Xavier Domènech: «Hem de guanyar el 26-J per assegurar un govern d'esquerres»

El candidat d'En Comú Podem defensa un pacte "a la barcelonina" al govern espanyol | Considera que ERC no és el principal rival d'En Comú Podem sinó el PP per "fer-lo fora" | Manté l'aposta per un referèndum com el del Canadà i Escòcia, i diu que el RUI "no s'ha plantejat"

Publicat el 10 de juny de 2016 a les 19:07
Fugim del soroll del primer dia de campanya a les eleccions espanyoles per entrevistar al candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech (Sabadell, 1974), que ja es marca com a objectiu que Units Podem i les seves confluències superin al PP. Ens asseiem en una terrassa del passatge Calders del barri de Sant Antoni de Barcelona, on trobem tranquil·litat, un cafè i un lloc per fumar. Domènech és de tracte afable, i encaixa amb un bon somriure que se li pregunti una vegada més pel Ministeri de plurinacionalitat i si ell serà el ministre. L'altra hit que li plantegen sempre és el petó que es van fer amb Pablo Iglesias al Congrés. "Encara no hem penjat el programa?", interroga al seu assistent de premsa després que aquest periodista li ho faci notar. Prometen que es penjarà al web aquest dissabte, però un avís per aquells pocs que l'esperen per repassar-se'l amb lupa: contindrà pocs canvis en relació als comicis del 20 de desembre.

- Què li diria a qui es qüestiona perquè cal votar ara, si ja ho va fer el 20-D?

- Ara presentem una opció potencialment més forta i és una enorme oportunitat pel canvi. En el cas dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, com gairebé mai en unes eleccions generals. Pretenem no fer el sorpasso al PSOE, sinó fer-lo al PP. Catalunya és un país profundament ferit, ferit pel creixement lacerant de les desigualtats socials. Com tota ferida social, és una ferida nacional. Hi ha la grandíssima oportunitat de produir un govern que reconegui la realitat nacional de Catalunya, i això significa el dret a decidir.

- Vostès ja han apel·lat a un sorpasso al PP, però les enquestes només el preveuen al PSOE.

- Les enquestes, són enquestes, però com a mínim marquen que estem en disposició de guanyar al PP, i aquest ha de ser el nostre objectiu. Per això cerquem en aquestes eleccions aplegar com més voluntats i forces millor per produir aquest canvi.

- A Catalunya, d'on obtindran els vots per superar els 12 diputats del 20-D?

- El 20 de desembre ens vam convertir en la principal proposta política de les esquerres i sobiranista a Catalunya. Aspirem a convèncer a tothom que vulgui reforçar un espai transformador de justícia social i un espai de reconeixement sobirà de Catalunya.

- ERC insisteix en el fet que vostès són el seu rival.

- Per nosaltres, ERC no és el nostre principal rival. Es fa una mica estrany que ens hi considerin, perquè defensem el dret a decidir i polítiques d'esquerres. Per nosaltres, el principal rival és el PP. Aquestes eleccions el que es juga és la possibilitat de fer fora al PP i construir un govern alternatiu, i no qui tindrà l'hegemonia a l'espai polític de Catalunya.

Xavier Domènech confia en el "sorpasso" al PP. Foto: Adrià Costa


- Hem d'esperar una campanya polaritzada entre el PP i Units Podem i les seves confluències, com En Comú Podem?

- Si jo sóc el PP i veig una enquesta feta pel CIS que em situa a 3,8 punts per sobre jo em preocuparia, i entenc que ells estiguin preocupats, i nosaltres esperançats.

- Quedar per davant dels socialistes dificultarà un pacte d'esquerres?

- No, perquè quan nosaltres vam proposar a l'anterior legislatura un pacte de les esquerres, que en vam dir pacte a la valenciana pel que s'havia produït al País Valencià. El que proposem és passar d'aquest pacte a la valenciana a un pacte a la barcelonina. Podem agafar com a exemple el PSC. A Girona ha pactat amb CDC, a Lleida amb C's i a Tarragona amb el PP. A on pactat amb l'esquerra? A Barcelona perquè vam quedar per davant. La fórmula d'assegurar un govern d'esquerres és que estiguem en disposició de guanyar les eleccions del 26-J.

- El pacte a Barcelona entre l'alcaldessa, Ada Colau, i el socialista Jaume Collboni pot passar-los factura en el seu resultat electoral el 26-J a la ciutat? Alfred Bosch (ERC) els ha recordat que el PSC és establishment a la ciutat perquè ha governat durant 32 anys.

- ERC també ha governat.

