre per on s'introduiran els vots". Tampoc es diu on -i com- s'han adquirit els receptacles, que són uns 6.000, segons va assenyalar fa uns dies el mateix Carles Puigdemont. Es podrà votar de nou del matí -una hora abans es constituiran les meses- fins a vuit del vespre de l'1 d'octubre.

3. Campanya institucional

Té una durada de quinze dies, de manera que arrenca el dia 15 de setembre a les dotze de la nit i acaba el divendres 29, també a les dotze de la nit. Durant els cinc dies anteriors a la votació queda prohibida la publicació o difusió d'enquestes. Les formacions polítiques amb representació al Parlament tenen dret a l'ús del 70% dels espais electorals públics destinats a la campanya, entre els quals es reparteix de manera proporcional al nombre d'escons obtinguts en les últimes eleccions. El 30% de l'espai electoral restant es reparteix entre les organitzacions interessades acreditades.

Durant la campanya, segons apareix en l'article 12.3, els mitjans de titularitat pública "o de finançament majoritàriament públic" han de garantir els principis de pluralisme polític i social, neutralitat política i igualtat d'oportunitats. No poden fer costat a cap de les opcions. Els privats sí que ho poden fer, sempre que es tracti l'opció a la qual són contraris "de manera equitativa i raonable".

4. Catalans a l'estranger

Els residents a l'exterior "que constin inscrits al cens com a tals" rebran en el termini màxim d'una setmana una comunicació mitjançant la qual se'ls informarà que poden sol·licitar exercir el dret a vot. La custòdia de les paperetes es farà a les delegacions de la Generalitat a l'exterior -ja n'hi ha dotze en funcionament-.

5. Observadors internacionals

Entre aquest dijous i el dilluns previ a la jornada de votació -25 de setembre-, la Sindicatura Electoral obrirà el procés d'acreditació d'observadors internacionals per "reforçar la transparència i garantia" de totes les etapes de la votació. Es podran sol·licitar dos tipus d'acreditacions: com a membre d'una missió d'observació electoral o com a visitant internacional. Els primers han de tenir experiència en el ram, mentre que els segons són membres de la "comunitat acadèmica".

6. Col·laboradors de l'administració

Les persones que vulguin prendre part en les tasques administratives relacionades amb el procés electoral s'hauran d'inscriure en la borsa de col·laboradors gestionada pel Govern. La selecció tindrà en compte, de manera preferent, l'experiència prèvia dels candidats així com també la seva vinculació laboral o funcionarial amb l'administració pública catalana. Ara bé: el dia del referèndum actuarà amb independència de la seva relació amb la Generalitat. 

7. Sorteig

Les meses es començaran a triar entre aquest divendres i dimecres vinent, segons estableix el decret. A les delegacions exteriors de la Generalitat es constituirà una mesa el dia 1 d'octubre a les set de la tarda només per escrutar els vots rebuts.
Arxivat a