Unió de Pagesos debat des d'aquest divendres les línies de treball per als propers quatre anys en el marc del seu dotzè Congrés, que se celebra a Castellolí i Santa Margarida de Montbui, a l'Anoia. En total, 140 delegats de totes les comarques de Catalunya seran els encarregats de debatre i votar les ponències de política agrària i organització, així com també escollir els 13 membres del Consell Nacional, que es coneixeran diumenge. Precisament, el Consell Nacional serà qui escollirà el coordinador nacional del sindicat en les properes setmanes.
El coordinador nacional d'UP, Joan Caball, va avançar que els principals reptes del sindicat són que hi hagi uns "preus raonables i justos" perquè els pagesos puguin guanyar-se la vida i també el relleu generacional. Segons Caball, una cosa va lligada amb l'altra perquè "ningú es vol incorporar al camp si no s'hi pot guanyar la vida". Aquests reptes es debatran i votaran pels 140 delegats de totes les comarques que participen al Congrés, que s'allargarà tot el cap de setmana.
L'acte d'inauguració va estar presidit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Forcadell, qui ha expressat que UP és un "sindicat de referència perquè defensa la terra i el país" i, segons ella, "ho ha demostrat moltes vegades". Per Forcadell, el lema del Congrés 'Pagesia, sector clau pel país' és "molt encertat" perquè la pagesia "té incidència en molts sectors, com el turisme o la biodiversitat, i sense pagesia no hi ha país". De fet, la presidenta del Parlament creu que el sector agrari és "estratègic" i ha encoratjat el sindicat a portar lleis al Parlament perquè "és on rau la sobirania del poble". "Des del Parlament hi trobareu mà estesa", ha expressat.
A banda de Forcadell, la inauguració del Congrés va comptar amb la participació d'una dotzena de representants dels partits polítics amb representació parlamentària. Els portaveus s'han anat succeint per expressar les principals propostes i reptes que s'han marcat les formacions en matèria agroalimentària. Entre les aportacions, s'ha destacat la capacitat d'Unió de Pagesos de ser interlocutors entre el sector agrari i l'administració o la necessitat que Catalunya tingui veu pròpia a Europa. Buscar relleu generacional, obrir el sector a les dones o ajustar els costos de producció a la realitat que viu el món de la pagesia han estat també algunes de les qüestions que s'han assenyalat des dels partits.
La disminució del suport públic
En la jornada d'aquest divendres es presentarà i se sotmetrà a votació l'informe sindical de l'organització que, segons ha avançat Caball, es tracta d'un balanç de la gestió que s'ha fet des del sindicat en els darrers quatre anys. Per ell, és important "fer balanç del que hem fet per, si cal, millorar les coses". El líder sindicat ha explicat que en la darrera legislatura UP ha hagut d'aplicar dos ERO perquè "els suports públics no arribaven i es retallaven". "Hem vist com en les dues últimes legislatures curtes la conselleria d'Agricultura és la que més s'ha retallat i això ha aportat aspectes negatius", ha apuntat Caball, qui ha afegit que el sector ha patit moltes crisis, com la del preu dels conills, i, segons ell, "moltes es podrien haver evitat".
Els reptes pels propers quatre anys
Al llarg del cap de setmana els delegats sindicals votaran les ponències de política agrària i organització. En primer lloc, la ponència de política agrària inclou les línies de treball per aconseguir que els preus es millorin en origen i que la pagesia aconsegueixi uns preus de producció assumibles. En aquest sentit, Caball ha constatat que la renda agrària a Catalunya ha caigut en termes constants un 39% entre el 2001 i el 2014 i ha exigit uns preus "justos i raonables" perquè el sector pugui guanyar-se la vida.
Entre les qüestions que se sotmetran a debat també destaquen les mesures per aconseguir uns costos assumibles per a la pagesia com un gasoil professional lliure d'impostos i amb un IVA reduït; tarifes elèctriques específiques per al regadiu; una producció d'energia elèctrica per a l'autoconsum en les explotacions i les comunitats de regants exempta de l'impost especial de generació d'energia elèctrica; o la comercialització d'energia com a ingrés complementari per no dependre de les grans companyies.
El sindicat també recull en la ponència de política agrària la demanda de mesures efectives per incentivar el relleu generacional, entre les quals s'hi troba evitar que s'abaixi el sostre d'ajuda per a la incorporació de joves, actualment de 70.000 euros, així com també la regulació del mercat de la terra agrícola. En aquest sentit, Caball ha avançat que "és molt important que hi hagi incorporació de gent jove per substituir els que ens anem jubilant, però si no ens hi podem guanyar la vida, ningú s'hi vol incorporar".
El coordinador nacional d'UP també ha fet unes peticions directes a la nova consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i ha expressat que "tot i que el president va dir que per aconseguir la fita nacional teníem un temps limitat, també volem que es resolguin les coses del dia a dia". Així doncs, Caball ha demanat a Serret que es gestionin bé diferents aspectes com el PDR o que es pagui el 100% de les ajudes a les zones desafavorides de muntanya "i no el 50% com ha passat enguany".
Aconseguir uns preus justos i trobar relleu generacional, reptes del Congrés d'Unió de Pagesos
Els 140 delegats d'arreu del territori també escolliran els membres de la Comissió Permanent per als propers quatre anys
Ara a portada
Publicat el 23 de gener de 2016 a les 14:51
Et pot interessar
-
Societat Un menor en estat greu després de ser atropellat per un taxi a Nou Barris
-
Societat Si reps un SMS de la Seguretat Social no hi facis clic: pot ser una estafa
-
Societat Quan cau la segona Pasqua enguany? Gairebé 200 municipis faran festa
-
Societat El temps d'aquest divendres 25 d'abril: sol i núvols a les portes d'un canvi de temps per al cap de setmana