Antifrau pica la cresta a l'Ajuntament de Barcelona pel projecte de pisos de luxe a Can Raventós

L'oficina contra la corrupció descarta irregularitats en el procediment, alhora que conclou que el govern municipal no va gestionar bé la proximitat entre càrrecs d'Units per Avançar i la promotora del pla urbanístic

La façana del darrere de Can Raventós
La façana del darrere de Can Raventós | Hugo Fernández
30 de novembre de 2023
Actualitzat: 07 de març de 2024, 17:18h

L'Oficina Antifrau de Catalunya ha entrat a la partida de Can Raventós. Després d'analitzar durant tres anys la denúncia ciutadana que assegurava que hi havia hagut irregularitats en la promoció de pisos de luxe projectada als jardins històrics de Can Raventós, al barri de Sarrià de Barcelona, la institució independent de la Generalitat ha acabat marcant un perfil ambivalent. Així, puntualitza que no s’han detectat "influències indegudes en el procediment", alhora que constata "l'existència de conflictes d'interès aparents en responsables municipals que no han estat degudament gestionats per l'ens local". Aquest és el veredicte que el director d'Antifrau, Manel Díaz, fa constar a la notificació que ja està en mans dels veïns i que ha pogut analitzar aquest diari.

Fonts de l'entitat que vigila els casos de possible corrupció a Catalunya subratllen un matís. El terme "conflicte d'interès aparent" va adreçat als casos en què es conclou que no hi ha cap conflicte d'interès, però s'entén que algú podria creure raonablement que sí. Per aquest motiu, Antifrau pica la cresta a l'Ajuntament de Barcelona per no haver pres les mesures adients per evitar aquesta aparença sospitosa. Es podia haver fet molt millor, ve a dir l'informe extern. En aquest sentit, l'oficina demana al govern municipal que estableixi mesures perquè això no es repeteixi.

Aquest "conflicte d'interès aparent" té una explicació molt directa. Fa referència al fet que la promotora del pla especial per fer els nous pisos -BIGDAL 5000 SL- la presidia Salvador Ferran Pérez-Portabella, qui alhora era secretari general del partit Units per Avançar. Aquesta formació política és l’espai on militen tant Albert Batlle, actual tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i regidor de Sarrià-Sant Gervasi en el moment que es va tramitar el pla, com Maite Català, gerent del mateix districte durant el mandat passat. Alhora, Units -hereva de l’antiga Unió Democràtica de Catalunya- forma part del grup del PSC al consistori barceloní des del 2019.

Arran del cas de Can Raventós, l'Oficina Antifrau recomana al govern municipal que revisi "l'eficàcia dels mecanismes per a la detecció de possibles conflictes d'interès del seus càrrecs i la resta de personal al servei amb capacitat d'intervenció rellevant en l'actuació de la corporació". Això fa referència tant a posicions com la del regidor Batlle com la de la gerent Català. A més, també planteja que aquests canvis ajudin a "reparar les lesions a la confiança pública" quan es produeixin. 

Al seu torn, el consistori prefereix mantenir un perfil baix. Fonts oficials es limiten a confirmar la recepció oficial de la postura d'Antifrau i a recordar les paraules de la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Laia Bonet, en una comissió municipal de fa més de dos mesos. En aquella intervenció, Bonet va defensar la plena legalitat de la llicència per a les obres dels nous pisos.


Els pisos que venen i el TSJC, imminent

Mentrestant, les màquines fa mesos que van començar les obres a l'entorn de la masia de l'any 1848. Segons un anunci recent, la idea és fer-hi 53 nous habitatges i 51 places de pàrquing. L'empresa que ho promou, Corp Edificacions SL, està especialitzada en les promocions de luxe. De fet, també està darrere del macrocomplex de 420 habitatges per a rendes altes que s'ha desplegat a la Bordeta (Sants-Montjuïc) i que ha fet que en dos anys el preu mitjà dels nous contractes de lloguer a tot el barri s'hagi disparat 500 euros. 

La gran esperança del veïnat mobilitzat, però, és que arribi aviat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel contenciós-administratiu que fa més de dos anys que està en mans de l'alt tribunal. En aquest procediment hi ha incloses tant les acusacions d'irregularitats com els errors urbanístics que anirien contra la preservació patrimonial de l'entorn de Can Raventós, segons els veïns. De fet, un informe jurídic consultiu encarregat per l'anterior àrea d'Urbanisme -quan encara era en mans dels comuns- i al qual ha tingut accés Nació també assenyala deficiències del pla urbanístic aprovat a l'Ajuntament, perquè vulneraria les distàncies necessàries de les noves construccions respecte a la masia. Sigui com sigui, aquest escenari encara s'ha d'aclarir. Si tot surt com voldrien els veïns, el següent pas seria portar el cas a la fiscalia anticorrupció, asseguren. De moment, recorden que l'objectiu final és que hi hagi una permuta i que la propietat desisteixi de fer pisos en aquests jardins.