- Però el PSC ha liderat els governs de la ciutat, i ha estat molts més anys.

- Sí, però l'enquesta que va sortir després mostrava que la ciutadania havia entès perfectament aquest pacte, perquè no era un pacte de retorn al passat sinó que una força minoritària en relació a nosaltres ens donava suport a l'acció de govern. No crec que sigui tornar a l'establishment, i ERC ha pactat amb Convergència a la Generalitat. Sense voler ofendre a ningú, això també té quelcom d'establishment a Catalunya.

- Tornant al sorpasso al PSOE, si Pablo Iglesias es va postular com a vicepresident en un govern encapçalat pels socialistes, veu ara a Pedro Sánchez de vicepresident d'un executiu liderat per d'Units Podem?

- Crec que hem d'esperar al fet que hi hagi el resultat del 26-J. Volem guanyar les eleccions, que Pablo Iglesias sigui president del govern espanyol i oferir un pacte a la barcelonina.

El candidat d'En Comú Podem, durant l'entrevista. Foto: Adrià Costa


- En l'obertura de campanya, vostè ha dit que C's és irrellevant i encara ho serà més. Creu que ha passat el moment de C's i que ha tocat sostre?

- Jo espero que sí. Després de les eleccions autonòmiques ens preocupava molt que Ciutadans es convertís en un partit fort a Catalunya, però al final va quedar cinquè. C's representa solucionar la crisi a partir de les receptes econòmiques d'aquells que ens van portar a la crisi, i en termes nacionals ja ho sabem tots. Malgrat que ara vulgui presentar-se gairebé com a partit catalanista, va néixer en contra de la normalització lingüística.

- Un pacte d'Units Podem amb els socialistes pot tenir reticències dels barons del PSOE. Si hi ha sorpasso, podrien suavitzar la seva negativa a l'acord?

- Espero que sí, perquè l'única alternativa que els quedaria és donar suport a una gran coalició. La gran majoria de votants del PSC i del PSOE no crec que expressin amb el seu vot la voluntat de donar un govern al PP. Més enllà de les reticències dels barons, seria pràcticament el suïcidi del socialisme en termes polítics.

- En les negociacions per formar govern havien proposat el Ministeri de Plurinacionalitat. Es manté aquesta proposta?

- Vam decidir construir un instrument per fer que l'Estat assumeixi integralment que no és un estat nació, sinó que n'hi ha diverses de nacions. Era el Ministeri de Plurinacionalitat, Administracions Públiques i Municipalisme. Intentava ser una eina potent de transformació, i es manté.

- Es veu com a ministre de Plurinacionalitat?

- El meu nom va sortir-hi relacionat perquè vaig treballar molt en el document i les idees d'aquella proposta de govern, i perquè en roda de premsa li van preguntar a Pablo Iglesias si li semblaria bé que jo fos ministre, i va dir que li semblaria meravellosament bé. En tot cas, és una discussió que haurà de tenir En Comú Podem. No m'agradaria personalitzar-ho, ja que a En Comú Podem hi ha molta gent vàlida que podria tenir aquesta funció.

- És una responsabilitat que tindria En Comú Podem?

- En la formació del govern seria un debat entre totes les confluències i Units Podem. El que és cert és que aquella proposta no era efímera; altra cosa és qui assumeix la responsabilitat.

Xavier Domènech, atent a una pregunta. Foto: Adrià Costa


- Més enllà de carteres concretes, imaginem que vostè és ministre. Tenir un ministre català podria refer ponts entre els partits sobiranistes i l'Estat?

- La idea de un ministro catalán és una lògica una mica vella. Tenim la reclamació d'una part molt important de la societat catalana de poder decidir el seu futur com a país, i crec que és això el que desbloqueja, més enllà de si hi ha un ministre "a" o "b". És la vella lògica dels anys 80 i 90, de quan el ministre d'Indústria sempre havia de ser català, cosa curiosa perquè Catalunya cada cop tenia menys indústria. És la lògica de la vella relació Catalunya-Espanya, i nosaltres no hi participarem. La dinàmica política a Catalunya ha canviat de la vella dinàmica del peix al cove.

- Quina és la posició d'En Comú Podem i Units Podem sobre el referèndum?

- No ha canviat. Considerem que la millor solució del debat que s'expressa en termes territorials i nacionals entre Catalunya i Espanya és realitzar un referèndum, que és exactament el mateix que es va fer al Canadà i a Escòcia.

- Seria només a Catalunya?

- A Catalunya.

- I vinculant?

- Vinculant políticament. La decisió que surti d'allà és evident que obliga a les parts.

