Xavier Amor serà el nou secretari de governs locals

L'alcalde de Pineda de Mar, que deixarà el càrrec aquest divendres, té l'encàrrec d'enfortir les relacions del Govern amb els ajuntaments i impulsar una reforma del Consell de Governs Locals

Xavier Amor, nou secretari de governs locals, amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau
Xavier Amor, nou secretari de governs locals, amb el conseller de la Presidència, Albert Dalmau
Redacció
22 d'agost de 2024, 14:05
Actualitzat: 14:05h

"No es pot governar d'esquena als ajuntaments". És una frase que Salvador Illa ha repetit aquests darrers mesos, tant com a crítica a l'anterior com a declaració d'intencions de la que vol que sigui la relació de la Generalitat amb els municipis. La creació del comissionat per a la llei de barris, aprovat en la primera reunió del consell executiu, ja va ser un primer pas. Aquest dijous n'ha fet un altre: la tria de Xavier Amor, alcalde de Pineda i expresident de la Federació de Municipis de Catalunya, com a nou secretari de governs locals, tal com ha avançat l'ACN.

El nomenament d'Amor serà oficial dimarts vinent, perquè ha de passar per Govern. Encapçalarà una secretaria que depèn del Departament de la Presidència, que pilota Albert Dalmau, i tindrà com a repte "enfortir les relacions del Govern amb el món local i els ajuntaments". En aquest sentit, té sobre la taula l'impuls d'una nova llei de governs locals i una llei de finances locals, per millorar els recursos que reben els ajuntaments. També té l'encàrrec d'impulsar la reforma del Consell de Governs Locals, organisme del qual en va ser vicepresident.

Entre les seves funcions també hi haurà les relacions amb l'Aran, amb el desplegament de la llei de règim especial del territori, per tal de consolidar el seu autogovern, i assegurar un model de finançament estable que garanteixi la gestió de les seves competències. Amor pren el relleu de David Rodríguez, que va accedir al càrrec l'any 2021.

Amor té una llarga trajectòria en l'àmbit municipal. Regidor de l'Ajuntament de Pineda des de 1999, va arribar a l'alcaldia el 2007 i ha ratificat el càrrec a les urnes fins ara. Està previst que aquest divendres confirmi que deixa el càrrec. És del mateix municipi de l'expresident Pere Aragonès, amb qui manté bona relació. A més, ha tingut diversos càrrecs a la Diputació de Barcelona i al PSC, on va ser secretari de política municipal adjunt i és primer secretari de la Federació del PSC al Maresme.