[nointext]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TxKstXk4Rdo[/youtube][intext1]
El Taulí treballa amb una línia freda d'àpats. "Cuinem avui i ho servim demà", precisa la cap d’Alimentació, Encarna Escudero. Això suposa combinar cuina tradicional amb un sistema de refrigeració que refreda i escalfa, sense alterar la cadena del fred. D’aquesta manera, "hi ha marge d’actuació" si hi ha qualsevol contratemps. La logística per elaborar els plats es fa amb previsió i és un treball conjunt amb Infermeria, Dietètica, Compres i els responsables de la cuina per donar resposta "a les especificitats” de cada usuari, gràcies a una aplicació que comparteixen.
Els menús es modificant cada 15 dies, que és la mitjana d’estada de les persones al centre, i malgrat que el menjar que es fa a la cuina es reparteix per la majoria de les habitacions, també hi ha opcions per a vegans, vegetarians i per temes religiosos, entre d’altres alternatives. A més, de menús "sense sal, per a diabètics", unes demandes que s'incrementen "any rere any”, apunta Escudero. La cap d'Alimentació del Taulí afegeix que l’objectiu final és "garantir les funcions nutricionals".
[intext2]
Un cop es dona llum verda als despatxos, els fogons s'engeguen. La quarantena de persones que treballen in situ a la cuina -hi ha dos torns-, entre la setantena que participen en tot el procés de preparació de menjars a l’hospital, comencen a operar amb el producte: netejant-lo, bullint-lo o rostint-lo. Després passa a les cambres frigorífiques i, abans de distribuir-se, uns 50 minuts, es posa en els carros que "regeneren" els plats i permet servir-los a una temperatura adequada.Escudero assegura que, fora del context de pandèmia, al migdia se serveixen més de 700 refrigeris, "més el menjador laboral, afegeix. I sosté que “són els mateixos plats que els dels pacients”, desmitificant el concepte que està instal·lat “en l’imaginari que el menjar de l’hospital és insípid”.
[slideflaix]1412[/slideflaix]
La responsable d’Alimentació posa xifres del que suposa alimentar tot aquest personal: gairebé 400 quilograms de pomes, peres i taronges a la setmana; 70 de pasta i entre 80 i 90 de vedella. El 2019, tal com precisa, es van servir 240.380 menús i gairebé 84.000 per als treballadors, a més de 15.168 sopars i més de 30.000 esmorzars. Tot plegat, subratlla, sota un control de qualitat, ja que "un cop al mes un laboratori analitza diversos plats i tenim una inspecció de sanitat anual, que estan tres dies" per les instal·lacions.
Des del 2014 treballen en un nou espai -abans hi havia dues cuines-, on els fogons es troben a la part central i a partir d’aquí es distribueixen els espais on es manipula, s’emmagatzema el que es cuina i la cadena de muntatge per preparar les safates, per tal de començar a servir. El Taulí té "gestió pròpia" d'aquest servei, sota la direcció d’Economia i Serveis. Això "significa que com no es busca el benefici, permet aportar una mica més de qualitat" culinària.
[intext3]
Encara que, matisa, això no vol dir que els altres hospitals no la tinguin, però es cuina "amb més amor i més cuidat" i amb productes de proximitat, explica, ja que s’obren licitacions per abastir-se amb gènere de Sabadell i el seu entorn. Escudero referma el paper d’aquest equip, que també rep "felicitacions i agraïments", igual que el personal sanitari.