Avioneta, vaixell, camells o esquís: així arriben els Reis d'Orient a Catalunya

La cavalcada de Barcelona tindrà els atemptats a la memòria mentre que a Vic i Manresa s'han fet crides per solidaritzar-se amb els presos polítics

Publicat el 04 de gener de 2018 a les 19:20
La tradició, recollida a l'Evangeli segons Sant Mateu, indica que tres mags van recórrer milers de quilòmetres, guiats per un estel, per donar la benvinguda al món a un nen que havia de convertir-se en el Messies. La història situa Ses Majestats d'Orient al capdamunt de tres camells, carregats de presents per l'infant nounat.

Avui en dia, però, els pobles i ciutats de Catalunya reben els Reis de maneres molt diferents. Això sí, amb un element comú clau i indispensable que omple de sentit les cavalcades: la il·lusió dels més petits de casa per viure un moment màgic que, poques hores després -a primeríssima hora del matí, per costum-, s'haurà convertit en una pila de regals. Tot seguit, us deixem un recull de com s'espera Melcior, Gaspar i Baltasar en diferents punts del territori.

Els atemptats del 17 d'agost, molt presents a la cavalcada de Barcelona

Els Reis arribaran a la capital catalana a bord del pailebot Santa Eulàlia, acompanyats del seu seguici, a les 16h al Moll de la Fusta de Barcelona. Allà rebran de mans de l’alcaldessa, Ada Colau, el pa i la sal, com a símbol d’acolliment i hospitalitat, i el més important: la clau que obre totes les portes. 

La cavalcada d’enguany arriba farcida de novetats. L’obriran els Cors de la Pau i el seu seguici amb el lema “Batega!”, com a símbol dels batecs de la ciutat per la pau i la concòrdia. L'essència de la rua, doncs, estarà inevitablement condicionada pels atemptats del passat 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. 
 

Els Reis d'Orient arriben a Barcelona a bord del vaixell Santa Eulàlia. Foto: NacióDigital


A Llanars, tradició en estat pur

Llanars és un petit municipi a tocar de Camprodon, en ple Pirineu del Ripollès. A quasi 1.000 metres d'altitud els Reis hi arribaran... en camell. És una "tradició" que va començar ja fa uns quants anys. "Volíem uns Reis el màxim autèntics possibles", explica l'alcalde Amadeu Rosell a NacióDigital. Tanmateix, els dos últims anys no va ser possible tenir camells i ho van substituir per cavalls. Enguany, recuperen aquests animals tan característics i els faran portar des de França. Tampoc són amants de la "música enllaunada" i faran venir el grup de folk Xarop de Canya per amenitzar la cavalcada.
 

Ses Majestats arriben al Pirineu del Ripollès en camell. Foto: NacióDigital


Avioneta i carruatges per dur Melcior, Gaspar i Baltasar davant l'alcalde de Reus

Saltem d'una arribada convencional a una d'allò més original. Cap a dos quarts de cinc de la tarda, amb l'estel guia més a prop que mai, les avionetes dels Reis sobrevolaran el parc de Sant Jordi de Reus, camí de l'aeroport de la localitat. Ja sobre terra ferma, tots tres muntaran en carruatge fins a la plaça d'Anton Borrell, que els donarà la benvinguda i farà el tret de sortida a la cavalcada tradicional per diferents indrets del municipi. Per acabar d'arrodonir una tarda i nit màgiques, Melcior, Gaspar i Baltasar visitaran els nens ingressats a l'Hospital Sant Joan i xerraran una estona amb els avis del centre sociosanitari.

A Torelló, Ses Majestats mostren màxim compromís amb les reivindicacions locals

És habitual que els tres protagonistes d'Orient arribin en tren a moltes localitats catalanes. A Torelló, però, aquest fet va una mica més enllà de la tradició. És un dels punts on més s'han reivindicat millores en la línia R3, a través del col·lectiu d'usuaris "Perquè no ens fotin el tren". Van evitar el tancament de l'estació del tren de la població i han aconseguit la inclusió del sistema integrat de Rodalies. Actualment la lluita se centra en la racionalització horària i en fomentar l'ús del tren al nord d'Osona. Pel que fa a la cavalcada, està previst que comenci cap a tres quarts de set de la tarda. Els veïns de Torelló els donaran la benvinguda a la plaça de l'Estació -com no podia ser d'una altra manera- i, un cop hagin arribat, iniciaran el recorregut pels carrers de la població.


