Durant la pandèmia de la Covid, la societat va agafar por de ser contaminada i ho netejava absolutament tot. Fins i tot els paquets de pasta que compraven al supermercat l'únic dia de la setmana que sortien de casa. Aquesta obsessió per la neteja ha anat disminuint des que la situació sanitària s'ha normalitzat, però hi ha dos grups d'aliments que requereixen ser netejats tant sí com no abans de ser consumits.
Es tracta de la fruita i la verdura. Siguin ecològiques o no, les peces de fruita i verdura s'han de netejar a fons: podrien haver-se embrutat amb terra, restes d'animals, bacteris de l'aigua de reg, pesticides o durant la seva manipulació i transport. Per això, un cop seleccionades les fruites i verdures que es consumiran, cal rentar-se les mans i mantenir els estris que es faran servir -com ganivets i taules de tall- ben nets per evitar contaminacions creuades.
Cal netejar fruites i verdures amb la pela o pell i sempre abans de tallar-les. Així s'evita que els elements tòxics puguin contaminar la polpa. A més, a les verdures de fulla com enciams o cols cal retirar les fulles externes, perquè són les més exposades als tòxics.
Com s'ha de fer aquesta neteja prèvia? No n'hi ha prou a mullar els productes sota l'aixeta, cal passar-los un raspall suau o una esponja sense sabó. A més, per netejar més a fons i eliminar les restes de plaguicides, es poden submergir en aigua uns 10 minuts. Per cada litre d'aigua s'hi afegeix una cullerada de vinagre, suc de llimona o bicarbonat. També es pot fer servir aigua oxigenada.
[noticiadiari]2/261860[/noticiadiari]
Després d'aquesta rentada s'han de tornar a esbandir amb aigua corrent i la recomanació és fer-les servir de forma immediata. En el cas dels tubercles i arrels, com patates o pastanagues, cal esbandir-les de nou després de pelar-les. I, si no es fan servir de seguida, val més assecar-les per evitar la proliferació de bacteris.
Aquest senzill hàbit d'higiene pot evitar trastorns i la ingesta regular de plaguicides amb la dieta. Aquestes contaminacions alimentàries són l'origen d'intoxicacions gastrointestinals de certa gravetat.
[plantillavirals]
Així s'han de netejar la fruita i la verdura abans de menjar-se-les
Les contaminacions alimentàries són l'origen d'intoxicacions gastrointestinals de certa gravetat que es poden evitar reduint la ingesta de plaguicides de la dieta amb un hàbit senzill d'higiene
ARA A PORTADA
Publicat el 29 d’agost de 2023 a les 14:55
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest dijous 28 d'agost: 28 comarques en alerta per tempestes i forts ruixats
-
Societat Torna la mili? Per ara, no
-
Societat Restablerta l'alta velocitat entre Barcelona i Madrid després d'una hora suspesa per un incendi
-
Societat Recollida de firmes contra els canvis urbanístics per donar llum verda al Museu Thyssen a Barcelona
-
Societat Un treballador de la gelateria catalanòfoba de Gràcia denuncia que l'amo els prohibeix parlar en català
-
Societat Els minisupermercats es multipliquen a Barcelona: se n'han obert 1.250 en 10 anys