21
de febrer
de
2021, 16:38
Actualitzat:
18:16h
El 23 de febrer Pimec elegirà nova directiva i per primer cop en la seva història competeixen dues candidatures, la que encapçala Antoni Cañete, actual secretari general de l'entitat, amb el lema Activisme empresarial, i la que lidera Pere Barrios, EinesPimec, que té el suport de l'ANC i es defineix coma independentista. L'elecció és disputada, com s'ha vist en la recollida d'avals. I hi ha molta tensió.
Antoni Cañete, enginyer electrònic industrial, coneix com pocs l'estructura de la patronal de les pimes i parteix amb el suport del president sortint, Josep González. Lidera la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), que s'ha convertit en una de les seves obsessions en plena pandèmia. En aquesta entrevista, defensa la feina feta a Pimec, amb un acord sobre la representativitat empresarial després d'anys de plet amb Foment del Treball, i adverteix contra una operació per "prendre el control" de la casa que considera una ingerència política.
- S'esperava fent campanya o ho tenien tot lligat?
- Tan lligat com qualsevol altre. Miri, aquí el que s'ha de ressaltar és que el president, Josep González, ja va advertir que aquest era el seu darrer mandat i, a més, va dir que segurament no l'acabaria. El juliol de l'any passat, Pimec va fer, de forma transparent i participativa, una reflexió de com havia de ser la governança de futur d'aquesta entitat. Es va aprovar per unanimitat, no només pels òrgans de govern, el comitè i la junta, sinó també per l'assemblea. Ja en aquell moment jo vaig fer un pas endavant per presentar-me com a president. Això, per tant, se sap de fa temps.
- I el fet de convocar-les en aquest moment?
- El que sí que va fer el president va ser una reflexió el mes de gener en el sentit que seria bo que el nou govern que sorgís de les eleccions tingués ja com a interlocutor la nova directiva de Pimec. Així ho va acordar la junta, a la qual pertany el senyor Pere Barrios. Per cert, el senyor Barrios ha dit que ja feia temps que parlava amb un seguit d'empresaris per presentar una candidatura. A més, va presentar els avals abans que jo. No hi ha hagut cap sorpresa, sinó una crònica anunciada. Ningú podrà dir que jo he tingut converses amb ningú abans que es convoquessin les eleccions.
- Expliqui'ns el seu projecte per a Pimec.
- El nostre eslògan és Activisme empresarial. Volem que les pimes, que són el 60% del PIB i aporten el 70% de l'ocupació, s'incorporin a la representativitat empresarial i a la participació. Volem situar les pimes en el pont de comandament.
- I què vol dir això?
- Nosaltres hem aconseguit un mapa empresarial homologat amb Europa i una representativitat històrica del 50% amb Foment que mai se'ns havia reconegut. Mai havíem pogut seure a la taula amb aquesta força per defensar els nostres interessos. A l'estat espanyol, les pimes encara no ho han aconseguit. Nosaltres volem estar en els llocs on es prenen les decisions. Durant la pandèmia, els sindicats CCOO i UGT, i la CEOE van formar part de les taules de diàleg social, però a Espanya no existeix una Pimec. Cepyme no és una representació real de la petita i mitjana empresa perquè és una marca de la CEOE. I voldria destacar també que el nostre projecte defensa un capitalisme inclusiu, que vol dir que la creació de riquesa es faci d'una manera més justa.
- Com es plasma aquesta invocació a un capitalisme inclusiu?
- Per exemple, pensant en el petit per fer-lo créixer. No pot ser que la compra pública només tingui una participació del 19% de les pimes, quan la UE diu que hauria de ser del que aportem al PIB, que és el 60%. Un altre tema és el de la fiscalitat. No és possible que la fiscalitat dels petits sigui més alta que la dels grans. O que estiguem pagant l'energia al doble que a França o Portugal. O, en el tema de la morositat, tampoc pot ser que l'Íbex estigui cobrant a 60 dies i estigui pagant per damunt de 180 dies, tres vegades més del que marca la llei. Això és una cosa que està mermant de liquiditat a les pimes. Tot això és l'activisme empresarial.