Els Reis arribaran a Vic entre fanalets amb llaços grocs

No és la primera vegada que Melcior, Gaspar i Baltasar arriben a la capital d'Osona en un marc de reivindicació política. Si, tot just 365 dies enrere, la cavalcada de Vic es convertia en el centre de totes les mirades per la crida de les entitats sobiranistes a rebre els Reis amb fanalets amb l'estelada, aquest 2018 els vigatans també han atret el focus mediàtic per la iniciativa d'omplir la rua amb llaços grocs. S'han elaborat 2.000 fanalets per demanar la llibertat d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que passaran la nit de Reis empresonats a Madrid.

Un fanalet independentista a la cavalcada de Reis de l'any passat a Vic. Foto: Albert Alemany


Manresa, entre la polèmica i les càmeres de TV3

La capital del Bages es vestirà amb les seves millors gales aquest divendres. TV3 ha escollit la cavalcada manresana per retransmetre-la en directe. Milers de persones podran seguir per la televisió la pluja de caramels -quatre tones de dolços lliures d'al·lèrgens i per a celíacs, per ser més exactes- i la desfilada de les carrosses pels carrers de la ciutat.

La rua, però, tampoc està absent de polèmica política. Òmnium Cultural i ANC han demanat als assistents que vagin vestits amb roba o complements de color groc, símbol de les exigències de llibertat per als presos polítics. L'unionisme ha criticat amb força la iniciativa, tot i que les entitats han subratllat que, en cap cas, tenen voluntat d'"entorpir la marxa de la cavalcada".

Marxa de torxes amb els Reis per celebrar 75 anys de la Molina
 
L'any 1943, a la Cerdanya, es va instal·lar el primer remuntador mecànic en una pista d'esquí de tot l'Estat. Ara, 75 anys després, la Molina rebrà els Reis Mags d'Orient aquest divendres amb els esquís posats i completant una de les baixades de l'estació entre torxes. L'espectacle de llum i color és impressionant. A part, també hi haurà una actuació de malabaristes, una degustació de xocolata i coca per endolcir la festa i un castell de focs.
 

Rebuda dels Reis d'Orient a l'estació d'esquí de La Molina. Foto: FGC


Llum i molt soroll per evitar que els Reis passin de llarg de la Pobla de Lillet

Aquestes dates obren de bat a bat la porta a llegendes de tot tipus. A la Pobla de Lillet, un municipi d'escassos mil habitants del Berguedà, se les han d'empescar perquè els tres visitants de l'Orient no passin de llarg. Explica la llegenda que, temps enrere, els Reis no van veure el poble perquè es troba en una vall tancada i van continuar el seu camí  sense deixar-hi regals. Per això, el mateix dia 5 de gener a la tarda, s'organitza una esquellada popular. Els petits poblatans recorren els carrers fent ressonar esquelles i il·luminant la vila amb fanalets per assegurar-se la visita més esperada de l'any. 

Per via marítima, però sense cavalls a Tarragona

Ses Majestats trepitjaran terra al Port de Tarragona. Seran saludats per les sirenes dels vaixells i barques, així com una multitud que els esperarà ansiosa al Serrallo, punt de partida de la rua. Aquest any, tot i mantenir l'element clàssic de l'arribada per mar, la cavalcada, de forma excepcional, es farà sense animals. Els cavalls, muntats per romans, no formaran part de la festa. La decisió s'ha pres pel difícil relleu generacional i per motius de seguretat.
 

El vaixell, clàssic transport dels Reis d'Orient per repartir regals a Tarragona. Foto: Ajuntament de Tarragona


Inquilins del trànsit aeri a Terrassa: els Reis arriben en helicòpter

La cavalcada de la cocapital del Vallès Occidental enceta el seu centenari aquest any i ho farà amb una rebuda espectacular a Ses Majestats. Aquest divendres, a primera hora de la tarda, Melcior, Gaspar i Baltasar aterraran a la plaça principal del barri de Can Tusell, després de viatjar en helicòpter directament des d'Orient. Ja és tradició a Terrassa que el transport reial porti hèlices. 14 carrosses, una trentena de jeeps, centenars de músics i voluntaris i una quinzena de tones de caramels per gaudir d'una nit que s'espera en candeletes des de fa mesos.
 

El rei Gaspar saluda els nens i nenes que han sortit al carrer per rebre'l. Foto: Bernat Ferrer


Consulta aquí totes les galeries de fotos de NacióDigital de les cavalcades de Reis de Catalunya.