Barcelona compra dos edificis i evita que es destinin a pisos turístics il·legals

L'operació salva l'Espai de l'Immigrant del seu desallotjament per segon cop "in extremis" | L'Ajuntament desfà la venda que havia fet la Sareb d'una de les dues finques a una empresa

Publicat el 15 de setembre de 2016 a les 16:28
L'Ajuntament de Barcelona ha comprat dos edificis del districte de Ciutat Vella que presumeix que anaven a destinar-se per ubicar-hi pisos turístics il·legals. Un d'ells és el bloc del número 2 del passatge Bernardí del barri del Raval, que fa cantonada amb el carrer Hospital, i on desenvolupa la seva activitat l'Espai de l'Immigrant, una iniciativa que ofereix atenció sanitària a immigrants sense papers. Es dóna el cas que estava previst que fos desallotjat aquest mateix dijous per ordre judicial, després d'una pròrroga que va aconseguir per la intermediació municipal.

L'altre edifici està a la zona del denominat Forat de la Vergonya. Tot i que la Sareb, més coneguda com el "banc dolent", ja l'havia venut a una empresa, el consistori ha pogut desfer aquesta operació. El cost de dues adquisicions suposa més de 2,2 milions d'euros d'inversió municipal, segons han explicat fonts municipals.

L'operació l'ha citada breument aquest dijous el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, en la roda de premsa que ha ofert amb l'alcaldessa, Ada Colau, després del seu enfrontament amb el Govern i els Mossos per un desnonament d'una dona i els seus tres fills. En els dos casos els edificis es destinaran a pisos de lloguer social (una vintena, aproximadament), sobretot per a veïns de Ciutat Vella.

L'Ajuntament estudia l'adquisició de vint edificis més

L'operació també podria garantir la continuïtat de l'Espai de l'Immigrant, el qual també actua de seu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. Aquestes compres no són casos aïllats, i és que, segons ha explicat Montaner a NacióDigital, l'Ajuntament estudia exercir el seu dret a tanteig i retracte en una vintena d'edificis més, la majoria també a Ciutat Vella. Busca especialment edificis sencers per evitar que se'ls doni un ús turístic.

El consistori pagarà al Banc Popular 1,4 milions d'euros per l'edifici que acull l'Espai de l'Immigrant, la meitat del preu de mercat. L'Ajuntament s'ha avançat a un altre comprador, sobre el qual tem que volia destinar-lo a pisos turístics. Haguessin sigut il·legals, ja que segueix vigent la moratòria que n'impedeix de nous, i la intenció municipal és que Ciutat Vella no pugui créixer en allotjaments turístics.

La compra s'ha tancat aquesta mateixa setmana, i ha arribat "in extremis" per evitar el desallotjament de l'Espai de l'Immigrant. Segons fonts de l'espai, tenien previst que el seu desallotjament fos aquest mateix dijous, i la nit passada alguns dels seus membres hi han pernoctat per si de cas. L'edifici és de 1825 però té l'estructura reformada, i disposa de nou pisos i tres locals.

Un projecte amb un ús turístic "claríssimament"

De l'altre edifici del Forat de la Vergonya, l'Ajuntament no n'ha revelat la ubicació. El preu de compra són 860.000 euros, però aquí calcula que caldrà fer una inversió per un import similar per rehabilitar-lo, ja que està en molt mal estat. Té 10 pisos i dos locals. La Sareb l'havia venut a una empresa, la qual havia fet un projecte de configuració dels pisos a partir del qual se'n deduïa que tindrien "un ús turístic claríssimament", segons Montaner.

No obstant això, l'Ajuntament s'ha pogut posar en el lloc del comprador i quedar-se l'edifici. La Sareb no havia demanat permís a la Generalitat per fer la venda, tot i que, segons el decret de la Generalitat 1/2015, cal notificar tota venda d'un edifici procedent d'una execució hipotecària, ja que el Govern o l'ens local té preferència per comprar-lo al mateix preu per destinar-lo a lloguer social.