- Assegura que és un èxit la representativitat acordada amb Foment, al 50% entre les dues patronals. La candidatura adversària ho considera del tot insuficient i ha defensat que Pimec fos l'única patronal a Catalunya.
- Això demostra el desconeixement de què representa un agent social i econòmic. No es poden defensar mesures d'imposició. En el món patronal, hi ha molts interessos coincidents, però també discrepants. La gran empresa ens vol pagar a 400 dies, la petita vol cobrar a 60. La gran empresa energètica vol fer que l'energia sigui molt cara, nosaltres que sigui tan barata com sigui possible... Posar en la mateixa organització El Corte Inglés i una botiga, mana El Corte Inglés. Parlar d'una única patronal és fer el que es feia amb el sindicat vertical. És una gran equivocació. Pimec ha aconseguit que, per primera vegada, les pimes tinguin la màxima representació. Com passa a Europa, on hi ha una patronal de les grans empreses, Business Europe, i una de les pimes, la SME United, en què Pimec té una vicepresidència. Totes dues estan en el Consell Econòmic i Social en igualtat de condicions. A mi m'agradaria tenir al davant una candidatura de socis empresaris que fes propostes i debatre amb ella. Però això no s'està plantejant així.
- No són dues candidatures empresarials?
- Hi ha una candidatura d'empresaris i empresàries, enfront d'una recolzada, finançada i estructurada per un moviment com l'ANC. Jo respecto molt l'Assemblea. En la candidatura que encapçalo hi ha persones que n'han estat fundadors, però em sembla vergonyós que en una entitat que és un agent social i econòmic s'hi entri amb un objectiu diferent del de defensar els seus socis. Aleshores estem instrumentalitzant l'entitat.
- Per què creu que vostè és una millor opció que el seu adversari?
- La nostra candidatura de 93 empresàries i empresaris absolutament plural, com una radiografia del que és la societat catalana. Hi ha, com a la societat, persones independentistes i d'altres que no. Potser diria que no conec que hi hagi ningú de Vox o de la CUP. Hi ha moltes dones, tenim a Mireia Capmany, que està treballant en el tema de la sostenibilitat, o una Maria Teixidor o una Anna Gener.
- Deia que hi havia persones que havien estat fundadores de l'ANC.
- Tenim persones del perfil de Martina Font, Isabel Galobardes o Vicenç Pedret. Però, a més, un terç de la candidatura representa gremis de tots els sectors de l'economia catalana.
- Però no em negarà que Pere Barrios també és un empresari.
- Jo no ho nego, però ell sí que nega que jo també ho soc. Jo he tingut una empresa familiar, com ell. He fet un projecte empresarial dels més complicats que s'han fet en aquest país, del qual en soc president honorari, COFME, que és una unió de nou empreses de material elèctric que vaig crear per competir amb les grans companyies. I vam lluitar contra grans com Siemens o Schneider. Vaig treballar a Tailàndia, Filipines, Omar, Bahrain, vam crear delegacions a Singapur. Vam obrir a Moscou, a Düsseldorf, a Mèxic. Quan ell diu certes coses, potser al final ens faran un test com ara es fan PCR per veure el nostre component empresarial. A mi m'agradaria saber en l'àmbit de la representació quin és el currículum del senyor Barrios, que ha estat president de Pimec al Vallès Oriental. M'agradaria saber una cosa que hagi defensat i aconseguit.
- Hi ha un argument que sembla poderós en favor d'una renovació. No creu que un dels problemes de la societat civil catalana és que la majoria d'entitats solen tenir llarguíssimes etapes de govern sense alternança?
- És que nosaltres plantegem una renovació. Hem establert la limitació de mandats. No defugim d'on venim, però és que és molt el que hem fet. La nostra és una candidatura jove, femenina i transversal. Amb un gran pes de la territorialitat de Pimec i una aposta per la descentralització de les activitats. Estem proposant un nou model de governança.
