Els municipis de Cardona i Molins de Rei seran els primers de Catalunya i de l'Estat en implantar un sistema per controlar la natalitat dels coloms a través d'un fàrmac anticonceptiu. L'empresa anoienca Ambiens s'ha aliat amb la farmacèutica italiana Acme -productora del fàrmac- per distribuir el producte arreu de l'Estat. Segons explica el biòleg d'Ambiens, Josep Costa, es tracta d'un blat de moro recobert amb una substància anomenada nicarbazina, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms. Segons ell, el sistemes de captura existents "només redueixen el problema transitòriament", en canvi, "amb el control de la natalitat reduïm la població de forma progressiva i permanent".
L'empresa Ambiens -amb seu a Òdena (Anoia)- a través de la branca Bioacústic, especialitzada en el control de plagues d'aus, està implantant a l'estat espanyol un innovador producte que té per objectiu controlar la natalitat dels coloms. Es tracta d'Ovistop, un fàrmac formulat a base de grans de blat de moro recoberts d'un compost anomenat nicarbazina i que té poder esterilitzant en les aus.
El biòleg d'Ambiens, Josep Costa, ha explicat que aquest fàrmac "suprimeix la posta d'ous dels coloms". Per fer-ho, s'han de subministrar 8 grams d'Ovistop al dia durant cinc dies a la setmana als coloms i en l'estació reproductora de les aus, que va de març a octubre. Segons Costa, els coloms ponen aproximadament dos ous cada mes durant l'època reproductora, de manera que "cada any neixen moltíssims coloms".
Per evitar els costos de mà d'obra, Costa ha explicat que han ideat uns dispensadors automàtics que distribueixen el producte. D'aquesta manera, la màquina conté un dipòsit on hi caben entre 50 i 60 quilos de pinso i un petit motor s'encarrega de distribuir el producte. A més, es pot programar l'hora en què es vol que es dispensi el producte, així com també la dosi requerida. Les màquines es col·loquen en els espais de major concentració dels coloms, sobretot en terrasses, però també en places o esglésies.
Els resultats
A diferència dels sistemes existents de captura de coloms, ja sigui amb xarxa o amb gàbies trampa, el control de la natalitat amb el fàrmac anticonceptiu "fa que obtinguem una reducció progressiva de la població de coloms i aquesta sempre anirà cap avall". En canvi, ha explicat el biòleg d'Ambiens, amb els sistemes de captura "l'únic que aconseguim és una reducció transitòria dels individus, ja que en el moment que deixes de capturar, torna a augmentar la població perquè han quedat més recursos a l'abast dels coloms que no s'ha capturat i es poden reproduir més ràpid i amb millors condicions".
Costa ha explicat que les experiències que ja s'han dut a terme a Itàlia amb aquest producte "demostren que en un període de 4 o 5 anys la població de coloms d'un municipi es redueix en un 80%". Segons ell, els resultats "són excel·lents" i, a mig termini, "el mètode acaba resultant més econòmic". El biòleg ha explicat que durant els primers anys, els costos del pinso esterilitzat serien similars als d'implantar un sistema de captura però "l'avantatge és que amb els anys cada cop s'haurà de distribuir menys fàrmac, ja que la població de coloms serà inferior i, en canvi, amb els sistema de captura els costos no es redueixen, sinó que són estables cada any".
Un producte "totalment segur"
El biòleg d'Ambiens ha remarcat que el fàrmac és "totalment segur", tant per la salut dels coloms, com també per la d'altres animals, persones o pel medi ambient. Per poder subministrar aquest fàrmac cal una recepta veterinària i una comunicació i autorització prèvia per part de la Generalitat de Catalunya. "En el cas que una au rapinyaire es mengés un colom que ha ingerit el fàrmac esterilitzant no passaria res, ja que tan sols ingeriria 0,03 mil·ligrams per cada 100 grams de teixit de colom consumit, una quantitat massa baixa per tenir qualsevol efecte", ha explicat. A més, el pinso porta un recobriment de silicona perquè, en cas que es mulli, la nicarbazina no arribi el medi ambient.