Barcelona sobre gel

La plaça de Catalunya ja acull la infraestructura, que no s'ha pogut posar en marxa per un problema tècnic

Publicat el 02 de desembre de 2011 a les 12:28
Operaris treballant aquest divendres a la pista de gel de la plaça de Catalunya de Barcelona. Foto: ACN.

La Fundació Barcelona Comerç i l'Ajuntament de Barcelona han inaugurat aquest divendres la pista de gel ubicada a la plaça de Catalunya entre els crits de protesta d'una trentena d'indignats. Tot i que l'acte d'inauguració s'ha realitzat, els crits han amagat els parlaments de les autoritats i fins i tot dos indignats s'han col·lat al centre de la pista mostrant pancartes reivindicatives.

Els manifestants han protestat contra la ubicació de la infraestructura en un espai públic i han reivindicat que la plaça "és de tots". El president de la Fundació Barcelona Comerç, Salvador Albuixech, ha respectat el dret a manifestar-se de tots però ha defensat que l'ús que es farà de la pista "és públic".

Els representats dels consistoris i de la Fundació Barcelona Comerç s'han trobat en arribar a la pista una trentena d''indignats' que s'han situat a la porta d'accés i mostrat una pancarta en la que es podia llegir 'Espai públic'. Agents de la Guàrdia Urbana s'han situat darrera d'ells per evitar que accedissin a la instal·lació.

Els manifestants han demanat poder entrar a la pista perquè han reivindicat que la plaça "és de tots". Els 'indignats' han tornat a cantar proclames en contra de les retallades i han esperat fins que s'ha acabat l'acte i han escridassat a totes les persones que sortien de l'interior, algunes de les quals han hagut de ser escortades per la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra.

Dos dels manifestants, han saltat a la pista per la part oposada a la porta i s'han col·locat al centre mostrant dues pancartes en les que es podia llegir 'Nosaltres paguem aquesta pista perquè El Corte Inglés guanyi més pasta ' i 'Dia 9 tanquen el Vall d'Hebron mentre aquesta pista costa gairebé un milió'.

Albuixech, tot i deixar clar el seu respecte al dret a manifestar-se, però ha assegurat que "no és la utilització d'un espais públic per a ús privat" sinó que tots els ciutadans en podran fer ús. A més, s'ha preguntat perquè els 'indignats' no van a protestar a la Fira de Santa Llúcia a la plaça de la Catedral o a la de Reis que s'ubicarà a la Gran Via. Segons el president de la fundació, els tres casos "són el mateix" amb la diferència que en aquestes dues ha assegurat que "van a fer negoci directament" mentre amb la pista "a perdre poc en el millor dels casos".

La tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, ha considerat que no estan justificades les protestes tot i que ha dit que és un col·lectiu que "s'ha de respectar". Recasens ha defensat que "hi ha d'haver espai per a tot" i ha recordat que els 'indignats' també van utilitzar la plaça per fer la seva protesta, per la qual cosa ha reclamat que ara els ciutadans tinguin "dret a gaudir d'una activitat lúdica".

Recasens ha defensat també que amb aquest activitat s'ha donat feina a 200 treballadors durant el muntatge i que es crearan 80 llocs de treball mes durant el temps que funcioni la pista, per la qual cosa ha dit que l'Ajuntament continuarà recolzant iniciatives que donin treball i reactivin l'economia de la ciutat, així com que serveixin perquè Barcelona se situï en el circuit internacional de compres i atregui els turistes.

El consistori ingressarà 5.000 euros

Per poder ubicar la pista calien dues llicències, una per ocupació de via pública i una segona d'activitat. La fundació ha quedat exempta de la primera per tractar-se d'un promotor "sense ànim de lucre", segons Recasens, mentre que per la d'activitat ha hagut de pagar 5.000 euros a l'Ajuntament.

Per la seva part, Albuixech ha explicat que el cost total de la instal·lació per a la fundació és de 400.000 euros, menys del que s'havia previst inicialment perquè la pista s'ha fet més petitat. D'aquest pressupost, el 75% l'aportaran els patrocinadors i l'organització espera que l'altre 25% el puguin costejar amb la venda d'entrades.

Aquestes tindran un cost de 8 euros per hora (per lloguer dels patins) i de sis euros per mitja hora. Els usuaris podran adquirir descomptes i 2X1 a les botigues dels eixos comercials que aglutina la fundació i Albuixech ha assegurat que "es convidarà" escoles perquè en puguin fer ús gratuïtament a les hores de menys ocupació. Si no es vol patinar l'accés serà gratuït.

Obertura al públic aquest dissabte

Finalment no s'ha pogut obrir la pista aquest divendres com estava previst i s'haurà d'esperar fins les 17 hores d'aquest dissabte. Aquest retard és conseqüència d'un problema tècnic ja que no s'han acabat els treballs d'instal·lació de l'electricitat.

Aulbuixech ha explicat que s'ha de connectar un cable amb un generador que hi ha sota la plaça i que això obliga a estar sense corrent durant unes hores. Això provocarà que la pista es desgeli una mica i podria ser perillós patinar, per la qual cosa s'ha decidit ajornar la posada en marxa de la instal·lació. "Els tècnics diuen que demà a les 17 hores i la seguretat està per sobre de tot", ha explicat.

La pista més gran d'Europa

La pista, batejada amb el nom de Bargelona, és la més gran d'Europa amb unes dimensions de 40X30 metres (1.200 metres quadrats) i l'ocupació de 2.000 dels 3.600 metres quadrats de la plaça. Del total, 200 m2 l'ocuparan els vestidors i 210 m2 per a la terrassa de la cafeteria, que tindrà una part de goma per als patinadors i una altra per al públic en general. L'aforament màxim serà d'entre 350 i 400 persones i sempre hi haurà de tres a sis monitors i un vigilant.

La instal·lació funcionarà de dilluns a dijous i diumenges del 3 de desembre al 8 de gener de 10 del matí a nou de la nit, mentre que els divendres, els dissabtes i els dies previs als festius s'allargarà fins les onze de la nit. El 24 i el 31 de desembre en canvi tancarà a les vuit del vespre i el dia de Nadal obrirà d'onze del matí a dos del migdia i de cinc de la tarda a onze de la nit.