- Si s'ha de pactar un govern amb el PSOE, com es negocia el referèndum?

- Com més forta sigui la proposta, més fàcil serà que la podem dur a terme. És evident que hi ha un bloqueig en el sistema polític espanyol en això per part dels vells partits. També és molt evident que hi ha una obertura com no hi ha sigut mai. Mai hi ha hagut tants espais polítics a l'estat, que era la tercera força política el 20 de desembre, que està plenament disposada a tirar-ho endavant. També és important saber que el 2012 només un 20% de la ciutadania de l'Estat estava disposada a assumir el dret a decidir, ara ja voregem el 50%. També que allò que es deia que, si dius una cosa a Barcelona, no la pots dir a Sevilla perquè si no perds vots, ara és fals. La majoria de referents constitucionalistes dels vells partits polítics creuen que la sortida és aquesta.

- El referèndum s'hauria de fer aquesta nova legislatura?

- Sí, com més aviat millor. Hi ha hagut dues vies sobre la taula: la transferència de la competència, que és el que va plantejar el Parlament català i es va trobar amb una oposició enorme, i l'altra és la reforma constitucional, que ens portava com a mínim dues legislatures amb una necessitat de majories molt més complexa. El que hem apostat sempre és per la via de l'article 92 —de la Constitució- i la Llei Orgànica de 1980 que permet una convocatòria directament des del govern. És la via més factible en termes de majories polítiques i la més ràpida. Els catalans ens mereixem poder sortir d'aquest procés polític sense eternitzar-ho perquè pot generar frustració.

Xavier Domènech aspira a que En Comú Podem tingui grup propi al Congrés. Foto: Adrià Costa


- El bloqueig del pressupost de la Generalitat ha deixat tocat el procés?

- Estic una mica perplex amb això. És la primera vegada que un govern de la Generalitat sense tenir majoria presenti els pressupostos a un ple per perdre'ls. Havíem viscut una situació similar a l'Ajuntament de Barcelona i vam suspendre la votació. Hi havia quelcom més profund que els pressupostos, un tema del pacte de govern i com havia de dirigir-se el procés. I sobre la moció de confiança, també tinc certa perplexitat, perquè no sé si és per redefinir el pacte de govern o el full de ruta. Espero pel bé de tots que en les pròximes setmanes s'aclareixi quins són els paràmetres d'aquest debat nou.

- Creu que el bloqueig desembocarà en unes noves eleccions catalanes?

- Entenc que no, perquè després del 27-S seria l'expressió d'un fracàs massa fort.

- La CUP es demostra com un soci que no és de fiar?

- La CUP expressa el que expressa, té un programa polític molt explícit i s'hi pot arribar a acords en algunes coses. Crec que hi va haver una interpretació radicalment diferent del que significava un pacte de govern segons els actors.

- Una de les propostes sobre la taula és un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI). Estarien disposats a acceptar-lo?

- No s'ha plantejat. Vaig escoltar al senyor Puigdemont i no va dir que defensaria un RUI, i no està en els fulls de ruta acordats. Insistim que hi ha unes eleccions generals a Catalunya que poden desbloquejar la situació. El 9-N la convocatòria inicial que va fer Artur Mas era aquesta, que llavors va ser impedit pel Tribunal Constitucional, i es va fer un procés participatiu. Aquesta intencionalitat ja hi era però no es va consumar. No sé si això és tornar al debat del 9-N. Les especulacions cada cop fan més mal al país.

- Si governen, que és el primer que hauria de fer el govern espanyol en relació a Catalunya?

- Aplicar les 5 de la PAH, acabar amb la pobresa energètica, acabar amb els casos de corrupció, arreglar els problemes de les inversions, portar a terme el dret a decidir i el pla de xoc social. El que et dic ara s'ha de fer en poc temps.

- En aquesta legislatura que s'acaba En Comú Podem no ha pogut tenir grup propi al Congrés. Ho tenen garantit de cara a la pròxima?

- Nosaltres vam actuar com a grup propi, o sigui que vam tenir portaveus propis, disciplina de vot pròpia i quan teníem opinions diferents vam votar diferent dins del grup confederal, però no estem satisfets de la solució. Va haver-hi partits que van tenir grup propi sense complir les condicions legals i altres que estem plenament convençuts que les complíem i no ens el van donar. Va tenir a veure amb la discrecionalitat de la mesa del Congrés. Si guanyem les eleccions i fem el sorpasso al PP, es compleixen les condicions per tenir grup propi, perquè la composició de la mesa seria diferent.
 

El candidat d'En Comú Podem al 26-J, Xavier Domènech. Foto: Adrià Costa