25 anys transformant vides

El programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” ha permès arribar a 16 milions de persones en un quart de segle

  • Tres noies patint la calor a Lleida -
Publicat el 19 de juliol de 2022 a les 06:50
[centrareport]El programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” ha complert 25 anys. En aquest quart de segle, s'han impulsat quasi 700 projectes en 65 països i s'ha arribat a un total de 16 milions de persones. Una aposta per unir forces amb organismes i fundacions científiques i d'ajuda al desenvolupament amb un objectiu clar: transformar vides.
[nointext] [noautor]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vloRFS1iAZI[/youtube]
La tasca de cooperació internacional de la Fundació ”la Caixa” ha estat possible gràcies a la col·laboració de més de 800 entitats socials i institucions. Uns aprenentatges en cinc grans blocs i resumits en un e-book que es pot reservar en aquest enllaç.

#1 Aliances | Unint forces

#2 Innovació com a motor de canvi

#3 Sensibilització | Per fomentar la participació social

#4 Transparència i transmissió de coneixement

#5 Els reptes de futur

[h3]Generar oportunitats i lluitar contra les desigualtats[/h3]
El programa de Cooperació Internacional de la Fundació ”la Caixa” va començar el 1997. Des d'aleshores, ha desenvolupat 663 projectes en 65 països de l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina amb la finalitat de generar oportunitats i lluitar contra les desigualtats dels col·lectius més vulnerables, en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Gràcies al treball conjunt amb més de 800 socis i col·laboradors, s'ha pogut arribar a més de 16 milions de persones.

D’aquests 25 anys, l’entitat va aprofitar l'aniversari –commemorat amb un acte al CosmoCaixa- per compartir alguns aprenentatges i reptes:

 La importància d’unir forces i construir xarxes als diferents països on es treballa.

 La necessitat d’invertir en recerca i innovació, claus per al desenvolupament i l’acció humanitària, prioritzant sempre les persones.

 La transparència com a aval de confiança i la generació de coneixement per augmentar l’impacte.

 La importància d’implicar la societat, les empreses, la filantropia i el voluntariat en totes les accions.

Algunes de les fites durant aquest període han estat la creació de convocatòries de suport a projectes de cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària; l’obertura de l’oficina de Washington DC per incrementar la presència internacional de l’entitat i promoure col·laboracions amb els principals organismes i fundacions internacionals; i l’impuls de més d’11.000 llocs de treball a través del programa Work4Progress, que té com a objectiu generar noves oportunitats de treball per a dones i joves, mitjançant plataformes obertes d’innovació social a l’Índia, Moçambic i el Perú.

També destaca el Programa de Vacunació Infantil, desenvolupat amb Gavi, the Vaccine Alliance, mitjançant el qual s’ha contribuït a vacunar més de 8 milions d’infants, així com les aliances en la lluita contra la malària amb ISGlobal i la Fundació Bill i Melinda Gates. Així mateix, el projecte MOM, per lluitar contra la malnutrició infantil en col·laboració amb ACNUR, ha atès més de 620.000 menors de 5 anys. 

A aquestes iniciatives cal afegir la mobilització de 612 CooperantsCaixa, voluntaris de l’entitat que han prestat assistència tècnica a 23 països, el total de 18 milions de donacions rebudes, l’organització de 14 exposicions i activitats amb més de 2 milions de visitants, i 17 premis i reconeixements internacionals.

Recentment, el Programa de Cooperació Internacional també ha contribuït a la resposta davant la crisi humanitària provocada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. Amb aquest objectiu, la Fundació ”la Caixa” ha sumat esforços amb ACNUR i Unicef amb la voluntat de reforçar l’acció d’aquestes organitzacions humanitàries a través d’una aportació total de 2 milions d’euros.[ficentrareport]
[suportFundacioCaixa] [sensepubli] [senseminutaminut]