«Recuperar el control»: el govern s'allunya del bosc i aposta per dues ubicacions alternatives per La Mirada

Des del govern mouen fitxa per "desencallar" la construcció de la futura escola de Sant Cugat i manifesten que l'emplaçament al Bosc de Volpelleres passa a ser l'"últim"

Imatge del projecte contemplat per La Mirada enmig del bosc de Volpelleres
Imatge del projecte contemplat per La Mirada enmig del bosc de Volpelleres | Aj. Sant Cugat
Sergi Baixas
12 de gener de 2024, 14:10
Actualitzat: 13 de gener, 15:51h
L'Ajuntament de Sant Cugat, falcat per les resolucions de l'última moció aprovada al ple de desembre, ha començat a elaborar un estudi per analitzar possibles emplaçaments alternatius per a La Mirada davant les "incerteses econòmiques, judicials i ambientals que genera el projecte de construir l'escola al Bosc de Volpelleres".

Una moció que, vertebrada sobre la "incertesa a curt i mitjà termini", emplaçava el consistori a prendre una "decisió definitiva" sobre la futura ubicació del centre educatiu existint "alternatives diferents i raonables d'ubicació al barri". La comunitat educativa -direcció i AFA-, però, ja van mostrar la seva intenció de blindar l'escola a la ubicació prevista enmig de la massa forestal.

En qualsevol cas, el nou informe abastarà les diferents condicions urbanístiques i de planejament com ara el cost, els calendaris d'execució i els aspectes ambientals, educatius i de mobilitat en dos nous indrets:
  • Terreny de l'avinguda de la Clota amb avinguda de can Bellet: l'original Pla B situat on actualment hi ha un aparcament i part dels mòduls provisionals de La Mirada; a tocar de l'escola L'Olivera. Se li unirien alguns petits terrenys adjacents per conformar un espai total de 8.400 metres quadrats per encabir el nou edifici en una parcel·la "ben comunicada amb transport públic i amb carril bici". Aquesta opció no suposaria haver de fer cap modificació urbanística i permetria l’Ajuntament iniciar immediatament la redacció del projecte constructiu amb la participació de la comunitat educativa. La previsió seria que entrés en funcionament de cara al curs 2027/28.
 
  • Terreny de l'avinguda d’Europa amb carrer de Campanyà: una parcel·la de 9.000 metres quadrats a l'altra banda de l’autopista C-16 i del pont que connecta amb el barri de Volpelleres. En aquest cas sí que es requeriria d'una modificació prèvia de planejament urbanístic endarrerint la previsió d'inauguració pel curs 2028/29.

"La nostra prioritat és donar resposta al més aviat possible a les necessitats de les famílies i de tota la comunitat educativa", ha exposat l'alcalde Josep Maria Vallès. "No podem tenir encallat sine dieaquest projecte. Els nens i nenes de la Mirada necessiten tenir una escola definitiva, però hem d’actuar amb responsabilitat", ha afegit el juntaire davant l'anunciada cerca de nous emplaçaments i deixar enrere els mòduls prefabricats.

"L'anterior govern, en el moment en què es va judicialitzar el projecte, va perdre el control d'aquesta obra. Ara la nostra voluntat és recuperar-lo", ha remarcat el tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró. "Les noves ubicacions no són solucions perfectes; però com a mínim són uns terrenys que estaran sota control de l'Ajuntament", ha manifestat malgrat els possibles esculls albirats a causa de la proximitat i exposició a les vies del tren i de la C-16. "La ubicació al bosc passa a ser l'última de les que tenim sobre la taula", ha conclòs.
 

El cost i el litigi judicial

I és que, segons l'executiu actual, també és important tenir en compte la despesa a càrrec del consistori davant de la crítica situació financera de l'Ajuntament. Un cost que ha anat creixent amb el temps passant d'una previsió inicial de 6,5 milions (2017) fins als 9,5 milions d'euros (2022). "La Generalitat posarà 5,2 milions d'euros per fer l'escola, però la resta, valgui el que valgui, ho haurà d'afegir l'Ajuntament", ha recordat Vallès. 

Una complexitat que s'afegeix al complex litigi judicial, que bloqueja un projecte ja pressupostat, licitat i adjudicat.  Un cas que, asseveren, podria allargar-se més de tres anys amb la presumible interposició de recursos fins a les resolucions fermes.

A banda, també s'ha destacat la recent renúncia de l'empresa encarregada de la tala i trasplantament de l'arbrat que, després de la suspensió de les obres el passat novembre de 2022, aquesta mateixa setmana ha reclamat la cancel·lació del contracte tot demanant una indemnització. "Ara l'Ajuntament hauria de tornar a licitar els treballs i, en no poder fer el trasplantament durant els propers mesos de fred (gener-març 2024), com a mínim caldria esperar un altre any per poder fer-lo", ha exposat la regidora de Gestió Urbana, Cristina Paraira.

Finalment, també s'ha avançat que l'alcalde Vallès ha sol·licitat una nova reunió amb la consellera d'Educació, Anna Simó, per tal d'abordar el nou escenari i renovar, si escau, el conveni i les addendes per finançar el cost de l'equipament entre l'Ajuntament i la Generalitat.