- Va mostrar el suport que li va donar l'exministre Varoufakis. No és estrany que aparegui una figura de la política grega intervenint en unes eleccions d'una patronal catalana?
- Perdó, no. No he buscat el suport seu ni de ningú. Varoufakis va participar en un debat de Pimec i, de motu propi, va fer un tuit, com altra gent. Jo no he parlat amb el senyor Varoufakis.
- Li agradaria veure el senyor Joan Canadell de conseller d'Economia?
- Jo vaig felicitar el Govern per haver organitzat les eleccions enmig de tantes dificultats i el que decideixi el poble de Catalunya em mereix tot el respecte. Ara toca que els partits dialoguin i acordin. El que sí que demanem és que es formi govern l'abans possible i es prenguin decisions perquè necessitem uns pressupostos per salvar els llocs de treball i l'economia. Les persones que estiguin al davant, sigui qui sigui, ens trobarà disposats a treballar. No tenim problemes ni amb governs ni amb partits ni amb persones. El que no permetrem és que torni a passar el que es va intentar amb la Llei de Cambres i es perverteixi la democràcia.
- La Llei de Cambres perverteix la democràcia?
- La Llei que es va intentar significava que una entitat de dret públic tutelada per l'administració ocupés una funció en el diàleg social, que ha d'estar protagonitzat per entitats que defensen interessos de part, patronals i treballadors. Això perverteix la democràcia. Resulta que el senyor que ha intentat trencar la condició dels agents socials, fent-ho per la porta del darrere, en lectura única, ara vol governar l'entitat que d'alguna forma es volia carregar.
- Digui'ns alguna cosa positiva de Pere Barrios.
- En Pere Barrios em mereix tot el respecte. Defenso que un soci es pugui presentar. Ha vingut a moltes de les meves conferències i el respecto com a adversari. Li retrec la instrumentalització de la qual he parlat.
Antoni Cañete, enginyer electrònic industrial, coneix com pocs l'estructura de la patronal de les pimes i parteix amb el suport del president sortint, Josep González. Lidera la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), que s'ha convertit en una de les seves obsessions en plena pandèmia. En aquesta entrevista, defensa la feina feta a Pimec, amb un acord sobre la representativitat empresarial després d'anys de plet amb Foment del Treball, i adverteix contra una operació per "prendre el control" de la casa que considera una ingerència política.
- S'esperava fent campanya o ho tenien tot lligat?
- Tan lligat com qualsevol altre. Miri, aquí el que s'ha de ressaltar és que el president, Josep González, ja va advertir que aquest era el seu darrer mandat i, a més, va dir que segurament no l'acabaria. El juliol de l'any passat, Pimec va fer, de forma transparent i participativa, una reflexió de com havia de ser la governança de futur d'aquesta entitat. Es va aprovar per unanimitat, no només pels òrgans de govern, el comitè i la junta, sinó també per l'assemblea. Ja en aquell moment jo vaig fer un pas endavant per presentar-me com a president. Això, per tant, se sap de fa temps.
- I el fet de convocar-les en aquest moment?
- El que sí que va fer el president va ser una reflexió el mes de gener en el sentit que seria bo que el nou govern que sorgís de les eleccions tingués ja com a interlocutor la nova directiva de Pimec. Així ho va acordar la junta, a la qual pertany el senyor Pere Barrios. Per cert, el senyor Barrios ha dit que ja feia temps que parlava amb un seguit d'empresaris per presentar una candidatura. A més, va presentar els avals abans que jo. No hi ha hagut cap sorpresa, sinó una crònica anunciada. Ningú podrà dir que jo he tingut converses amb ningú abans que es convoquessin les eleccions.
- Expliqui'ns el seu projecte per a Pimec.
- El nostre eslògan és Activisme empresarial. Volem que les pimes, que són el 60% del PIB i aporten el 70% de l'ocupació, s'incorporin a la representativitat empresarial i a la participació. Volem situar les pimes en el pont de comandament.
