El Barça n’hi va clavar 4-0 al Granada, amb dos gols fets per un tal Johan Cruyff, un xicot holandès que aquell diumenge estrenava samarreta blaugrana. Quin dia, aquell 28 d’octubre de 1973! A mitja tarda, al calabós de Via Laietana, que encara no és un espai per a la memòria de la repressió, se’ns acostà un uniformat de la bòfia i ens amollà, amb to de complicitat: “Muchachos, yo soy de los vuestros”, afirmació que ens impactà i algú exclamà: “Hosti, un policia demòcrata”, rebatuda a l’instant pel gris: “Qué coño demócrata, yo soy del Barça!”. Recordo que va ser allà mateix on el Paco, sindicalista de la CONC, va començar a entonar en solitari Els Segadors, mentre els de la seva cel·la, lentament, ens hi vam anar afegint. I el Borja i l’Albert, demòcrata-cristians i de missa, amb molta preocupació social, que van acabar fent-se amics de tota aquella colla de menjacapellans.
I el Raimon, amb altres socialistes dels “músics” (Moviment Socialista de Catalunya), tot i que no tocaven cap instrument. I l’Agustí, que, segons ell, havia estat falangí, però ara era antifranquista i d’esquerres. I la Laura, enginyera industrial, coratjosa i decidida. I el Guti, com una mena d’esperit sant laic que era a tot arreu. I l’advocat Josep, el Pangloss optimista del personatge de Voltaire, la cara amable del PSUC. I el Xavier, l’editor culte, endreçat i elegant. I tot de comunistes revolucionaris, revolucionaris que no eren comunistes, comunistes que no eren revolucionaris i d’altres que eren una mica de tot però llavors no ho sabien. I així fins a una dotzena bona de sigles d’això que s’anomena l’extrema esquerra, en ocasions més preocupades pel que succeïa a la Xina, Albània, l'URSS o la difunta Iugoslàvia, que per allò que passava a la Terra Alta, el Priorat, el Solsonès o els Pallars, tant el Jussà com el que tampoc no era Sobirà.
I també els germans Joan-Ramon i Lluís, que duien l’ADN independentista marcat al front, al Front Nacional de Catalunya, per a ser exactes. I el Just, la Laia i el Cebrià, independentistes del PSAN, que ens anomenàvem socialistes revolucionaris i defensàvem que la nostra pàtria eren els Països Catalans. I el Mariscal, que pronunciava seguides paraules com “policia democràtica catalana”, expressió que, com a filòleg, llavors em costava molt de pronunciar i, de vegades, ara també. I el Jordi, degà del col·legi d’aparelladors amb qui, juntament amb el Mariscal, ens tocà de netejar les comunes del nostre pati de la Model. I el Miquel, l’arquitecte maoista que no havia estat mai a Pequín. I la Laieta, planxadora de professió i revolucionària de devoció. I el Joan, llavors a Bandera Roja, i avui ministre. Amb ell i amb el Marcel, del PSUC, que hi era el partit hegemònic sense discussió, vam compartir cel·la, xinxes, intimitat, esperances i confidències. I el Jordi, el catedràtic patriota torturat per parlar en català a la policia i negar-se a canviar de llengua. I el Carles i el Josep, músic l’un i pescador l’altre, valencians tots dos, que van fer l’Himne de l’Assemblea de Catalunya que, encara ara, algun camí taral·lejo sense adonar-me’n. I aquells dos pagesos del Penedès, que havien vist Emmanuelle a Perpinyà, i que, en la fosca del calabós, ens n’explicaven la pel·lícula sota l’oïda atenta, comprensiva i somrient del Pere, el director de cine.
I a fora, el Josep, l’advocat alt i escardalenc, de veu feble i tremolosa, a qui mai no van detenir, però que sempre era darrere de tot. I la Josefina, historiadora local que servava la memòria popular del seu municipi. I el Ramon, barbut i llibreter, que a la rebotiga de la llibreria hi tenia de tot i força, com a les cases bones d’abans. I la Marta, poeta de poble, que acostumava a escriure poemes per a les diades locals més assenyalades, amb un llenguatge senzill i entenedor, proper a la gent que l’escoltava amb admiració i complicitat. I el Josep, el senyor mestre, que transmetia als seus alumnes l’amor per la llengua proscrita i sabia el nom de cada cosa. I la Rosario, que ara, ja jubilada, ha tornat a Andalusia on va néixer i, quan sent parlar malament de Catalunya, no en deixa passar ni una. I el Rafel, l’advocat d’origen mallorquí, a qui tots acudíem quan les coses anaven maldades i sempre, sempre, sempre hi era. I tots els activistes de bar de facultat, il·lustradors subversius de vàter d’empresa, experts a fer cridar llibertat a les parets amb el seu esprai nocturn, especialistes a tallar semàfors reclamant escoles, atenció sanitària o un transport digne. I totes aquelles dones que ja havien dit “prou” a un sistema cultural, polític i econòmic que discriminava secularment a més de la meitat de la població.
