L'exposició El Modernisme i les flors. De la natura a l'arquitectura, que es podrà visitar al MHS fins al 8 de desembre, vol acostar el visitant a una visió del modernisme i les flors, és accessible per a tothom i consta d’una especial atenció als processos de fabricació de les diverses arts aplicades. La mostra, organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l'Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona, el Museu d'Art de Cerdanyola i el Museu d'Esplugues de Llobregat, amb la col·laboració de l’Ajuntament, inclou obres, objectes i materials procedents de diversos museus de la Xarxa de Museus Locals.
Del fons del MHS, s’exposa una reixa de finestra de ferro forjat amb aplicacions de flors, procedent d'una casa entre mitgeres del carrer de Sant Antoni. Entre finals del segle XIX i començaments del segle XX, la natura va ser la gran musa i font d'inspiració d'arquitectes i artistes. Per Europa es va estendre l'Art Nouveau, que a Catalunya es va anomenar Modernisme.

Detall de l'exposició de Festa Major. Foto: Juanma Peláez
El món vegetal era el repertori més utilitzat d'aquest nou estil, que difonia valors com la llibertat creativa, la fantasia, la línia corba i la sensualitat. Els artistes i artesans van captar la bellesa del món vegetal i el van reinterpretar adaptant-lo a les arts aplicades a la construcció. Façanes i interiors es cobrien de flors, fulles i tiges en forma de vitrall, de ferro, de ceràmica o de mosaic.
D’altra banda, l’exposició 1939: l'abans i el després. Sabadell, 27 de gener de 1939, commemora els 80 anys de la fi de la Guerra Civil. Organitzada per la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de Sabadell (AHS), s’estarà a la sala del vestíbul del Museu i estarà oberta fins al 29 de setembre.
Els fons dels museus són testimonis excel·lents d'un període que comença en esclatar la guerra i que s'allarga molt més enllà de la proclamació de la seva fi, l'1 d'abril de 1939. Amb la selecció d'objectes de les col·leccions de 25 museus de la província de Barcelona i la seva exhibició amb instal·lacions singulars a les seves seus, s'ha creat un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics: la salvaguarda del patrimoni, guerra i repressió i simbologia del canvi.

Detall de l'exposició de Festa Major. Foto: Juanma Peláez
Ara, a Sabadell s’exposarà un banderí amb la reproducció del Parte Oficial de Guerra del Cuartel General del Generalísimo, en què es fa referència a diverses ciutats catalanes, entre les quals Sabadell, que foren ocupades per l’exèrcit franquista, amb data de 27 de gener de 1939, i també es projectarà una filmació de l’entrada de les tropes franquistes feta pel sabadellenc Josep Esteve Codina.
Programa de Festa Major Sabadell 2019 by naciodigital on Scribd