
La Rambla és un dels principals punts turístics de la ciutat. Foto: Adrià Costa
L'Ajuntament de Barcelona ha convocat un concurs internacional per transformar la Rambla amb l'objectiu de retornar-la als ciutadans. "El problema no és que hi hagi turistes, sinó que només hi hagi turistes", ha apuntat la tinent d'alcalde Janet Sanz. Es busca un equip interdisciplinar amb arquitectes, economistes, sociòlegs, ecòlegs i especialistes en turisme, entre d'altres, que elabori primer un document d'estratègies en matèria de turisme, mobilitat, la cultura i el patrimoni i espai públic.
A partir d'això es redactarà després el projecte d'urbanització. La intenció és escollir el guanyador a l'estiu, que es presenti el projecte a la tardor del 2018 i que comencin les obres a principis del 2019. Es preveu un cost de 661.000 euros sense direcció d'obra i 892.000 si s'hi inclou, IVA a banda. Pel que fa al cost de l'obra, l'Ajuntament ha apuntat que dependrà del projecte guanyador.
100 milions de persones passen anualment per la Rambla. Dels 30 milions de visitants que rep Barcelona cada any, el 80% passeja per aquesta via. En un dia feiner es poden donar 300.000 desplaçaments de vianants, xifra que s'incrementa els caps de setmana. Ara bé, el nombre de residents no arriba al miler.
"Assignatura pendent" des de fa anys
La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha admès que recuperar la Rambla per als barcelonins és una "assignatura pendent" des de fa anys, i és per això que una de les condicions que han d'incloure els projectes que es presentin a aquest concurs és incorporar la perspectiva de l'ocupació dels barcelonins. "Volem que els veïns tornin a ramblejar", ha conclòs.
Per la seva part, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha apuntat que els barcelonins ja no se senten seu aquest espai i és per això que es convoca un concurs "que no només demana un projecte d'urbanització, sinó que reclama diferents plans estratègics que tenen a veure amb el turisme, la mobilitat, la cultura i el patrimoni i l'espai públic".
"És una estratègia de diferents capes", ha afegit. De fet, els equips hauran de presentar primer aquest document estratègic i després redactar el projecte urbanístic. També han d'incloure una proposta de participació.
No serà una gran transformació arquitectònica
Pin ha apuntat que l'Ajuntament no busca "una gran transformació arquitectònica de la Rambla", sinó que recuperi la seva "essència". Ha recordat que ja està vigent un pla especial que defineix els usos d'aquesta via i que és un "manual d'instruccions de com intervenir-hi". Aquest pla elimina les parades d'ocellaires i redueix els quioscos de premsa.
En aquest projecte s'hauran d'abordar diversos debats, com la discussió entre el tronc, ocupat normalment per turistes, i la seva transversalitat, que és per on passen els veïns; la passejabilitat enfront de la mobilitat; la discussió entre usos turístics i usos quotidians, o entre usos col·lectius públics i usos residencials.
Per la seva part, el regidor d'Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni, Daniel Mòdol, ha remarcat que la Rambla és un lloc "emblemàtic on s'accentuen els problemes i les virtuts de Barcelona". Ha apuntat que recuperar-la no vol dir només obtenir un espai públic de més qualitat, sinó "aconseguir la reconnexió entre la Rambla i la ciutat, que torni a ser un element identitari".
Decepció per l'ajornament de la intervenció
El president de l'entitat Amics de la Rambla, Fermí Villar, ha subratllat que aquest concurs era una condició que havia posat el PSC, i ha mostrat la seva decepció per l'ajornament de la intervenció. A parer seu, "es podria fer el mateix amb una mica més d'agilitat en el calendari". De fet, ha indicat que hi ha actuacions que es desprenen del pla especial que ja es podrien portar a terme per contrastar amb la "galleda d'aigua freda" que ha suposat el calendari.