Arriba «La Marató», un exemple de solidaritat i conscienciació en auge

Experts en el càncer celebren que iniciatives com aquesta no només serveixin per aconseguir finançament, sinó també per sensibilitzar la població

Publicat el 15 de desembre de 2018 a les 19:00
Catalunya celebra aquest diumenge la 27a edició de La Marató de TV3, l'esdeveniment solidari mediàtic més important de l'any, i ho fa contra el càncer. Els fons que s'aconsegueixin aniran destinats a la recerca del càncer, una malaltia que s'estima que afecta un de cada dos homes i una de cada tres dones. Segons els experts en medicina, la lluita contra el càncer és una tasca col·lectiva i no només de les administracions públiques.

TV3 ofereix des de les 10 del matí i fins a la 1 de la matinada una programació ininterrompuda dedicada a La Marató, que se suma als centenars d'activitats arreu del territori que busquen obtenir fons per destinar-los a la causa social d'aquesta edició. Uns 3.400 voluntaris atendran les trucades al 905 11 50 50 des de 1.001 línies d'atenció telefòniques distribuïdes per Catalunya.

El cap d'Oncologia de la Vall d'Hebron, Josep Tabernero, explica que el model de programa de La Marató a Catalunya és "un èxit", i que es torni a celebrar una edició dedicada al càncer "diu molt de la sensibilització de la població". Segons ell, el finançament de la recerca ha de ser compartit amb la societat civil i no pot recaure únicament en la partida pressupostària que marca el Govern. 

[blockquote]Els oncòlegs destaquen que Catalunya és potent quant a recerca, però troben a faltar un increment de recursos per augmentar el personal dedicat a aquesta vessant[/blockquote]
A més, considera que és utòpic pensar que la recerca la podria finançar únicament el Departament de Salut, i cita com a exemple el cas del Regne Unit, on la Cancer Research UK té 150 anys d'història "i la població està conscienciada i sap que amb els impostos no n'hi ha prou per pagar la recerca". Segons Tabernero, la 27a edició de La Marató demostra que a Catalunya existeix un compromís solidari i una conscienciació que cada any és major.

En aquesta línia, el director de l'Institut Català d'Oncologia, Josep Maria Borràs, afegeix que no només serveix per recaptar fons, sinó per donar veu als testimonis, conèixer experiències, aprendre ciència i visibilitzar aquesta malaltia. Puntualitza que el que ha de fer el Departament és garantir la qualitat, i que el paper de la societat ha de ser el de suport.

"Catalunya és potent quant a recerca, té una bona trajectòria en aquesta matèria", afirma, però matisa que troba a faltar un increment de recursos per part de la conselleria. "Falten becaris, personal, gent extra que pugui tirar endavant els projectes", lamenta, i explica que això és el que s'està negociant amb el Departament.
 

Presentació de La Marató 2018 aquest dilluns Foto: TV3



La solidaritat com a pilar 

Al llarg de la jornada es parlarà de càncer, però també de vida. Testimonis d'arreu del territori explicaran la seva experiència i intimitats sobre la malaltia, de fet, La Marató s'acostarà al dia a dia d'una testimoni, la Sílvia, i els espectadors l'acompanyaran a través d'un reportatge a les seves sessions de quimioteràpia i visites a l'oncòleg.

Entre els testimonis hi ha dos punts en comú: la valentia i el suport. Francisca Ramon explica que ella va superar el seu càncer de còlon "gràcies a l'optimisme", i anima tothom a parlar-ne i compartir els seus sentiments. Ella va ser operada l'any 2005, diu que "és un procés llarg i lent", i agraeix la presència de familiars i amics que li van fer costat. 

"La solidaritat és un dels pilars fonamentals per superar un càncer", explica la psico-oncòloga Patricia Martí, de la Fundació Oncolliga. Celebra iniciatives com La Marató, que tenen aquesta doble funció (econòmica i de consciència social), i explica que des de la seva entitat també en formaran part

La Marató tampoc oblidarà els que no han superat la malaltia: a través dels familiars es recordarà els que ja no hi són, amb el periodista Toni Soler, que va perdre el seu pare, l'arquitecta Benedetta Tagliablue, que va perdre la seva parella, el també arquitecte Enric Miralles, i l'actriu Teresa Manresa, vídua de l'actor Carles Torrents.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KSxax60fk_I[/youtube]

Com hi pots participar?

Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Vic, Ripoll, Sort, Mataró, Granollers, Manresa, Terrassa, Sabadell, Amposta... els municipis de Catalunya ofereixen des d'aquesta setmana tot tipus d'activitats: xocolatades, butifarrades, concerts, curses, excursions, tallers de dansa, de teatre, recitals, astronomia, vermuts i tallades de cabell són només alguns dels exemples d'accions que destinaran tots els fons a La Marató.

A través del telèfon 905 11 50 50 es podran fer donacions durant tot el dia. Borràs hi participarà. De fet, és la segona vegada que ho farà. "És emotiu i una demostració de la capil·laritat social, truca molta gent", explica somrient. Aquesta serà la tercera vegada que forma part dels voluntaris que fan de telefonistes. 

Un cop acabi La Marató però, serà possible seguir fent donacions, va explicar el director de TV3, Vicent Sanchis, aquest dimecres a la presentació del programa. "Durant uns mesos es podran continuar fent aportacions a través del telèfon, i s'anirà recordant per TV3 i Catalunya Ràdio", va dir. 

Una altra forma de participar-hi és mitjançant les xarxes socials, amb l'etiqueta #HoVisc. La gent hi pot explicar la seva experiència amb el càncer, històries que el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, creu que "encara agafaran més força". Gordillo va comentar que amb aquesta etiqueta es busca visibilitzar la malaltia i sensibilitzar, així com "compartir i conèixer experiències".