​Barcelona lidera la inversió en «startups» tecnològiques

Sis de cada deu euros destinats a aquest sector s'inverteixen en empreses amb seu a la capital de Catalunya | A la ciutat s'han creat marques com Trovit, La Nevera Roja, Wallapop i Letgo, entre d'altres

Publicat el 12 de gener de 2016 a les 17:14
Actualitzat el 21 de gener de 2016 a les 17:16
La ciutat de Barcelona lidera la inversió en empreses emergents o startups del sector tecnològic a l'Estat espanyol, amb 264 milions d'euros durant l'any 2015, mentre que al total estatal la inversió va ser de 535 MEUR. Dit d'una altra manera, sis de cada deu euros destinats a aquest sector s'inverteixen en empreses amb seu a la capital de Catalunya, segons es desprén de l'estudi 'Estat de l'ecosistema digital d'startups realitzat per la Mobile World Capital Barcelona.

El mateix informe, que constata un creixement de la inversió en empreses tecnològiques emergents d'un 87% a tot l'Estat, assegura que el nombre de startups del sector tecnològic a Barcelona va créixer un 14% el 2015 en relació amb l'any anterior. A les altres dues ciutats de l'Estat espanyol que més en concentren, Madrid i València, l'increment va ser del 25% i del 32%, respectivament. La capital catalana aglutina un 26% de les 2.638 empreses emergents tecnològiques de l'Estat; mentre que un 27% té la seu a Madrid i un 14% a València.

A Barcelona hi ha 10.700 companyies vinculades al sector tecnològic, que generen 70.000 llocs de treball. Les empreses emergents del sector donen feina a 9.500 persones i generen una facturació de 6.000 milions d'euros. Aquestes noves companyies tenen una antiguitat mitjana de 5 anys i un 60% compten amb presència internacional. El subsector que més pesa, amb diferència, és el del comerç electrònic, seguit de la tecnologia mòbil. 

Trovit i La Nevera Roja, valors milionaris 

Algunes empreses emergents tecnològiques catalanes han estat comprades per tercers. Destaquen Trovit i La Nevera Roja, que van ser adquirides per 80 milions d'euros cadascuna, i Akamon, amb un preu de 25 milions. Un cop venen la seva startup, "aquests emprenedors es transformen en inversors i aposten per altres projectes", ha explicat el director general de la Mobile World Capital Barcelona, Aleix Valls, que ha explicat l'estudi aquest dimecres en el marc de la presentació del congrés per a emprenedors 4YFN. 

Barcelona "comença a tenir startups que són líders mundials, com Wallapop o Letgo", ha destacat Valls, qui també ha recordat que una altra startup tecnològica paradigmàtica, l'especialitzada en vot electrònic Scytl, planeja sortir al Nasdaq el 2017. I és que el 2015 ha estat "un bon any, per recordar" i les xifres de creixement d'empreses i d'inversió "indiquen salut" en el sector.