Xosé Manuel Beiras: «Galícia és colònia i Catalunya protectorat»

L'històric líder del nacionalisme gallec defensa que els processos d'autodeterminació de cada territori "no es poden extrapolar ni exportar"

Publicat el 05 de juliol de 2013 a les 18:45
Xosé Manuel Beiras, aquest divendres a Barcelona Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Xosé Manuel Beiras, líder d'ANOVA-Hirmandade Nacionalista i cara visible d'Alternativa Galega d'Esquerdas (AGE), coalició conformada amb l'Esquerda Unida gallega, està totalment a favor de la "llibertat de decisió" del poble català en l'actual procés polític que l'hauria de dur, seguint la voluntat majoritària de la població expressada a les urnes, a realitzar una consulta pel dret a decidir. Beiras, que marca diferències entre Galícia i Catalunya, considerant que la primera "és una colònia interior", mentre la segona "és un protectorat" per afegir amb certa sornegueria que no sap "que és pitjor", defensa en tot cas que els processos de cada territori "no es poden extrapolar ni exportar".
 
El polític gallec, que va ser observador del procés de consultes populars catalanes, considera que Catalunya es troba en un "procés rupturista" i defensa com a factor a tenir en compte que "les esquerres d'obediència estatal s'hi sumin". D'aquesta manera, l'històric líder del nacionalisme gallec ha volgut mostrar la recepta política que lidera a Galícia i que segons sosté, va servir "per trencar un tabú" en aconseguir un "acord transfronterer del nacionalisme d'esquerres d'ANOVA i l'esquerra espanyola que admet el dret d'autodeterminació".
 
Beiras, que aquest divendres ha participat a la Nau Ivanow de Barcelona en una taula rodona sobre 'Crisi i perspectives de l'esquerra' en el marc del 20è Congrés del Partit Obrer Revolucionari (POR), ha desestimat que AGE sigui "la Syriza gallega" i al mateix temps ha considerat que aquest model "no és extrapolable a Catalunya". "Com a nacionalista -ha assenyalat Beiras-, estic convençut que cada poble té la seva pròpia idiosincràsia", i per això "AGE pot ser una referència per a Catalunya, però no una importació".
 
El veterà nacionalista recorda que l'inici de la coalició va ser una demanda pròpia emesa el 25 de juliol del 2012, dia de Sant Jaume i de la pàtria gallega, en la que va demanar "un ampli front popular plantejat com una unitat d'acció, anava adreçat no només a IU, sinó també al BNG i a Compromiso por Galícia -una altra formació sorgida de la implosió del nacionalisme gallec-, i només va respondre Esquerda Unida", una limitació per parlar amb ple dret d'una Syriza gallega malgrat que les urnes els van donar "una gran sorpresa". A més, recorda que tècnicament AGE no és una coalició, sinó una "unitat d'acció".