07
de febrer
de
2017, 13:18
Actualitzat:
08
de febrer,
7:32h
Una parella de turistes es fa una selfie a la Rambla. Foto: Adrià Costa
La plataforma Airbnb permetrà als amfitrions particulars oferir un únic habitatge en el districte de Ciutat Vella de Barcelona sense haver de comunicar el número de llicència i obligarà als qui posin en lloguer més d'un pis a identificar-se com a operadors professionals. La mesura va dirigida a aquells veïns que practiquen el home sharing, és a dir, que arrenden temporalment la casa on viuen per a turistes.
El director d'Airbnb per a Espanya i Portugal, Arnaldo Muñoz, i el responsable europeu d'Assumptes Públics de la companyia nord-americana, Patrick Robinson, han explicat aquest dimarts en una roda de premsa que han decidit tenir una actitud "proactiva" davant la manca d'acord amb l'Ajuntament de Barcelona i han impulsat un conjunt de mesures per contribuir a resoldre els problemes que estan relacionats amb el turisme al centre de la ciutat.
Robinson ha afirmat que, en els darrers mesos, responsables de la plataforma s'han reunit amb autoritats i amfitrions, que han transmès tres principals preocupacions: la concentració de turistes en aquesta zona, l'augment de la pressió en el preu del lloguer a llarg termini, i la falta de distinció entre operadors professionals i particulars.
"La millor solució és un acord amb la ciutat, però està trigant, i tenim l'obligació d'abordar aquests desafiaments de manera proactiva", ha argumentat Robinson.
El director de Màrqueting d’Airbnb per a Espanya i Portugal, Arnaldo Muñoz. Foto: ACN
Muñoz ha explicat que la limitació d'un únic anunci per amfitrió s'aplicarà als qui ofereixin una casa sencera i no als qui lloguen habitacions, i ha assenyalat que l'obligació d'identificar-se com a operador professional als qui tinguin més d'un anunci ajudarà en les tasques d'inspecció per part de l'administració.
La plataforma també pretén potenciar la difusió d'una eina de mediació que posa a disposició dels veïns dels blocs als quals hi hagi pisos d'Airbnb i tinguin queixes: "Volem donar-la a conèixer perquè es faci servir de manera intensiva", ha assegurat.
Està previst que aquestes mesures estiguin totalment implantades a finals de maig, i segons Muñoz, Airbnb les ha comunicat tant a l'Ajuntament com a la Generalitat, i ha afirmat que estan disposats a parlar sobre l'aplicació d'aquestes mesures o d'altres semblants en altres zones de la ciutat.
Sobre la relació amb el govern municipal d'Ada Colau, Muñoz ha assegurat: "Estem en més bona sintonia i més diàleg. Esperem que aquestes mesures les vegin amb bons ulls".
Reaccions desiguals al consistori i aval d'Apartur
El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, ha considerat que la nova proposta d'Airbnb és una "presa de pèl", i ha reclamat a la plataforma que retiri tot els pisos que no tinguin número d'inscripció, per tant, tots els habitatges que no compleixin amb la llei.
"Una vegada més Airbnb s'equivoca, a Barcelona la legalitat és clara i no es pot publicitar cap pis turístic sense el seu número d'inscripció. Aquesta és l'únic acord possible", ha advertit Colom, que alhora ha avisat que el procés de sanció a la plataforma continuarà amb els increments corresponents per reincidència. El consistori ja ha imposat una sanció de 600.000 euros a la plataforma per seguir anunciant pisos turístics il·legals.
L'anunci de la plataforma digital ha estat rebut de manera desigual des de l'oposició, amb ERC posant-se al costat del govern en la crítica i CiU, C's i PP reclamant negociar-hi. Alfred Bosch (ERC) també ha considerat que des d'aquesta empresa "estan prenent el pèl a la gent, amb un intent de posar normes a la il·legalitat i donant lliçons d'autoregulació", i ha demanat "més contundència" en la lluita contra els pisos turístics il·legals.
Sònia Recasens (CiU) ha reclamat que Airbnb compleixi la llei, però alhora que el govern de Colau s'obri a dialogar-hi. Segons Carina Mejías (C's), el govern "hauria de recollir aquest gest de bona voluntat i obrir-se a la negociació". Javier Mulleras (PP) ha considerat que la col·laboració amb companyies com aquesta en el control dels allotjaments turístics "és capital per lluitar contra l'incivisme i la il·legalitat".
La patronal dels pisos turístics, Apartur, ha celebrat les mesures d'Airbnb. El president de l'entitat, Enrique Alcántara, ha qualificat d'"un bon primer pas" per acabar amb la il·legalitat a Ciutat Vella, però ha apuntat que encara es podria fer més. Segons ell, les propostes "posaran en valor el treball de gestió d'agències professionals", les quals opina creen bones condicions de treball, paguen tots els impostos i redistribueixen la riquesa entre petits propietaris.
Contribuir a la recaptació de la taxa turística
Airbnb també vol facilitar la recaptació de la taxa turística. Muñoz ha reiterat la voluntat de la plataforma de contribuir a fer-ho, i ha assenyalat que, segons els seus càlculs, l'any passat s'haurien recaptat més de sis milions d'euros a Catalunya.
Robinson ha detallat que Airbnb ha aconseguit més de 200 acords amb diferents ciutats i governs sobre la recaptació d'impostos d'aquest tipus, i ha assegurat que a Catalunya es manté un diàleg amb la Generalitat que està pendent de qüestions tècniques.
Actualment, Airbnb té 11.100 amfitrions actius a Barcelona, que tenen publicats 20.000 anuncis –entre 4.000 i 4.500 a Ciutat Vella-, dels quals el 52% són cases senceres i la resta correspon a lloguer d'habitacions.
Pel que fa als usuaris de la plataforma, el 2016 van ser 1,25 milions, la qual cosa suposa un creixement del 40% respecte a l'any anterior, i l'estada mitjana va ser de quatre nits.