"No hi ha hagut cap sorpresa amb la data de les eleccions, sinó una crònica anunciada, a més, Pere Barrios va presentar els avals abans que jo"
- Nosaltres hem aconseguit un mapa empresarial homologat amb Europa i una representativitat històrica del 50% amb Foment que mai se'ns havia reconegut. Mai havíem pogut seure a la taula amb aquesta força per defensar els nostres interessos. A l'estat espanyol, les pimes encara no ho han aconseguit. Nosaltres volem estar en els llocs on es prenen les decisions. Durant la pandèmia, els sindicats CCOO i UGT, i la CEOE van formar part de les taules de diàleg social, però a Espanya no existeix una Pimec. Cepyme no és una representació real de la petita i mitjana empresa perquè és una marca de la CEOE. I voldria destacar també que el nostre projecte defensa un capitalisme inclusiu, que vol dir que la creació de riquesa es faci d'una manera més justa.
Antoni Cañete. Foto: Adrià Costa
- Com es plasma aquesta invocació a un capitalisme inclusiu?
- Per exemple, pensant en el petit per fer-lo créixer. No pot ser que la compra pública només tingui una participació del 19% de les pimes, quan la UE diu que hauria de ser del que aportem al PIB, que és el 60%. Un altre tema és el de la fiscalitat. No és possible que la fiscalitat dels petits sigui més alta que la dels grans. O que estiguem pagant l'energia al doble que a França o Portugal. O, en el tema de la morositat, tampoc pot ser que l'Íbex estigui cobrant a 60 dies i estigui pagant per damunt de 180 dies, tres vegades més del que marca la llei. Això és una cosa que està mermant de liquiditat a les pimes. Tot això és l'activisme empresarial.
- Assegura que és un èxit la representativitat acordada amb Foment, al 50% entre les dues patronals. La candidatura adversària ho considera del tot insuficient i ha defensat que Pimec fos l'única patronal a Catalunya.
- Això demostra el desconeixement de què representa un agent social i econòmic. No es poden defensar mesures d'imposició. En el món patronal, hi ha molts interessos coincidents, però també discrepants. La gran empresa ens vol pagar a 400 dies, la petita vol cobrar a 60. La gran empresa energètica vol fer que l'energia sigui molt cara, nosaltres que sigui tan barata com sigui possible... Posar en la mateixa organització El Corte Inglés i una botiga, mana El Corte Inglés. Parlar d'una única patronal és fer el que es feia amb el sindicat vertical. És una gran equivocació. Pimec ha aconseguit que, per primera vegada, les pimes tinguin la màxima representació. Com passa a Europa, on hi ha una patronal de les grans empreses, Business Europe, i una de les pimes, la SME United, en què Pimec té una vicepresidència. Totes dues estan en el Consell Econòmic i Social en igualtat de condicions. A mi m'agradaria tenir al davant una candidatura de socis empresaris que fes propostes i debatre amb ella. Però això no s'està plantejant així.
"No pot ser que la compra pública només tingui una participació del 19% de les pimes quan som el 60% del PIB i aportem el 70% de l'ocupació"
- No són dues candidatures empresarials?
- Hi ha una candidatura d'empresaris i empresàries, enfront d'una recolzada, finançada i estructurada per un moviment com l'ANC. Jo respecto molt l'Assemblea. En la candidatura que encapçalo hi ha persones que n'han estat fundadors, però em sembla vergonyós que en una entitat que és un agent social i econòmic s'hi entri amb un objectiu diferent del de defensar els seus socis. Aleshores estem instrumentalitzant l'entitat.
- Per què creu que vostè és una millor opció que el seu adversari?
- La nostra candidatura de 93 empresàries i empresaris absolutament plural, com una radiografia del que és la societat catalana. Hi ha, com a la societat, persones independentistes i d'altres que no. Potser diria que no conec que hi hagi ningú de Vox o de la CUP. Hi ha moltes dones, tenim a Mireia Capmany, que està treballant en el tema de la sostenibilitat, o una Maria Teixidor o una Anna Gener.
