16 de novembre: nou país i noves regles, també per a Gas Natural

Institucions i entitats fan pinya exigint sensibilitat a la companyia. Mentre Oriol Pujol té el seu primer judici, Fernández Díaz tindrà una bona cadira i Zaragoza no en tindrà. Trump de nou, l'Alguer i Saramago són també protagonistes del dia

16 de novembre del 2016
Actualitzat a les 7:16h

Unes administracions que no es coordinen prou bé i que no arriben a tot arreu i una empresa, Gas Natural, que, sense miraments i incomplint la llei 24/2015 d'emergència habitacional i pobresa energètica, talla la llum a qui no la paga senzillament perquè no pot. És el context de la mort d'una dona de 81 anys a Reus en un incendi el dilluns. La companyia s'espolsa la responsabilitat i en culpa l'Ajuntament. La Generalitat els sancionarà si no ho aclareixen en cinc dies. Cal exemplaritat i Carles Puigdemont va ser contundent a l'hora d'atribuir culpes. El nou país exigeix noves regles del joc, també per a les grans empreses que, d'ofici, no són sensibles. Avui hi ha concentració a les vuit a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per exigir el compliment de la llei del Parlament. La crònica de l'Oriol March explica la polèmica i els reportatges de Cristina Garde i Isaac Meler (aquí i aquí) ens atansen al drama de 600.000 catalans. Avui comptem amb una raonada opinió sobre el tema d'Oriol Illa, president de la taula del Tercer Sector.

Sáenz de Santamaría ve, Junts pel Sí i la CUP esperen. El Govern va acordar ahir reclamar a la vicepresidenta espanyola i responsable "del tema català", Soraya Sáenz de Santamaría, una reunió amb seu homòleg Oriol Junqueras per abordar els 46 assumptes pendents que Carles Puigdemont va deixar damunt la taula de Mariano Rajoy fa uns mesos. La número dos de Rajoy vindrà a Barcelona per parlar. Ningú està encara en fase de renúncies i difícilment es passarà de la voluntat de mantenir un diàleg del qual ningú es desentén encara. Mentre, el referèndum espera a que Junts pel Sí i la CUP hi posin fil a l'agulla tal com ens explica Roger Tugasal seu informe.

Missatges de text que costen judicis. Un cas de tràfic d'influències, el de les ITV, va acabar de forma abrupta amb la carrera d'Oriol Pujol, que va dimitir de secretari general de CDC. Ara intenta un pacte amb la Fiscalia que, després de reconèixer la seva culpabilitat, li estalviï el judici i la presó. Però avui al matí no s'escaparà del judici de faltes per la denúncia que li va posar la portaveu de C's a Barcelona Carina Mejías per un missatge de telèfon "amenaçador". El més impulsiu dels Pujol tornarà avui la família a les portades encara que sigui un tema menor.

Pel PSOE, Fernández Díaz sí i Zaragoza no. Jorge Fernández Díaz volia seguir sent ministre. Mariano Rajoy el va sacrificar i no el va fer espiritualment feliç enviant-lo d'ambaixador davant la Santa Seu. Es conformarà amb la presidència de la Comissió d'Exteriors del Congrés, càrrec ocupat en els darrers anys per Josep A. Duran i Lleida atorgant-se pràcticament rang de cap d'estat. Se'l tria aquest matí i Podem, que presentarà candidat alternatiu, i les minories ho han lamentat i ell s'ha fet el sorprès. Increïblement (o no) el PSOE, i també el PSC, farà com C's i s'abstindrà facilitant-ne la tria. En canvi, els socialistes espanyols sí castiguen sense presidència de comissió el diputat del PSC José Zaragoza, que ho havia de ser de la Mixta per a la UE.


Vist i llegit

Encara anem tots plegats a palpentes i és una incògnita saber l'impacte de Donald Trump com a president en relació a la política domèstica. Tradicionalment el PP havia donat suport als republicans. Aquest cop no va ser el cas, però en un article a ElConfidencial l'exdirector de l'Abc,José Antonio Zarzalejos, opina que el triomf del populista reforça Mariano Rajoy. 


 El passadís

Si a les eleccions americanes el PP tradicionalment ha donat suport als republicans i els socialistes als demòcrates, en el cas convergent és més complicat. Com Ciutadans, el nou PDECat pertany a la família liberal i, per tant, ha tendit més aviat cap als demòcrates. Dirigents com Marta Pascal o Marc Guerrero ho van fer la nit electoral. Però no tots els hereus de CDC ho veuen igual. Aquests dies diversos militants han avalat a les xarxes les raons de Trump, i dilluns el partit va organitzar a Gràcia un debat postelectoral. Hi va convidar l'historiador Biel Figueras i el politòleg Guillem Pursals. El primer presentat com a demòcrata i el segon com a demòcrata pro-Clinton. Enfront hi tenien Xavier Tomàs, exdirigent de la JNC i representant la posició republicana, i el jove Josep Martí, activista del Tea Party i que amb només 17 anys s'ha prodigat per debats i mitjans defensant Trump i fent xalar de valent la dreta més desacomplexada.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1354 el rei Pere III el Cerimoniós conqueria l'Alguer, a Sardenya. La ciutat, ara un bon destí turístic amb poc més de 40.000 habitants, va ser colonitzada amb nissagues barcelonines i el català es va convertir en la llengua pròpia. Avui en dia encara es parla força i la petjada catalana és present malgrat que l'illa va passar a Àustria primer i al Piemont després fruit de la Guerra de Successió. El 1960 el vincle amb Catalunya es va reprendre amb Lo Viatge del Retrobament, organitzat per intel·lectuals. El programa de TV3Cosins germans va atansar-nos a la Barceloneta sarda.


 L'aniversari

Un 16 de novembre de 1922 naixia José Saramago, escriptor, dramaturg i periodista portuguès. Va morir el 2010 a Lanzarote. La seva extensa obra va estar marcada per la ironia i la complexitat i li va valer el Nobel de Literatura el 1998. Saramago era un intel·lectual compromès (militava al Partit Comunista) i un activista de les lletres: en aquesta amena xerrada del 2007 parlava de l'art d'escriure i el plaer de llegir.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital


Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? Fes clic aquí per subscriure't-hi.