La lava se mueve a 700m/h en la zona del polígono industrial, a las 13,30 hora canaria / Lava moves at 700m/h at the industrial park zone at 13,30 Canarian time pic.twitter.com/q7TCuYNpef
— INVOLCAN (@involcan) October 10, 2021
Tal com informa l'Institut Vulcanològic de les Canàries, Involcan, el polígon industrial Camino de La Gata està sent engolit a una velocitat de 700 metres per hora pel nou riu de lava. Aquest diumenge també s'han vist grans blocs de lava amb una alçada de tres pisos que emergien del con del volcà i baixaven pels grans rius que busquen camí cap al mar. El riu que més preocupa als experts és actualment el de la zona sud del volcà, perquè està formada per una important massa de lava.
A més, perilla el delta format per la lava des que va tocar el mar ja que potser no pot suportar tot el pes del nou magma que segueix baixant des de les boques d'emissió. El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha fet una crida a la calma i ha avisat que el trencament només afectaria una zona evacuada des del primer dia d'erupció. L'onada que provocaria el trencament seria "petita" i disminuiria ràpidament.
Avance de la colada de lava a las 15,30 hora canaria en Hoyo de Todoque / Lava flowing at 15,30 Canarian time in Hoyo de Todoque pic.twitter.com/bE2BKFfvZG
— INVOLCAN (@involcan) October 8, 2021
"La plataforma costanera de La Palma és petita perquè és una illa molt jove i immediatament després de la mateixa hi ha una profunda pendent cap al fons marí", ha dit el director. I és que l'erupció, que aquest diumenge compleix tres setmanes, continua amb el mateix comportament que els últims dies. Hi ha una explosivitat volcànica de nivell 2 sobre 8. L'emissió de lava es concentra als centres del cràter principal i no s'espera que s'obri un nou centre d'emissió.
A hores d'ara, la lava ja ha cobert un total de 497 hectàrees i ha afectat, de moment, 1.186 edificacions, segons el satèl·lit Copernicus. L'activitat sísmica a l'illa no cessa i l'Institut Geogràfic Nacional ha comptabilitzat una vintena llarga de terratrèmols a La Palma des de dissabte a la nit. El més destacat, a una profunditat de 34 quilòmetres, ha estat de magnitud 3,8.
[noticiadiari]2/224808[/noticiadiari]
L'altre problema a hores d'ara és l'acumulació de cendra. Per aquest tema l'aeroport de la Palma es va haver de tancar dijous. Això no obstant, aquest dissabte ha canviat la direcció de les cendres i Aena ha informat que els vuit aeroports de les Canàries estan operatius, però demana a tots els usuaris que consultin amb la seva aerolínia si es dirigeixen a les illes.
[plantillagent]