També, és clar, alguns empresaris i professionals liberals, gent demòcrata i encorbatada que compartia espai vital amb treballadors del camp i de la ciutat, amb les mans castigades per la feina i a qui, els dies més durs d’hivern, encara sortien penellons a les mans. I una colla de capellans, excapellans i d’altres clergues en fase de no se sap cap on, una dotzena llarga de monges que no semblava que ho fossin i d’altres que el que no semblava és que fossin antifranquistes, alguns protestants, algun futur bisbe i tot i un fotimer generós d’ateus, agnòstics i religiosament despistats que sovintejàvem molt més les esglésies i casals parroquials que els mateixos creients. I els periodistes, fotògrafs i impressors de complicitat assegurada. I molta gent amb el mateix uniforme, sobretot els homes, amb barbes ben serrades, xolles llargues, sarró en bandolera i trenca blau marí amb la caputxa reglamentària.
Amb els anys, alguns van ser vicepresidents, consellers, diputats, eurodiputats, senadors, batlles, consellers municipals i algun ministre i tot. La majoria, però, van continuar el seu compromís des de l’anonimat de cada dia. Ens esforçàvem per mantenir la unitat civil del poble català, per damunt dels orígens, les llengües, els cognoms i les ideologies, reclamàvem l’amnistia per a presos i exiliats polítics i el dret a l’autodeterminació, defensàvem l’accés del poble al poder econòmic i polític, això en el primer país que havia fet col·lectivitzacions després de l'URSS, i somiàvem en una pàtria lluminosa i alta, justa i culta i, fins i tot, alguns la volíem també lliure i completa. Una nació en el mapa dels pobles lliures del món, amb la seva pròpia fesomia, i amb una llengua nacional que, finalment, visqui en la plenitud d’ús per la consciència i la voluntat dels seus parlants i l’acció dels poders públics i no que sobrevisqui, agonitzant, per la deixadesa, la manca de consciència i la minorització permanent, en tot el seu àmbit: de Perpinyà a Alacant, de Lleida a Palma.
A l’Assemblea, escola de democràcia, vam aprendre a parlar en públic, però també a escoltar, a descobrir la diversitat ideològica, el respecte a l’adversari, el debat polític, la contraposició d’idees, la solidaritat, la unitat de programa comú i d’acció, la transversalitat, la mobilització massiva al carrer, l’ocupació pacífica de ciutats i la complicitat en tantes coses. Malgrat el pas inevitable dels anys, n’hi ha que continuem somiant en aquell país lliure, just i culte, amb la mateixa lluïssor il·lusionant als ulls, però potser ara ja amb ulleres riques en diòptries, amb lupa o bé operats de cataractes. Ja ha passat mig segle i som aquí per recordar-ho, però aquesta no és una reunió d’excombatents, perquè no hem deixat de combatre. Llavors érem tan joves que crèiem que podíem canviar el món. Però ens hem anat fent grans i hem descobert, finalment, la veritat de la vida: podem canviar-lo. I el canviarem. Si més no, el bocí de món on, quan dius "bon dia", encara hi ha algú que et respon "bon dia".
Per a saber-ne més: Agustí Colomines i Companys, Amnistia i Llibertat. Dies que han fet Catalunya. 28 d’octubre de 1973, Rosa dels Vents, 2023.
113, l'Assemblea
«Érem tan joves que crèiem que podíem canviar el món. Però ens hem anat fent grans i hem descobert, finalment, la veritat de la vida: podem canviar-lo. I el canviarem»

- Enguany fa 50 anys de la caiguda dels 113 de l’Assemblea de Catalunya
Ara a portada
-
Societat Els actes imprescindibles que no et pots perdre de la Setmana Santa als municipis tarragonins Albert Oliva
-
Societat Els Armats de Valls acostaran la Setmana Santa als avis de les residències amb la seva exhibició extraordinària Albert Oliva
-
Societat Tarragona rep gairebé un milió d'euros per transformar la ciutat en un destí turístic intel·ligent Antonio Ramos
-
-
Societat Salou activa les zones blaves a les àrees d'estacionament regulat per les vacances de Setmana Santa Antonio Ramos
EL MÉS LLEGIT
-
1Tarragona rep gairebé un milió d'euros per transformar la ciutat en un destí turístic intel·ligent
-
2L'Arboç inaugurarà els recentment restaurats safareigs de la vila
-
3Els Armats de Valls acostaran la Setmana Santa als avis de les residències amb la seva exhibició extraordinària
-
4Els actes imprescindibles que no et pots perdre de la Setmana Santa als municipis tarragonins
-
5Salou activa les zones blaves a les àrees d'estacionament regulat per les vacances de Setmana Santa
Publicat el 08 de novembre de 2023 a les 16:30
Et pot interessar
-
Societat Cauen els viatges als Estats Units i triomfa el turisme rural: què faran els catalans per la Setmana Santa?
-
Societat Turistes que saturen autobusos veïnals: el maldecap que empaita Barcelona (i altres ciutats)
-
Societat Terratrèmol de magnitud 2,4 sense danys a l'Alt Urgell
-
Societat Mor un ciclista després de ser atropellat per un cotxe a Caldes de Montbui