Antoni Cañete: "Hi ha una candidatura d'empresaris enfront d'una altra finançada per l'ANC". Foto: Adrià Costa
- Deia que hi havia persones que havien estat fundadores de l'ANC.
- Tenim persones del perfil de Martina Font, Isabel Galobardes o Vicenç Pedret. Però, a més, un terç de la candidatura representa gremis de tots els sectors de l'economia catalana.
- Però no em negarà que Pere Barrios també és un empresari.
- Jo no ho nego, però ell sí que nega que jo també ho soc. Jo he tingut una empresa familiar, com ell. He fet un projecte empresarial dels més complicats que s'han fet en aquest país, del qual en soc president honorari, COFME, que és una unió de nou empreses de material elèctric que vaig crear per competir amb les grans companyies. I vam lluitar contra grans com Siemens o Schneider. Vaig treballar a Tailàndia, Filipines, Omar, Bahrain, vam crear delegacions a Singapur. Vam obrir a Moscou, a Düsseldorf, a Mèxic. Quan ell diu certes coses, potser al final ens faran un test com ara es fan PCR per veure el nostre component empresarial. A mi m'agradaria saber en l'àmbit de la representació quin és el currículum del senyor Barrios, que ha estat president de Pimec al Vallès Oriental. M'agradaria saber una cosa que hagi defensat i aconseguit.
"Jo no nego que el senyor Barrios sigui empresari, però ell sí que nega que ho sigui jo, al final ens hauran de fer un PCR"
- Hi ha un argument que sembla poderós en favor d'una renovació. No creu que un dels problemes de la societat civil catalana és que la majoria d'entitats solen tenir llarguíssimes etapes de govern sense alternança?
- És que nosaltres plantegem una renovació. Hem establert la limitació de mandats. No defugim d'on venim, però és que és molt el que hem fet. La nostra és una candidatura jove, femenina i transversal. Amb un gran pes de la territorialitat de Pimec i una aposta per la descentralització de les activitats. Estem proposant un nou model de governança.
- Va mostrar el suport que li va donar l'exministre Varoufakis. No és estrany que aparegui una figura de la política grega intervenint en unes eleccions d'una patronal catalana?
- Perdó, no. No he buscat el suport seu ni de ningú. Varoufakis va participar en un debat de Pimec i, de motu propi, va fer un tuit, com altra gent. Jo no he parlat amb el senyor Varoufakis.
Antoni Cañete: "El que es va intentar amb la Llei de Cambres perverteix la democràcia". Foto: Adrià Costa
- Li agradaria veure el senyor Joan Canadell de conseller d'Economia?
- Jo vaig felicitar el Govern per haver organitzat les eleccions enmig de tantes dificultats i el que decideixi el poble de Catalunya em mereix tot el respecte. Ara toca que els partits dialoguin i acordin. El que sí que demanem és que es formi govern l'abans possible i es prenguin decisions perquè necessitem uns pressupostos per salvar els llocs de treball i l'economia. Les persones que estiguin al davant, sigui qui sigui, ens trobarà disposats a treballar. No tenim problemes ni amb governs ni amb partits ni amb persones. El que no permetrem és que torni a passar el que es va intentar amb la Llei de Cambres i es perverteixi la democràcia.
- La Llei de Cambres perverteix la democràcia?
- La Llei que es va intentar significava que una entitat de dret públic tutelada per l'administració ocupés una funció en el diàleg social, que ha d'estar protagonitzat per entitats que defensen interessos de part, patronals i treballadors. Això perverteix la democràcia. Resulta que el senyor que ha intentat trencar la condició dels agents socials, fent-ho per la porta del darrere, en lectura única, ara vol governar l'entitat que d'alguna forma es volia carregar.
- Digui'ns alguna cosa positiva de Pere Barrios.
- En Pere Barrios em mereix tot el respecte. Defenso que un soci es pugui presentar. Ha vingut a moltes de les meves conferències i el respecto com a adversari. Li retrec la instrumentalització de la qual he parlat.